Sataedusta valmistuvat imaistaan suoraan töihin – Lue kokki Henrin, 31, tarina ja innostu: haku auki 24/7 - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosSataedu

Sataedusta valmistuvat imaistaan suoraan töihin – Lue kokki Henrin, 31, tarina ja innostu: haku auki 24/7

Kokki Henri Ylijoki istui tuoreet ravintolakokin paperit kourassa Sataedun lehtori, tiiminvetäjä Maija Poutasen työhuoneessa, kun puhelin soi. Kankaanpääläinen ravintoloitsija etsi tiimiinsä ammattilaista, ja Maijan suosituksesta Henri palkattiin heti.

Henri Ylijoki kävi verestämässä muistojaan Kankaanpään opetuskeittiössä. Hänellä on opiskeluajoista vain hyvää sanottavaa.­


23.1. 6:00

Henri Ylijoen, 31, tarina ei ole poikkeus. Satakuntalaisella ravintola-alan koulutuksella on hyvä maine ravintola-alan ammattilaisten kouluttajana. Kokit ja tarjoilijat työskentelevät Sataedun omissa opetusravintoloissa ja -kahviloissa sekä monissa alan työssäoppimispaikoissa.

– Koulussa on mahtavat opetustilat. Työskentelemme aidossa ympäristössä, teemme ruokaa omassa suurtalouskeittiössä ja opetusravintoloissa. Saamme näin ollen myös suoraa palautetta aidoilta asiakkailta, Henri summaa kokemuksiaan.

Henrin vinkki: Sairaan hyvä herkkumajoneesi syntyy helposti. Sekoita Hellmann's-majoneesiin lemon curdia sekä ripaus suolaa ja sokeria. Hifistelijä voi raastaa mukaan myös vähän sitruunankuorta. Aaaah.

Vielä ripaus yrttejä makua täydentämään. Voilà! Koulussa on hyvä henki, keittiössä työtä tehdään sovussa rinta rinnan ja onnistumisista iloitaan yhdessä.­

Käytännönläheisyys saa kehuja

Henri piti opintojen monipuolisuudesta ja käytännönläheisyydestä. Mieleen jäivät muun muassa blini- ja parsaviikot sekä muut sesonkiin liittyvät teemat. Koulu rohkaisee luovuuteen, mikä näkyy esimerkiksi erilaisten salaattien suunnittelussa. Henri tunnustautuu liha- ja kalamieheksi, mutta vegaaniviikoilta jäi muistiin monta hyvää vinkkiä.

Koulu antoi ammattilaiselle myös hyvät henkiset eväät.

– Omaksi vahvuudekseni lasken tarkkuuden ja tasalaatuisuuden. Persoonana olen rauhallinen enkä hermostu kiireessäkään. Omasta mielestäni tulen myös kaikkien kanssa hyvin toimeen, Henri kertoo.

Lehtori Maija Poutanen on reilusti ylpeä oppimisympäristöistä ja ajanmukaisista laitteista.

– Haluamme seurata trendejä mahdollisimman reaaliajassa. Opiskelijat hallitsevat perusvälineistön lisäksi esimerkiksi sirkulaattorit, jäätelökoneet ja muut muotiasiat.

Lounasaikaan opetuskeittiössä on sopivasti säpinää. Henri Ylijoki paistaa ministerinleikettä eli leivitettyä jauhelihapihviä.­

Opettajien sanaan luotetaan

Opettajat suhtautuvat työhönsä – samoin kuin hyvään ruokaan – intohimoisesti, mutta vaativasti. He ovat ennakkoluulottomia ja antavat mahdollisuuden hyvin monenlaisille opiskelijoille. Maijan kertoman mukaan suureen sydämeen on kuitenkin yhdistetty myös tiukka työmoraali.

Sataedu kantaa vastuunsa oppilaistaan ja tekee johdonmukaista työtä valmistumisen ja työllistymisen hyväksi. Laajat verkostot Satakunnan ja koko Suomen ravintolakenttään sekä hyvä yhteistyö TE-toimiston kanssa auttavat työllistymisessä.

Jaakko Taivaloja maustaa lohiruukut ennen uuniin laittamista. Emma Rajaniemen vastuulla on juuressose.­

Moniosaajia arvostetaan työpaikoilla

Yksi Sataedun vahvuuksista on, että sekä nuoret että aikuisopiskelijat toimivat yhdessä.

– Koulutuksessa korostetaan moniosaamista ja oma-aloitteisuutta. Tätä arvostetaan myös työpaikoilla. Meidän tarjoilijaopiskelijamme tekevät opetuskeittiössä salaatteja ja jälkiruokia sekä hiovat leipurintaitojaan. Kokit puolestaan harjoittelevat tarjoilua ja perusdrinkkien valmistusta. Opetuskeittiö on turvallinen paikka viimeistellä taitoja, Maija rohkaisee.

Sataedussa kannustetaan myös ideointiin ja oman reseptiikan suunnitteluun.

– Moni opiskelija on ensin kauhuissaan, mutta on ilo nähdä, miten rohkeus kasvaa. Meiltä lähtee motivoituneita, hyviä ammattilaisia Suomen ravintoloihin, Maija kehuu.

Trivia. Vierailupäivänä opiskelijat loihtivat lounasasiakkaille ministerinleikettä, vegevaihtoehto oli pinaattiohukaiset juuressoseella. Kalanystävät nauttivat lohiruukun uuniperunan ja fenkolisalaatin kera. Jälkiruokana maisteltiin rex-kakkua.

Opetusravintola Hovissa salaatti, keitto ja vegeruoka haetaan noutopöydästä, päivän liha- ja kalavaihtoehdot tarjoillaan pöytään. Lehtori Maija Poutasen päivän valinta oli lohiruukku.­

Hae meille vaikka heti.

Haku on jatkuvasti auki. Hanki kokin tai tarjoilijan perustutkinto tai baarimestarin, tarjoilijan, suurtalouskokin tai ravintolakokin ammattitutkinto. Opiskelupaikkakunnat ovat Ulvila, Kankaanpää ja Kokemäki. Lisätietoja Sataedusta ja TE-keskuksesta tai ota suoraan yhteyttä:

Maija Poutanen, p. 040 199 4970, maija.poutanen@sataedu.fi

Lue myös:

Punapakan koulun uusi isäntä tilasi lastensuojelutiimilleen täsmäkoulutuksen Sataedusta: ”Huomattavaa hyötyä ja vahva jatkobonus”

Tuoreimmat