Burnoutin kokeneet Jasmiini Peuramäki ja Marika Raitaniemi haluavat auttaa Poria ja porilaisia voimaan paremmin - Syyskuussa järjestettävillä Kui Pori Voi? -hyvinvointifestivaaleilla uskalletaan puhua tabuista - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosLoistekeskus

Burnoutin kokeneet Jasmiini Peuramäki ja Marika Raitaniemi haluavat auttaa Poria ja porilaisia voimaan paremmin - Syyskuussa järjestettävillä Kui Pori Voi? -hyvinvointifestivaaleilla uskalletaan puhua tabuista

Jasmiini Peuramäestä ja Marika Raitaniemestä ei pitänyt tulla yrittäjiä. Nyt he yrittävät saada hyvinvointifestarin avulla Porin oikealle tielle ja kohti parempaa oloa.

Tehokaksikon yhteistyö toimii loistavasti ikäerosta huolimatta. – Minusta on ihanaa, että Kui Pori Voi? -projektissa on x-, y- ja z-sukupolvet mukana. Ihmiset pysyvät usein liikaa omassa boksissaan, Raitaniemi sanoo.


14.2.2020 6:00 | Päivitetty 20.3.2020 6:15

Luova hullu ja Loistekeskuksen sydän. Näin Jasmiini Peuramäki, 24, ja Marika Raitaniemi, 49, kuvailevat itseään käyntikorteissaan.

He ovat hyvinvointialan ammattilaisia ja puuhanaisia Kui Pori Voi? -hyvinvointifestivaalin takana. Ennen toistensa kohtaamista Peuramäki ja Raitaniemi miettivät tahoillaan, miten Porin saisi voimaan paremmin. Auttaminen oli molemmille tuttua töiden kautta, mutta he olivat valmiita tekemään enemmän.

Peuramäki löysi Raitaniemen mentorisi.fi-sivuston kautta, josta yrittäjä voi löytää ammattilaisen sparraamaan toimintaansa.

– Halusin järjestää hyvinvointiaiheisen tapahtuman Porissa ja tiesin tarvitsevani siihen apua. Kun pääsin kertomaan ideoitani Marikalle, hän sanoi, että puhun hänen ajatuksiaan, Peuramäki muistelee.

Tästä keskustelusta lähti liikkeelle tapahtumien ketju, jonka seurauksena Pori sai ensimmäisen hyvinvointifestivaalinsa viime vuoden syyskuussa. Rajoja rikkova tapahtuma piti sisällään ohjelmanumeroita bissejoogasta terapiaistuntoihin.

– Halusimme jakaa tapahtuman avulla hyvää arvottamatta ihmisiä, naiset kertovat.

– Voisin kirjoittaa kirjan Tuhat ja yksi tapaa istua tuolilla, Jasmiini Peuramäki sanoo nauraen. Hän myös paljastaa, että pöytälaatikossa odottaa elämänmakuisia blogitekstejä julkaistavaksi, joista voi saada inhimillisiä vinkkejä elämään.

Kui Pori Voi? -festivaali nosti keskiöön rohkeasti ikäviä asioita. Tarkoituksena oli rohkaista ihmisiä hakemaan apua ja tukea. Festivaali saa tänä vuonna jatkoa Isomäki-areenalla 20. syyskuuta.

– Nämä festarit eivät ole pelkästään hyvinvointialan yrittäjien esittelyä ja näytteilleasettelua, vaan tarkoitus on kohtauttaa ihmisiä. Kui Pori Voi? -tapahtumassa tehdään asioita konkreettisesti ja puhutaan avoimesti, Raitaniemi sanoo.

Peuramäen mukaan tämän hetken tabuja ovat muun muassa ikäihmisten alkoholinkäyttö, yrittäjien hyvinvointi ja omaisten jaksaminen.

– Omainenkin tarvitsee tukea.

– En osannut rippikuvassani nauraa, mutta nykyään olen opetellut hymyilemään suu auki, Marika Raitaniemi kertoo. Raitaniemestä huokuu energisyys ja ilo, jonka hän sanoo saavansa ihmisten auttamisesta.

Peuramäkeä ja Raitaniemeä yhdistää aito halu saada ihmiset voimaan paremmin. He tietävät henkilökohtaisesti, mitä tarkoittaa, kun seinä tulee vastaan. Molemmat ovat kokeneet burnoutin, mutta myös selvinneet siitä.

– Omaa lastani koulukiusattiin neljä vuotta. Avun piiriin pääseminen vei aikaa, vaikka olin itse alan ammattilainen. Lopulta oltiin siinä tilanteessa, että olin työkyvytön, Raitaniemi kertoo.

Peuramäki taas kuvailee olleensa yli-innokas suorittaja, joka suoritti jossain kohtaa liikaa ja paloi loppuun. Tämä ja mustasukkainen parisuhde johti loppuun palamiseen.

– Opin, että välillä pitää tehdä asioita vain itselle.

Naisia yhdistää aito halu saada ihmiset voimaan paremmin. Jasmiini Peuramäen mukaan tämän hetken tabuja ovat muun muassa yrittäjien hyvinvointi ja omaisten jaksaminen.

Molemmat naiset korostavat, että muutos on mahdollinen. Myös Porille.

– Tällä hetkellä esimerkiksi Rauma voi paremmin kuin Pori, mutta sen ei tarvitse olla niin, Raitaniemi pohtii.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi käsittää monta elämän osa-aluetta, mutta Raitaniemi muistuttaa, että positiivisuus lähtee itsestä.

– Voimme joka aamu tehdä valinnan suhtautua asioihin myönteisesti. Se ei tarkoita, etteikö välillä saisi olla huono päivä. Aina ei voi olla täydellinen eikä voida hyvin, Peuramäki lisää.

Huoneen värityksestä nimensä saava Loistekeskuksen keltainen huone on paikka, jossa Peuramäki ja Raitaniemi tapasivat ensimmäisenkerran ja alkoivat suunnitella hyvinvointitapahtumaa.

Osa hyvinvointia on pahan olon purkaminen.

– Toisinaan menen Kalloon ja huudan suoraa kurkkua ääneni käheäksi. Kannattaa kokeilla, Raitaniemi toteaa nauraen.

Klikkaa Kui Pori Voi? -tapahtuman sosiaalisen median tilit seurantaan. Luvassa on pieniä tapahtumia ja tärppejä kuukausittain.

Tämän vuoden hyvinvointifestarin teemoja ovat työhyvinvointi, terveys ja riippuvuudet läheisen näkökulmasta. Tapahtumapaikkana toimii Isomäki-areena.

Kui Pori voi?

Kui Pori Voi? -hyvinvointifestivaali 20. syyskuuta Isomäki-areenalla

Rajoja rikkova tapahtuma hyvinvoinnista

Alle 17-vuotiaille ilmainen

Yhteydenotot: tuanoi@kuiporivoi.fi, Marika Raitaniemi 040 701 4578, Jasmiini Peuramäki 040 416 8695

Tapahtuman takana:

Jasmiini Peuramäki

- Pasmiini Oy:n yrittäjä, alihankkija, personal trainer, ravintovalmentaja, sisällöntuottaja

Marika Raitaniemi

- Loistekeskuksen yrittäjä, koordinoiva työnohjaaja, kriisityöntekijä ja enneagrammiohjaaja, kahden erityisen lapsen äiti