”Mentorointi viritti tutkija-aivoistani yrittäjäaivot” – Ota koppi Suvin kokemuksista ja lähde mukaan: mentoriyhteistyöstä laaja hyöty alueen liike-elämälle - Mainos - Satakunnan Kansa
MainosPorin yliopistokeskus

”Mentorointi viritti tutkija-aivoistani yrittäjäaivot” – Ota koppi Suvin kokemuksista ja lähde mukaan: mentoriyhteistyöstä laaja hyöty alueen liike-elämälle

Filosofian tohtori Suvi Heikkilä, 39, kampitti pelkonsa ja käänsi aivonsa yrittäjätaajuudelle. Mentoriyhteistyössä syttyneestä kipinästä syntyi osakeyhtiö, jonka kautta Suvi myy muun muassa Intohiomo-koulutusta kulttuurikentälle.

Lapsena Suvi oli taiteellinen ja haaveellinen, enemmän fiilis- kuin faktaihminen. Hän innostuu helposti ja rakastaa uuden opettelemista.


28.9.2020 6:00

Suvi ilmoittautui mentoroitavaksi eli aktoriksi Porin yliopistokeskuksen mentorointiohjelmaan tietämättä varmaksi, mitä ohjelmalta odotti.

– Yritystoiminta on käynyt vuosien varrella mielessä, mutta se tuntui vaikealta ja kaukaiselta, pelottavaltakin. Olen lapsesta asti oppinut ajattelemaan, että yrittäjänä menettää kaiken turvan. Mentorini saikin heti käsiinsä aika ison haasteen, Suvi kertaa aloittamistuntojaan.

– Pori kaipaa uusia yrittäjiä ja yrityksiä. Mentorina toimiminen on kädenojennus tämän tärkeän päämäärän saavuttamiseksi, Matti pohdiskelee.

Jalat maassa -tyyppi ja rinnalla kulkija

Suvin mentoriksi valikoitui ekonomi, kauppaneuvos Matti Linnainmaa, jolla on paitsi laaja yrityskokemus myös meriittiä sekä opiskelija- että yritysmentoroinnista jo 20 vuoden ajalta. Suvi ja Matti eivät tunteneet toisiaan ennalta, ja heidän toimialansakin ovat kaukana toisistaan.

– Kaikki mentoroitavani ovat olleet eri toimialoilta. Yrityselämän lainalaisuudet ovat kuitenkin samanlaisia alasta riippumatta, joten ei ole tarkoituskaan mentoroida vain oman toimialan opiskelijoita tai yrittäjiä, Matti tähdentää.

Mentorointi on vapaamuotoista ja kukin mentoripari luo omat mallinsa.

– Kävimme Suvin kanssa mielenkiintoisia keskusteluja. Jo varsin varhaisessa vaiheessa kävi ilmi, että yksi ratkaisu on yritystoiminta. Olen itse ollut koko ikäni liike-elämässä, joten toin esille mahdollisuuksia, mutta muistutin myös sudenkuopista, Matti jatkaa.

Hänen mielestään mentorin on hyvä olla jalat maassa -tyyppi, joka ei maalaile aloittelijalle liian ruusuisia kuvia.

Välillä Suvi Heikkilän ja Matti Linnainmaan keskustelut lähtivät mukavasti myös sivuraiteille ja aiheet saattoivat olla päivän politiikkaa tai muuta ajankohtaista taivaan ja maan väliltä.

”Matti rohkaisi ja loi uskoa”

Suvi ei lähtenyt yritysreitille purjeet paukkuen, vaan omien sanojensa mukaan pikemminkin taisteli vastaan viimeiseen saakka. Aluksi hänellä ei ollut mitään yritysideaa, se muokkaantui mentoroinnin edetessä. Suvin väitöskirjan aihe liittyi kulttuurirahoitukseen ja apurahoihin, lisäksi hän oivalsi, että freelancerin työt ja luentokeikat ovat oikeastaan olleet yrittäjämäistä toiminta.

– Matin rohkaisulla oli suuri merkitys. Opin ajattelemaan yrittäjän tavoin, ottamaan huomioon toiminnan tuottavuusseikat ja omaksumaan liike-elämän pelisäännöt. Kunhan saa kiinni tästä logiikasta, palaset alkavat loksahdella paikoilleen, Suvi rohkaisee.

Matti uskoo, että pelkästään asiasta keskusteleminen auttaa.

– Usein on tärkeää saada puhua jollekin, joka kuuntelee. Samalla omat ajatukset selkiytyvät. Toki heitän sekaan omia ajatuksiani ja kerron kokemuksia siitä, millaisia ongelmanratkaisuja on löytynyt.

Suvi nyökkää. Hän kertoo saaneensa paljon sekä konkreettisia neuvoja että yleismaailmallista tietoa yrittämisestä.

Yritys järkiperäistää toimintaa

Suvi perusti Indome Oy:n ja loi Intohiomo-konseptin. Haastavinta oli poimia omasta asiantuntijuudesta juuri se oikea ja pukea se kaupalliseen muotoon.

– Asiakkaan etu on, etten hukuta häntä lähdeluetteloihin tai taustatietoihin. Hän haluaa itseään hyödyttävän tiedon ja minä annan sen hänelle, hän kiteyttää.

Suvi opettaa kulttuurityöntekijöitä rahoitushauissa.

– Olen opettanut sitä esimerkiksi Turun yliopistossa, jossa se sai erittäin positiivista palautetta opiskelijoilta ja oli ehdolla vuoden opintokokonaisuudeksi. Nyt tuotteistan sen oman yritykseni verkkokurssiksi.

Matti auttoi ymmärtämään, miksi toiminimi tai osakeyhtiö sopivat Suvin toimintaan osuuskuntaa paremmin. Hän heitti myös hyvän ja yksinkertaisen nyrkkisäännön.

– Yrityselämässä tulojen pitää aina olla menoja suuremmat. On hyvä myös huomata, että menoja tulee helposti vähätellyksi.

Matin ja Suvin mentoriyhteistyö on ollut antoisaa aikaa kummallekin. – Mentoritoiminta kaventaa valmistuvien ja työelämän välistä kuilua.

Tuoreita ajatuksia ja virtaa liike-elämään

Mentorointi on kaksisuuntaista ja ehdottoman luottamuksellista. Matti kannustaa kollegoitaan lähtemään mukaan.

– Nuorten, fiksujen ihmisten kanssa keskustelemalla avautuu aivan uusia näköaloja ja -kulmia asioihin. Vuorovaikutus pitää mielen virkeänä.

Toiminnalla on hänen mukaansa myös yksilötasoa laajempaa hyötyä.

– On tärkeää auttaa tulevia yrittäjiä uran alkuun ja saada Poriin ja Satakuntaan uusia yrityksiä. Ainoastaan niiden avulla kaupunki ja seutukunta menestyvät.

Suvikin kannustaa opiskelijoita ja valmistuneita hakeutumaan mukaan.

– Mentorilla on usein laajat yritysverkostot, joista voi olla suoraa hyötyä. Hän voi antaa suosituksia työhaastatteluihin tai avata tärkeitä ovia.

Mentorointi auttaa menestymään

Porin yliopistokeskuksen opiskelijoille suunnattu mentorointiohjelma käynnistyy vuosittain syyslukukaudella. Vuoden ajan mentori ja opiskelija-aktori tapaavat säännöllisesti toisiaan ja keskustelevat muun muassa urakehityksestä ja yrityksen perustamisesta.

Prizztech Oy tarjoaa mentorointipalveluita tiiviissä yhteistyössä mentoreiksi lupautuneitten elinkeinoelämän eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Mentoriverkostossa on yli 80 satakuntalaisen yrityselämän kokenutta ja urallaan edennyttä edustajaa.

Suosittu mentoripalvelu on maksuton, vapaaehtoinen ja täysin luottamuksellinen.

Yli 10 vuoden aikana mentoroitavana on ollut jo 200 opiskelijaa ja yli 300 yritystä.