Sataedun puhtauspalvelualan koulutus siivitti Meri Lehdon, 21, nopeasti vakituiseen työpaikkaan – ”Olen todella ylpeä ammatistani ja siitä, mitä teen” - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosSataedu

Sataedun puhtauspalvelualan koulutus siivitti Meri Lehdon, 21, nopeasti vakituiseen työpaikkaan – ”Olen todella ylpeä ammatistani ja siitä, mitä teen”

Sen jälkeen, kun Meri Lehto päätti hakea opiskelemaan Sataedun puhtauspalvelualalle, kaikki on edennyt nopeasti. Nyt Lehto tekee työtä, jolla on merkitystä sekä hänelle itselleen että yhteiskunnalle.

Meri Lehto kannustaa muitakin kokeilemaan alaa rohkeasti. –Jos yhtään kiinnostaa, niin kannattaa hakea.­


6.2. 6:00

Toimitilahuoltaja Meri Lehto, 21, tekee työtä, joka vaikuttaa yli 500 ihmisen arkeen. Hän on yksi niistä henkilöistä, joka luo edellytykset sille, että Sastamalan Sylvään koulun oppilaat ja henkilökunta voivat tehdä työtänsä puhtaassa ja turvallisessa ympäristössä.

– Olen löytänyt alan ja työn, joista pidän, Lehto sanoo tyytyväisenä.

Vielä pari vuotta sitten tilanne oli toinen. Juuri ylioppilaaksi valmistunut Lehto oli varma ainoastaan siitä, että yliopisto ei tuntunut oikealta vaihtoehdolta.

– Halusin tehdä jotakin käytännönläheistä ja tiesin, että siivousalalla riittää töitä. Se tuntui hyvältä vaihtoehdolta.

Te-toimiston ammatinvalintapsykologi varoitteli työn fyysisyydestä ja yritti ohjata tuoretta ylioppilasta muulle alalle. Lehto piti kuitenkin päänsä ja haki opiskelemaan puhtauspalvelualan perustutkintoa.

– Innostuin alasta tosissani, kun juttelin opinnoista puhtauspalvelualan lehtorin, Johannan kanssa. Hän osasi kertoa asioista tosi innostavasti.

Sataedun ovet aukenivat ja Lehto aloitti vuoden kestävät opintonsa. Ensimmäiset pari kuukautta koostuivat lähipäivistä ja teoriaopetuksesta, jonka jälkeen opinnot jatkuivat työssäoppimisella.

– Teoriajakso opetti paljon uutta ja syvensi tietojani esimerkiksi siivousvälineistä ja eri pintamateriaaleista. Viihdyin myös harjoitteluissa, oli kivaa oppia muilta alalla olevilta.

Lehto valmistui toimitilahuoltajaksi lokakuussa. Vain muutama kuukausi myöhemmin, tämän vuoden tammikuussa, Lehto allekirjoitti ensimmäisen vakituisen työsopimuksensa ja aloitti työnsä Sylvään koululla.

– Viihdyn työssäni todella hyvin, Lehto iloitsee.

Hän sanoo olevansa erityisen kiitollinen siitä, että saa tehdä työtä, jolla on merkitystä.

– Toimivat ja puhtaat tilat ovat välttämättömiä yhteiskunnalle, mikään ei muuten toimisi. Olen ylpeä ammatistani.

– Työpäivät menevät nopeasti ja ovat vaihtelevia, Lehto kehuu.­

Sataedussa kuunnellaan työelämän tarpeita

Puhtauspalvelualan lehtori Johanna Kienokoski-Saarelan mukaan Lehdon nopea työllistyminen heti valmistumisen jälkeen ei ole lainkaan harvinaista.

– Puhtausalan arvostus on noussut selkeästi viime vuosina. Saan melkein viikoittain puheluita ja sähköposteja työelämän edustajilta, jotka kyselevät pätevien työntekijöiden perään. Jokainen joka tällä alalla haluaa työllistyä, varmasti työllistyy, Kienokoski-Saarela vakuuttaa.

Työelämän tarpeisiin vastataan esimerkiksi oppisopimuskoulutuksilla, jotka ovat yleistyneet viime vuosina.

– Se on todella hyvä ja joustava systeemi, kun asiakkaalla on tarve työntekijälle. Myös esimerkiksi kesätyö voidaan toteuttaa oppisopimuskoulutuksena, Kienokoski-Saarela vinkkaa.

Jatkuva haku on käynnissä

Sataedussa voit opiskella itsellesi puhtauspalvelualan perus- ja/tai ammattitutkinnon

Osaamisaloja on kolme: toimitilahuolto, kiinteistönhoito ja kodinhuolto

Tutustu jatkuvaan hakuun ja hae vaikka heti!

Kaiken keskiössä on opiskelija

Kun opiskelija hakeutuu puhtauspalvelualan koulutukseen, lehtorit auttavat räätälöimään opinnoista jokaiselle yksilöllisesti sopivat henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman avulla.

– Joku kaipaa enemmän teoriaopetusta ja lähipäiviä koululla, kun taas toinen oppii parhaiten käytännössä työpaikalla. Joustamme tarvittaessa myös esimerkiksi opiskelijan elämäntilanteen mukaan koulutuksen suunnittelussa, Kienokoski-Saarela lupaa.

Joustavuus ja räätälöinti mahdollistavat sen, että vaikka opinnot aloitetaan yleensä ryhmässä muiden opiskelijoiden kanssa, jokainen voi valmistua juuri itselleen sopivan aikataulun mukaisesti.

– On myös mahdollista valmistua aikaisemmin kuin on alun perin suunniteltu, Kienokoski-Saarela sanoo.

Vaikka puhtauspalvelualan koulutusta toteutetaan Kankaanpäässä ja Kokemäellä, opiskella voi myös kotoa käsin.

– Osan opinnoista voi suorittaa sujuvasti verkko- ja etäopiskeluna.

Lehdon mukaan alalla pärjää, jos on toimeen tarttuva ja oma-aloitteinen. –Lisäksi on hyvä muistaa, että tämä on pitkälti asiakaspalvelutyötä.­

Työ, jota ilman kaikki voisi pysähtyä

Kienokoski-Saarela ja Lehto iloitsevat molemmat siitä, että puhtaanapidon merkitys ymmärretään nykypäivänä yhä paremmin.

– Kun tiloja ja pintamateriaaleja puhdistetaan ja hoidetaan säännöllisesti, ei pääse muodostumaan suuria ongelmia, Kienokoski-Saarela sanoo.

Puhtausalan työ on myös kehittynyt viime vuosina, mikä näkyy muun muassa työvälineissä, siivousmenetelmissä, työn suunnittelussa ja asiakaslähtöisyydessä.

– Työn tekeminen on sujuvaa, eikä niin raskasta kuin kuvitellaan, kun on hyvät ja ergonomiset työvälineet. Nykyään siivouksen apuna käytetään monipuolisesti erilaisia koneita, Lehto kertoo.

Kienokoski-Saarela ja Lehto kuvailevat puhtausalaa ennen kaikkea asiakaspalvelutyöksi, jota tehdään tiiviissä yhteistyössä tilankäyttäjien kanssa.

– Jos siivousta ei tehdä, toiminta voi pysähtyä joissakin paikoissa täysin. Työllä on oikeasti merkitystä. Ja mikä parasta, tällä alalla näkee heti kättensä jäljen.

Ota yhteyttä ja kysy rohkeasti lisää:

Puhtauspalvelualan lehtori ja tiiminvetäjä

Johanna Kienokoski-Saarela

p. 040 199 4951

johanna.kienokoski-saarela@sataedu.fi

Lue myös:

Sataedusta valmistuvat imaistaan suoraan töihin – Lue kokki Henrin, 31, tarina ja innostu: haku auki 24/7

Punapakan koulun uusi isäntä tilasi lastensuojelutiimilleen täsmäkoulutuksen Sataedusta: ”Huomattavaa hyötyä ja vahva jatkobonus”

Tuoreimmat