Raumalaiselta perheyritykseltä löytyi yllättävä jokeri kansainväliseen läpimurtoon – Poimi vinkit, mihin kehittämistoimiin on tarjolla ELY:n yritystukia - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosELY-keskus

Raumalaiselta perheyritykseltä löytyi yllättävä jokeri kansainväliseen läpimurtoon – Poimi vinkit, mihin kehittämistoimiin on tarjolla ELY:n yritystukia

”Jos tulee ongelmia, niin tiedän, että teiltä saa aina nopeasti apua.” Muiden muassa tällaisen kiitoksen Finnchainin toimitusjohtaja Leena Tuomikoski on saanut ulkomaiselta asiakkaaltaan.

Hammasaukkoketju HA200 näyttää yksinkertaiselta, mutta siihenkin kohdistuu useampi patentoitu keksintö. Valmiiseen ketjukaapimeen tarvitaan kaikkiaan noin parisataa erilaista komponenttia ennen kuin se voidaan asentaa paikoilleen jätevedenpuhdistamoon. – Aina voi tehdä paremmin, kuvailee toimitusjohtaja Leena Tuomikoski yrityksensä ydinfilosofiaa.­


26.10.2020 6:00

Raumalaisella perheyrityksellä on ollut kasvussa ja kansainvälistymisessä neljä valttia ja yksi jokeri: erikoistuminen, patentit, kumppaniverkosto, tavoitettavuus ja äidin leipoma mustikkapiirakka.

Palataanpa tuohon läpimurron tehneeseen mustikkapiirakkaan ja vuosituhannen alkuun.

Finnchain kisasi pienen espanjalaisen edustajansa kanssa Barcelonaan rakennettavan jätevedenpuhdistamon ketjukaapimien toimituksesta.

Kreikassa Ateenan edustalla on Psyttalian saari, jossa sijaitsee aikanaan Olympialaisia varten perustettu jätevedenpuhdistamo. – Siellä pyörivät yötä päivää meidän ketjukaapimet, Leena Tuomikoski kertoo ylpeänä.­

Heidän kilpakumppaninsa oli iso jätealan toimija, joka lennätti asiakkaita amerikanmalliin yksityiskoneella referenssikohteiden yllä. Arvatenkin tarjottavana oli gourmet-illallinen ja majoituksessakin varmasti kattava tyynyvalikoima.

– Meillä oli asiakkaan vierailuun vain yksi päivä aikaa. Näytimme heille ensin referenssiämme Helsingissä ja sitten toimintaamme Rauman toimistolla. Äitini oli leiponut vieraille mustikkapiirakkaa ja lohipiirakkaa, jonka kanssa tarjosimme espanjalaista punaviiniä, Leena Tuomikoski muistelee hymyssä suin.

Finnchain voitti sopimuksen. Asiakas vakuuttui perheyrityksen tavoitettavuudesta ja toimitusvarmuudesta alussa siteeratuin kiitoksin.

– Perheyrityshän vakuuttaa omilla nimillään ja kasvoillaan, että hommat hoidetaan sovitusti.

Sisua ja sattuman kauppaa

Finnchain

Tuottaa ketjukaapimia jätevedenpuhdistamoihin

Uusin keksintö puhdistamoihin on Solar-aurinkopaneelikatteet

20 keksintöä, joihin patentit useissa maissa

Vientiä 60 maahan, edustajat 22 maassa

Päämarkkina-alueet Eurooppa ja Aasia

Liikevaihto 5,5 miljoonaa (2019)

Saanut Tasavallan presidentin myöntämän INNOSUOMI 2008 -palkinnon

Edeltäjä v. 1982 perustettu Ketjumyynti Tuomikoski Ky

Finnchain Oy perustettiin v. 1992 viennin käynnistyessä

Pienuus tai oikeastaan erikoistuminen on ollut Finnchainille aina kilpailuetu. Yrityksen päätuotteita ovat jätevedenpuhdistamoiden ketjukaapimet. Yrityksellä on niihin liittyen 20 keksintöä, jotka on patentoitu useisiin maihin.

– Emme missään vaiheessa ole halunneet osata valmistaa kaikkea itse. Ainoat omat laitteemme kokoonpanokoneiden lisäksi varmistavat ketjujen vetolujuuden ja merkitsevät osat laserilla laadun ja jäljitettävyyden varmistamiseksi.

Finnchain on rakentanut määrätietoisesti verkostoa koko olemassa olonsa ajan. Ostoista huolehtii Tuomikosken puoliso ja taloushallinnosta isosisko. Myynnistä vastaavat talon omat myyntipäälliköt sekä kohdemaissa työskentelevät edustajat. Valmistus on ulkoistettu kokonaan kumppaniyrityksille.

– Kaikki valmistajamme ovat Suomesta niin ikään toimitusvarmuuden vuoksi.

Myyntipäällikkö Gerald Dippacher on saanut painaa maailmankarttaan neulan poikineen. Finnchain on toimittanut ketjukaavinjärjestelmiä muiden muassa japanilaisiin, eteläkorealaisiin, kiinalaisiin, marokkolaisiin, romanialaisiin, espanjalaisiin, kreikkalaisiin ja puolalaisiin jätevedenpuhdistamoihin.­

Jatkuvan tuotekehityksen rinnalla on tarvittu myös sattumaa. Kun esimerkiksi Tuomikosken isä aikanaan halusi kokeilla kehittämänsä hammasaukkoketjun toimivuutta, suomalaiset jätevedenpuhdistamot tarjosivat ihanteellisen testausympäristön.

– Jätevedenpuhdistamoissa oli kevyet kuormat ja sopivan hidas liike. Ja niinpä opimme, mitä ongelmia puhdistamoissa on. Siten satuimme erikoistuimaan ympäristöteknologiaan ja kehittämään sen tarpeisiin maailman parhaat ketjukaapimet, jotka ovat muuten Japanissa jopa alan standardi.

Ostopäällikkö Keijo Hiltunen tarkistaa ketjukaapimia varten tilattujen palkkien pinnanlaatua. Isoissa toimituksissa asiakkaat haluavat aika ajoin tulla itsekin tarkastamaan tuotteiden laadun.­

Kasvussa ja kansainvälistymisessä Tuomikoski on hyödyntänyt vuosikymmenten mittaan Satakunnan ELY-keskuksen ja sitä edeltävien organisaatioiden kuten vientirenkaan palveluja. Hän mainitsee erityisesti EU:n tukeman Gateway to Japan -messun, joka avasi uusia ovia Itä-Aasiaan.

– Asiantuntijan neuvo voi kansainvälistymisen alussa olla rahaakin tärkeämpi.

Työnjohtaja Juha Snicker on työskennellyt Finnchainillä jo 16 vuotta. Perheyrityksessä työntekijöiden keskimääräiset palvelusvuodet ovat muutoinkin kymmenen vuoden kieppeillä. – Organisaatiomme on aika matala, pomoja ei ole kovin paljon ja luotamme henkilökuntaan, Leena Tuomikoski pohtii. ­

Tuomikoski osaa ottaa hankkeisiin ja tukiin liittyvän dokumentoinninkin hyödyllisenä ennakkosuunnitteluna. Samoin hän ajattelee kansainvälisistä sertifioinneista.

– Ne eivät ole pakkopullaa vaan osa johtamisjärjestelmää.

Tuotekehitys on kallista ja patentit lyhytaikaisia, mutta kansainvälistymisessä ei satakuntalaisilla yrityksillä ole Tuomikosken mukaan juuri mitään menetettävää.

– Jos haluaa tehdä markkinatutkimusta, voi vaikkapa ensin osallistua kansainvälisille messuille pienimmällä mahdollisella ständillä tai yhteisosastolla.

Kansainvälistymisen ja kehityksen kehittäjänä

ELY-keskukset perustettiin kymmenen vuotta sitten jatkamaan valtion aiempien työ- ja elinkeinokeskusten toimintaa.

Missä elinkaarensa vaiheessa satakuntalainen yritys onkin, tarjolla on monia palveluita toiminnan ja osaamisen kehittämiseen, investointeihin ja kansainvälistymiseen.

Kehittämis- ja asiakkuuspäällikkö Anne Jortikka Satakunnan ELY-keskuksesta kannustaakin yrityksiä ottamaan rohkeasti yhteyttä.

Palvelut jakautuvat kahteen kokonaisuuteen: pk-yritysten kehittämispalveluihin ja kehittämisrahoitukseen kuten kehittämisavustuksiin.

Kehittämispalvelujen analyysin avulla yritys saa kokonaiskuvan liiketoiminnan nykytilasta ja konsultointipalvelulla pääsee kehittämään liiketoimintaa. Liikkeenjohdon kehittämisohjelmissa yrityksen avainhenkilöitä kouluttaa Suomen eturivin asiantuntijat.

– Kehittämispalveluilla madalletaan kynnystä ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttöön, sillä ne ovat 70-prosenttisesti tuettuja.

Yksi analyysipäivä maksaa yritykselle esimerkiksi vain 220 € + alv ja konsultointipäivä 300 € + alv.

Analyysin lopputulemana yrityksessä havaitaan ehkä jatkotoimenpiteiden tarve, johon voi hakea konsultointia tai kehittämisavustusta. Kehittämisavustusta voidaan myöntää esimerkiksi liiketoiminnan uudistamiseen, tuotteiden tai tuotannon kehittämiseen, liiketoimintaosaamisen vahvistamiseen, kansainvälistymiseen tai investointeihin.

Kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Carita Vastinesluoma ja kehittämis- ja asiakkuuspäällikkö Anne Jortikka joutuvat vielä malttamaan matkustushaluiset mielensä. Korona-avustusten jälkiseuranta ja kansainvälistymishankkeiden valmistelu etenevät kuitenkin täyttä päätä, jotta esimerkiksi työllisyyden kohtaanto-ongelmaa päästään hoitamaan heti, kun rajat jälleen aukeavat.­

ELY-keskus ei toimi yksin vaan sidosryhmiensä kuten kuntien, elinkeinoyhtiöiden, koulutusorganisaatioiden, Kauppakamarien, TE-keskusten, Finnveran ja Business Finlandin kanssa.

ELY-keskus myös koordinoi Team Finland -alueverkostoa. Verkostosta yritys saa apua, liittyvätpä kansainvälistymistarpeet rahoitukseen, partnerihakuun, markkinaselvityksiin tai laajemmin vientistrategiaan.

Satakunnassa Team Finland -toimintaa hoitaa kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Carita Vastinesluoma.

– Työni on hyvin ihmisläheistä, luottamuksellista ja rakentavaa. Jos yrityksessä vaikkapa halutaan laajentaa vientiä Ranskaan, etsin verkoston avulla asiakkaalle sopivat kontaktit ja välitän tietoa markkinoista, Vastinesluoma avaa.

Toinen puoli Vastinesluoman työstä liittyy tulevaisuuden ennakointiin. Hän näkee työssään, mitä kansainvälisille markkinoille kuuluu ja mihin asioihin Suomessa pitäisi kiinnittää huomiota. Suomi on esimerkiksi hieman viennistä jäljessä verrattuna muihin Skandinavian maihin.

– Parhaillaan valmistelemme Ukrainassa Come to work in Finland -kampanjaa, jonka tavoitteena on osaltaan tarjota kansainvälisiä osaajia satakuntalaisiin yrityksiin.

Katso myös, mitä ELY:n yrityspalveluja porilainen Dyme Solutions on hyödyntänyt:

Satakunnan ELY-keskus – 10 vuotta yrityspalveluja

Yritys-Suomi puhelinpalvelu neuvoo yrityksen perustamisessa ja kehittämisessä

Yritysten kehittämispalvelut tarjoavat räätälöityjä analyysi-, konsultointi- ja liikkeenjohdon koulutuspalveluja

Pk-yritysten kehittämisrahoitus tukee yritysten kehittymistä kaikissa vaiheissa esimerkiksi kansainvälistymistä

Henkilöstön osaamisen kehittämispalveluilla tuetaan yritysten rekrytointia ja muutostarpeita kuten uudelleen työllistymistä yhteistyössä TE-toimiston kanssa

Lue lisääsuomi.fi

Tuoreimmat