MainosSAMK

Kiinnostaako kansainvälisyys, ura ulkomailla ja kiehtovat kotimaan kohteet? Hyppää pinkkiin haalariin ja opiskele matkailun restonomiksi SAMKissa

Korkeakoulutetut restonomit löytävät monipuolisia asiantuntijatöitä ja mikä parasta, mistä päin maailmaa tahansa. Jo opiskeluvuosina aukeavat ovet kansainväliseen vaihtoon ja työharjoitteluun, kannustavat keväällä SAMKista valmistuvat Kiia ja Joakim.

Keväällä valmistuvat restonomit Kiia Mäkinen ja Joakim Heinonen odottavat jo aikaa, jolloin pandemia on saatu kuriin ja matkailuala pääsee taas vauhtiin.


20.2.2021 6:00

Kiia Mäkinen, 24, ja Joakim Heinonen, 24, kirjailevat viimeisiä merkkejä pinkkeihin opiskelijahaalareihinsa. Vuodet Porin-kampuksella ovat antaneet paljon. He ovat ehtineet opintojen lisäksi viettää myös riehakasta opiskelijaelämää ja olleet mukana perustamassa restonomien omaa ainejärjestöä, PoRestoa.

– Oma järjestö ja omat pinkit haalarit lisäävät ryhmähenkeä ja yhteenkuuluvuutta. On tärkeää myös vaihtaa välillä vapaalle ja juhlia sitseissä ja bileissä. PoResto on ihan parasta, Kiia ja Joakim kehuvat.

Hyvät yhteydet yritysmaailmaan

Matkailualan kehittäjiä tarvitaan erityisesti pandemian jälkeen. SAMKissa koulutetaan juuri näitä matkailun asiantuntijoita ja suunnittelijoita, joilla on kokonaisvaltainen näkemys alalta. Myös tuotekehitys on tärkeässä asemassa.

– Matkailun restonomikoulutus antaa mahdollisuudet työllistyä hyvin monipuolisesti, omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Yhtä inspiroi majoitusala, toista Visit-organisaatiot. Osa alkaa yrittäjiksi tai löytää paikkansa matkailun kehittämishankkeissa, kertoo lehtori Emma Roinila.

Matkailun koulutusohjelmasta lähtee paljon enemmän opiskelijoita vaihtoon kuin esimerkiksi liiketaloudesta. Itse haluaisin työntää kaikki joko vaihtoon tai kansainväliseen harjoitteluun tai molempiin, kannustaa lehtori Emma Roinila.

Yhteistyö liike-elämän ja matkailuyritysten kanssa on toimivaa ja monipuolista. Opiskelijat saavat kosketusta alan yrityksiin ja pääsevät luontevasti myös esittelemään taitojaan.

– Saamme aitoja toimeksiantoja oikeilta organisaatioilta. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Original Sokos Hotel Pori Vaakuna, Seikkailupuisto Huikee ja Yyterin virkistyshotelli. SAMKilla on hyvät verkostot, ja Satakunnasta on helppo löytää harjoittelupaikkoja.

Matkailun koulutusohjelmassa on tarjolla 35 aloituspaikkaa ja International Tourism Management -koulutusohjelmassa 30. Restonomi (AMK) -tutkinnon lisäksi SAMKissa voi suorittaa myös restonomi (YAMK) -tutkinnon.

Vinkki

Kolmikon TOP-3 lähimatkailuvinkit

Emma: Aava ulappa ja meriluonto tekevät vaikutuksen, olen majakkaihminen, joten valitsen Säpin ja Kylmäpihlajan

Joakim: Suosittelen tutustumaan Rauman kahteen maailmanperintökohteeseen eli Sammallahdenmäen pronssikautiseen hautaröykkiöön ja Vanhan Rauman puutalokortteleihin

Kiia: Yyteri on ihan ehdoton. Kesällä hiekkarantaa silmänkantamattomiin, talvella mahtavat pulkkamäet

Miljoona mahdollisuutta

– Minua kannusti hakemaan se, ettei koulutus sido minua vain yhteen tiehen, vaan saan itse valita miljoonasta vaihtoehdosta. Se tuntui hyvältä, Joakim muistaa yhteishakupäätöstään.

Opiskeluvuosista päällimmäisenä Joakimin mieleen on jäänyt ajat Venäjällä.

– Olin vuonna 2019 Jekaterinburgissa, venäläisessä suurkaupungissa harjoittelussa. Toimin kaupungin matkailutoimistossa ja autoin kansainvälisiä matkailijoita. Myös Pietarin-vaihto oli monella tapaa ikimuistoinen. Opin paljon venäläisistä käyttäytymistavoista ja työpaikkahierarkiasta.

Joakim oli töissä suurilla teollisuusmessuilla.

– Pomo tuli iltapäivällä sanomaan, ettei huomenna tarvitse tulla töihin. Ylimääräisen vapaapäivän syynä oli Putinin vierailu. Silloin jättihallissa ei saanut olla paikalla ketään muita.

Entä missä näet itsesi valmistumisen jälkeen?

– Ulkomaat tietysti kiinnostavat, toisaalta olisi kiva päästä kehittämään jonkin kotimaisen kaupungin tai alueen matkailuimagoa.

Hollanti vaativa, mutta antoisa

Kiia kehuu korkeakouluopintokokonaisuutta.

– Koulutus sisältää tapahtumatuotantoa, markkinointia ja liiketaloutta. Yhdellä kurssilla saimme esimerkiksi laatia oikealle asiakkaalle tilaustyönä heidän tuotteestaan elämyspaketteja ja hinnoitella ne, hän kertoo.

Kiia on ollut vahvasti mukana restonomiopiskelijavoimin toimivassa, koulutusmatkailuun erikoistuneessa SAMK EduTravel -matkatoimistossa, vaihdossa hän oli Hollannissa.

– Opiskelu siellä oli haastavaa ja tahti tiukka. Toisaalta vastapainoksi sai kunnon loman. Kolmen viikon aikana ehti hyvin tutustua naapurimaihin.

Entä mitä kristallipallossasi valmistumisen jälkeen näkyy?

– Irlantiin haluaisin päästä, olin siellä ammattikouluaikana kaksi kuukautta vaihdossa ja menetin saarivaltiolle sydämeni.

Tiesitkö? Joakim luo opinnäytetyönään Venäjän vaihto-opiskeluoppaan SAMKin kansainvälisyyspalveluille, Kiia sosiaalisen median markkinointisuunnitelman Tourwise Ireland -matkatoimistolle.

SAMKin nykyaikainen ja viihtyisä kampus keskellä kaupunkia ihan matkakeskuksen vieressä. Työskentelyä varten on hyvät tilat, esimerkiksi kirjasto ja ryhmätyöskentelyhuoneet. Aikaa voi viettää myös opiskelijoiden omassa olohuoneessa.

Kiinnostuitko?

Toimi näin:

Kevään yhteishaku alkaa 17.3.

Matkailualan hakukohteet SAMKissa:

  • Restonomi (AMK), Matkailu

  • Bachelor of Hospitality Management, International Tourism Management

  • Restonomi (ylempi AMK), Johtaminen ja palveluliiketoiminta

Tutustu tulevaan opiskelupaikkaasi ja lue opiskelijoiden kokemuksia matkailun blogista.

Lue myös:

Susa-Serina Hakamäki päätti seurata unelmaansa ja opiskelee nyt sairaanhoitajaksi Samkin monimuotototeutuksessa - ”Tämä on paljon rikkaampaa kuin päiväopiskelu”

Emmi Lehtimäki yhdisti onnistuneesti pikkulapsiarjen, työn pankissa ja jatko-opiskelun Samkissa – nyt hän kertoo, miten kaikki onnistui ja mitä jäi käteen