MainosSAMK

Susa-Serina Hakamäki päätti seurata unelmaansa ja opiskelee nyt sairaanhoitajaksi Samkin monimuotototeutuksessa - ”Tämä on paljon rikkaampaa kuin päiväopiskelu”

Susa-Serina Hakamäki, 32, ei ole koskaan viihtynyt koulun penkillä niin hyvin kuin nyt. -Teoriatietoa on paljon helpompi ymmärtää, kun saa työskennellä samojen asioiden parissa käytännössä.

Lapsiperheen arjen keskellä opiskeleminen on välillä vauhdikasta puuhaa. 9-vuotias Eena ja 4-vuotias Veea pitävät toisilleen seuraa äidin syventyessä koulutöihin.


12.8.2020 6:00 | Päivitetty 12.8.2020 9:15

Elettiin loppuvuotta 2015. Yön pimeydessä keskellä Nuuksion metsää Susa-Serina Hakamäki teki päätöksen. Hän vaihtaisi alaa.

– Kuvasimme tuolloin Bodomia ja ajattelin, että nyt tai ei koskaan.

Hakamäki valmistui media-assistentiksi vuonna 2007 ja työskenteli sen jälkeen tuotantokoordinaattorina elokuvatuotantoyhtiössä.

– Olin tehnyt pitkiä elokuvia lähes 10 vuotta ja edennyt silloisella koulutuksellani niin pitkälle kuin voi. Alan vaihto oli pyörinyt jo pitkään mielessä.

Kun päätös oli tehty, asiat etenivät nopeasti. Jo tammikuussa 2016 Hakamäki aloitti lähihoitajaopinnot Sataedussa. Opiskelujen aikana perheeseen syntyi toinen tytär Veea, mutta sekään ei hidastanut tahtia: äiti ja vauva kävivät koulua sujuvasti yhdessä.

– Jo lähihoitajaksi opiskellessani tiesin haluavani jatko-opiskella. Kuulostaa kliseiseltä, mutta olin löytänyt kipinän alaan.

Yksi vuosi takana, kaksi edessä. Hakamäki odottaa jo valmistumistaan, mutta tulevaisuuden työkuviot ovat vielä avoinna. – Tämän hetken päätavoitteeni on valmistua.

Hakamäki ei taaskaan aikaillut, vaan haki Satakunnan ammattikorkeakouluun kevään 2019 yhteishaussa. Tähtäimessä olivat sairaanhoitajaopinnot monimuotototeutuksena.

– Monimuoto-opiskelu kuulosti täydelliseltä vaihtoehdolta. Minulla on lähihoitajan toimi Noormarkun osastolla, 4- ja 9-vuotiaat lapset, mies reissuhommissa ja asuntolainaa, joten päiväopiskelu ei olisi sopinut tähän pakettiin.

Monimuoto-opinnot mukautuvat erilaisiin elämäntilanteisiin

Hakamäen amk-opinnot alkoivat syksyllä 2019. Opiskelun ja töiden lisäksi päivät täyttyvät omista ja lasten harrastuksista sekä kotitöistä. Hän myöntää arjen olevan kiireistä, mutta kaikesta on tähän saakka selvitty.

– Monimuoto-opiskelu on sopinut minulle hyvin, koska voin opiskella itselleni sopivaan tahtiin. Olen esimerkiksi suorittanut jo nyt vapaasti valittavia kursseja viimeiseltä vuodelta muiden opintojen lisäksi.

Hakamäki odottaa innolla esimerkiksi sisätautien ja kirurgian harjoitteluja. – Harjoittelut antavat erilaisia näkökulmia sairaanhoitajan työhön. Suoritin viimeisimmän harjoitteluni Pirtin hautauspalvelussa ja sekin työ on todella arvokasta.

Koulua on joka toinen viikko, kolme päivää viikossa. Lisäksi keväisin ja syksyisin on kontaktiviikko sekä harjoitteluja. Hakamäki työskentelee opiskelujen ohessa lähihoitajana Noormarkun osastolla, mutta töiden ja koulupäivien sovittaminen yhteen on onnistunut hyvin.

– Esimieheni ovat olleet todella kannustavia ja olen aina saanut tarvitsemani päivät vapaaksi.

Hakamäki kiittelee muutenkin yhteistyötä työnantajansa kanssa, sillä hän on suorittanut osan koulutehtävistään opinnollistamalla. Opinnollistamisella tarkoitetaan koulutukseen vaadittavan osaamisen hankkimista työn kautta.

– Suoritin esimerkiksi kotiuttamiseen liittyvän tehtävän Noormarkun akuuttiosastolla. Opinnollistamisena toteutettavat tehtävät ovat vaativia, mutta todella antoisia, kun saa tehdä asioita myös käytännössä.

Harjoittelujen, lähipäivien ja opinnollistaminen lisäksi sairaanhoitajan monimuoto-opintoihin sisältyy paljon kirjallisia tehtäviä.

– Kirjalliset tehtävät ovat laajoja ja vievät aikaa, mutta toisaalta niitä voi tehdä milloin vain itselle sopii. Joskus on tullut tehtyä tehtäviä yölläkin, Hakamäki myöntää virnistäen.

Hakamäellä on kotonaan iso pino koulukirjoja. Suurin osa opintoihin tarvittavista opuksista löytyy kirjastosta.

Opiskelumuoto, joka tarjoaa vapautta ja vastuuta

FAKTA

3 vinkkiä opiskeluun

Hyvä aikatauluttaminen on kaiken a ja o. Sen avulla onnistuu yhdistämään opiskelun, perheen ja työn.”

Ole armollinen itsellesi ja nauti opiskelusta! Tämä on kullanarvoinen neuvo ihan jokaiselle.”

Muista tehdä asioita, joista tulee hyvä olo. Crossfit on minulle henkireikä kiireisen arjen keskellä.”

Joustavaa, monipuolista, innostavaa ja itsenäistä. Muun muassa näillä sanoin Hakamäki kuvailee opiskelutaivaltaan Samkissa.

– Aikataulujen suunnitteleminen auttaa pitämään paketin kasassa. Olen nauttinut opiskelusta, vaikka joskus tuntuukin, että vuorokauden tunnit meinaavat loppua kesken.

Hakamäki kokee monimuoto-opiskelun tarjoavan mahdollisuuden syvällisempään oppimiseen.

– Yhdistämällä työn ja opiskelun saa tuotua teorian käytäntöön. Vaikka se on raskaampaa, niin se on myös paljon rikkaampaa. Kun saa työskennellä opiskeltavien asioiden parissa, teoriaakin on helpompi ymmärtää.

Eenan ja Veean mielestä äidin opiskelu on välillä tylsää. – Olen korona-aikana suorittanut tenttejä kotona niinkin, että lapset pyörivät jaloissa. Mutta siitäkin selvittiin! Hakamäki kertoo nauraen.

Hakamäki myöntää olevansa hyvin kunnianhimoinen opiskelija, mutta korostaa myös armollisuuden merkitystä.

– Haluan olla kaikessa aina todella hyvä, mikä on välillä itsellekin uuvuttavaa. Kaikessa kun ei voi onnistua niin hyvin kuin itse haluaisi. Pitää muistaa myös nauttia, eikä vain suorittaa.

Hakamäen mukaan hektisestä arjesta selviää hyvällä aikatauluttamisella. Perheen rauhallinen Aatu-koira ihmettelee välillä vauhdikasta menoa.

Vaikka monimuoto-opiskelu on tietyiltä osiltaan hyvin itsenäistä, myös tukea on saatavilla tarvittaessa.

– Tutoropettajat ovat olleet ihan mahtavia! Vaikka päävastuu opinnoista on itsellä, niin on helpottavaa tietää, että aina on joku, jolta voi kysyä neuvoa opiskelujen suhteen.

Matkan varrella mukaan on tarttunut myös uusia ystäviä.

– Meillä on älyttömän hyvä luokkahenki. Samalla pieni ryhmänpaine auttaa jaksamaan opinnoissa eteenpäin.

Tärkein motivaattori on Hakamäen mukaan kipinä alaa kohtaan.

– Nautin todella paljon saadessani tehdä työtä, jossa voin auttaa ihmisiä. Vaikka palveluammatissa tulee välillä kuraa niskaan, se on sen arvoista.

FAKTA

Hoitotyön monimuotototeutus

Järjestetään ensimmäistä kertaa Samkin Porin kampuksella tammikuussa 2021

Opintojen kesto noin 3,5 vuotta

Haku koulutusohjelmaan syksyn yhteishaussa 2.–16.9.2020

Lue lisää tästä