Kiia tahtoo tukea kestävää matkailua ja Vilho muuttaa rakennukset energiatehokkaiksi – lue, millaisia valmiuksia SAMK antaa tulevaisuuden restonomeille ja insinööreille - Mainos - Satakunnan Kansa
Mainossamk

Kiia tahtoo tukea kestävää matkailua ja Vilho muuttaa rakennukset energiatehokkaiksi – lue, millaisia valmiuksia SAMK antaa tulevaisuuden restonomeille ja insinööreille

Kaksi tulevaisuuden toivoa vaikuttaa maailman parantamiseen omilla intohimoaloillaan: Kiia vastuullisen matkailun edistämiseen Irlannissa ja Vilho energiafiksuun päätöksentekoon Nakkilassa.

Vuonna 2021 Kiia Mäkinen ja Vilho Hakala vaikuttavat työelämässä tuoreena restonomina ja insinöörinä.­


14.2.2020 6:00

Kiiaa mietityttää matkailun liikakasvu.

– Maailmassa on paljon kohteita, joissa se näkyy. Huolestuttavimpia esimerkkejä läheltä ovat Amsterdam ja Venetsia. Minua kiinnostaa, miten turisteja voisi houkutella vielä ehkä piilossa oleviin kohteisiin, Kiia Mäkinen sanoo.

Ehdotuskin hänellä on.

– Esimerkiksi Ranskassa on Euroopan kanjonit, joista ei monikaan välttämättä tiedä.

Matkailualan kolmannen vuoden opiskelijaa on innostanut kansainvälisyys ensimmäisestä ulkomaanmatkastaan saakka. Vaihto-opinnot Alankomaissa vain kiihdytti intoa.

– Pian kone nousee Irlantiin.

Overturism-ilmiö huolestuttaa nuorta porilaista matkailualan opiskelijaa Kiia Mäkistä.­

Vilho Hakala sen sijaan – hän pysyy mielellään Nakkilassa. Tulevalla energia- ja ympäristötekniikan ammattilaisella on jo kokemusta paitsi oman alan töistä, myös kuntavaikuttamisesta. Hakalaa kiinnostaa, miten fossiilisista polttoaineista voitaisiin päästä eroon.

– Tekemistä on, jotta kunnista saadaan hiilineutraaleita. Jos nyt ensin kaikki oman kunnan kiinteistöt saataisiin pois öljylämmittämisen piiristä, kaavailee Hakala lempitavoitettaan.

Merkitys lisää motivaatiota

Kun ala on Itselle merkityksellinen, tuntuu opiskelu erityisen mielekkäältä. Kiia löysi oman intohimonsa matkailualan tapahtumajärjestämisestä.

– Ensimmäisenä opiskeluvuotena vietettiin SAMKissa kansainvälisyysviikkoa, ja toimin viikon projektipäällikkönä. Huolehdin muun muassa ulkomaalaisten vierailijoiden emännöinnin ja opastukset. Se oli kivaa!

Koulun tarjoamat kokemukset ovat synnyttäneet oivalluksia siitä, mikä itseä eniten motivoi.

– Event management ja matkailumarkkinointi voisivat olla mun juttuja.

Koulu tarjoaa kiinnostavia innovointimahdollisuuksia. Vilho on mukana SAMKin projektissa, joka edistää ilmastonmuutoksen käytännön toimia. Innostus löytyykin helposti, kun käsitellään konkreettisia, ehkä globaalejakin haasteita.

– Ryhmissä mietittiin, voisiko energiaa tuottaa aaltojen tai vuoroveden avulla. Vaihtoehtoja tulevaisuuden energiamuodoiksi on, mutta on monen asian summa, mikä niistä lyö lopulta läpi, Vilho pohtii.

”Energia- ja ympäristötekniikan insinööritutkinnolla työllistyy varmasti. Osaajia napataan jo koulun penkiltä”, sanoo alan opiskelija Vilho Hakala, 23.­

Luotto työllistymiseen olemassa

Matkailualan koulutus kestää 3,5 vuotta. Kiia on suorittanut opintopisteitä myös kesällä. Pian häntä odottaa työharjoittelupaikka irlantilaisessa matkatoimistossa. Maan kulttuuri on vienyt matkailumarkkinoinnista ja valokuvauksesta haaveilevan tulevan restonomin sydämen.

– Se stressitön elämäntapa on ihan mahtavaa, intoilee Kiia.

Vilho aikoo suorittaa neljän vuoden insinööriopinnot niin ikään kolmessa ja puolessa vuodessa.

– Koulutus antaa valmiudet toimia hyvin monipuolisissa töissä. Nyt esimerkiksi BASFin akkutehdas Harjavallassa voisi olla kiinnostava työnantaja, Vilho miettii.

Valmistumiseen asti nämä nuoret aikuiset nauttivat modernista kampuksesta, asiantuntevasta opetuksesta ja koulunsa loistosijainnista. Opinnoissaan he ovat loppusuorilla. Tulevaisuus näyttäytyy Kiialle ja Vilholle mahdollisuuksien areenana. Työllistymistä he pitävät varmana.

– Tekijöille todella on tarvetta, vannoo prosessinhoitajan kesätyötä Norilsk Nickel Harjavallassa tehnyt viittä vaille insinööri.

Miksi?

Kiian ja Vilhon 3 syytä valita SAMK

1. Asiantuntevat opettajat

2. Huiput kansainvälistymismahdollisuudet

3. Samkilainen työllistyy varmasti

Kiinnostuitko matkailualan ja energia- ja ympäristötekniikan koulutuksista? Haku SAMKiin on käynnissä 18.3.–1.4. Huomaathan, että haku kansainvälisiin koulutuksiin alkaa jo 11.3.2020.

Tuoreimmat