Sataedu auttoi maahanmuuttajanuoria löytämään sopivan koulutusalan ja työllistymään – ”Tekijäihmisille riittää töitä rakennusalalla” - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosSataedu

Sataedu auttoi maahanmuuttajanuoria löytämään sopivan koulutusalan ja työllistymään – ”Tekijäihmisille riittää töitä rakennusalalla”

Haluatko opiskella ammatin, mutta et vielä tiedä, mikä se voisi olla? Sataedun Valma-koulutus auttoi Mohammed Mohammad Walia löytämään juuri hänelle oikean alan.

Mohammed Mohammad Wali ja Al-Sayid Huseen Dhorgham kuvailevat Suomea turvalliseksi ja rauhalliseksi maaksi.­


20.2. 6:00

Afganistanista kotoisin oleva Mohammed Mohammad Wali, 22, ja egyptiläinen Al-Sayid Huseen Dhorgham, 28, tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina tavoitteenaan rakentaa uusi elämä uudessa maassa.

Wali saapui Huittisiin vuonna 2015 ollessaan vielä alaikäinen. Vastaavia nuoria oli samassa tilanteessa kymmeniä. Turvapaikanhakijoiden asumisyksikkö Puistonlaita halusi auttaa nuoria löytämään paikkansa yhteiskunnassa ja teki Sataedun kanssa yhteistyösopimuksen sopeutumista helpottavista opinnoista.

– Lähdimme liikkeelle siitä, että haastattelin pojat yksitellen ja kartoitin heidän lähtötasonsa, kertoo Sataedun liiketalouden ja valmentavien koulutusten koulutuspäällikkö Pirjo Raunio.

Polku Sataedussa alkoi suomen kielen perusopetuksella, jonka jälkeen seuraava askel oli vuoden kestävä ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus Valma. Sen aikana nuoret saivat miettiä yhdessä opettajiensa kanssa, mikä voisi olla itseä kiinnostava jatkopolku. Wali valikoi rakennusalan.

– Kaverini sanoi, että rakennusalalla on töitä. Tykkään tehdä asioita käsilläni, joten ajattelin, että se voisi sopia minulle, hän kertoo.

Wali aloitti rakennusalan perustutkinnon opiskelun Ulvilassa ja jatkoi sen ohessa suomen kielen opiskelua. Opintojen edetessä hän löysi mieluisan harjoittelupaikan laatoitus- ja vedeneristystöihin erikoistuneesta porilaisesta Racma Oy:stä. Harjoittelu meni niin hyvin, että opiskelu jatkui yrityksessä oppisopimuksena.

Sataedu haluaa osaltaan tukea maahanmuuttajien kotoutumista yhteiskuntaan räätälöimällä heille sopivia koulutuksia.­

– Näimme heti, että tässä on ahkera ja oma-aloitteinen kaveri, joka haluaa oppia, kuvailee Racman projektipäällikkö Mika Elonen.

Racmassa oltiin todella tyytyväisiä Walin työhön ja valmistuttuaan hänet palkattiin yritykseen vakituisesti.

– Täällä on kivoja ihmisiä ja hyvä työskennellä, Wali iloitsee.

Al-Sayid aloitti Sataedun rakennusalan koulutuksen vasta viime vuonna. Hän kuitenkin kertoo tehneensä rakennusalan töitä lähes koko ikänsä, muun muassa Turkissa ja Irakissa.

– Olen tehnyt esimerkiksi laatoituksia ja muita rakennustöitä.

Myös Al-Sayid päätyi työharjoitteluun Racmaan ja aloitti muutama viikko sitten oppisopimuskoulutuksen yrityksessä.

– Hän on taitava ja innokas työntekijä, joka omaa hyvät perustaidot, kehuu Racman työpäällikkö Aleksi Nummi.

Al-Sayid on hyvin tyytyväinen oppisopimuspaikkaansa.

– Täällä kaikki ovat samalla tasolla ja samanarvoisia.

Al-Sayid Huseen Dhorgham opiskelee parhaillaan rakennusalan perustutkintoa. Hän aloitti muutama viikko sitten oppisopimuskoulutuksen Racma Oy:ssä.­

Toimivaa yhteistyötä Sataedun kanssa

Racman Elonen ja Nummi sanovat yhteistyön Sataedun kanssa toimivan hyvin.

– Rakennusalan opettajat ovat meihin säännöllisesti yhteydessä ja tarjoavat opiskelijoita työssäoppimisjaksoille, Nummi kertoo.

Jos vain yrityksen työtilanne mahdollistaa, harjoittelijoita otetaan mielellään.

– Haluamme antaa nuorille mahdollisuuden oppia ja kartuttaa kokemusta. Tekijäihmisille riittää kyllä töitä, Elonen sanoo.

Racmalla on hyviä kokemuksia maahanmuuttajataustaisten nuorten kanssa työskentelystä.

– Yleisesti voisi sanoa, että heillä on hyvä asenne ja työpaikkaa arvostetaan. Esimerkiksi Al-Sayid lähetti viime viikolla viestin, jossa hän kiitti palkasta, Elonen kertoo.

Racma Oy:n Mika Elonen ja Aleksi Nummi pitävät tärkeänä arvona, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan reilusti. – Haluamme olla tasapuolisia.­

Valma on hyvä polku ponnistaa

Koulutuspäällikkö Raunion mukaan ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus sopii kenelle tahansa, joka vielä miettii itselleen sopivaa koulutusalaa.

– Valmassa voi tutustua eri aloihin ja löytää sitä kautta oman juttunsa. Se sopii niin suomalaisille kuin maahanmuuttajataustaisillekin.

Raunio kertoo, että Sataedussa on keskitytty maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden ohjaukseen Siltoja siirtymiin -hankkeessa.

– Hankkeen tavoitteena on Walin kaltaisten opiskelijoiden auttaminen sujuvasti koulutuksesta toiseen ja lopulta työelämään.

Maahanmuuttajanuoret voivat suorittaa Sataedussa myös liiketoiminnan perustutkinnon osan, jossa opiskellaan suomalaisessa yhteiskunnassa toimimista.

– Suorituksen voi hyväksilukea mihin tahansa tutkintoon, Raunio vinkkaa.

Onko tuleva ammattisi vielä kysymysmerkki?

Valma on ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus, jonka kautta voit löytää juuri sinulle sopivan alan.

Koulutusta järjestetään Kankaanpäässä, Kokemäellä, Raumalla ja Ulvilassa.

Valma-haku on käynnissä 23.2.–23.3.2021 ja 18.6.–31.7.2021.

Lue lisää ja kysy rohkeasti:

Koulutuspäällikkö Pirjo Raunio

040 199 4870

pirjo.raunio@sataedu.fi

Tutustu myös Siltoja siirtymiin -hankkeeseen.

Lue myös:

Riitta Levisalo suoritti johtajan pätevyyden Sataedussa vain puolessa vuodessa – vakituinen työpaikka päiväkodin johtajana aukesi heti

Sataedun puhtauspalvelualan koulutus siivitti Meri Lehdon, 21, nopeasti vakituiseen työpaikkaan – ”Olen todella ylpeä ammatistani ja siitä, mitä teen”

Sataedusta valmistuvat imaistaan suoraan töihin – Lue kokki Henrin, 31, tarina ja innostu: haku auki 24/7

Tuoreimmat