MainosSAMK

Emmi Lehtimäki yhdisti onnistuneesti pikkulapsiarjen, työn pankissa ja jatko-opiskelun Samkissa – nyt hän kertoo, miten kaikki onnistui ja mitä jäi käteen

Vastavalmistunut Emmi Lehtimäki sanoo master-opiskelujen lisänneen itsevarmuutta uralla etenemiseen. Vaikka opiskeluvuodet olivat kiireisiä, hän olisi valmis tekemään saman uudelleen.

– On tärkeää pitää mieli avoimena uusien asioiden ja ihmisten edessä, Lehtimäki sanoo.


6.8.2020 6:00

Esikoisen syntymän jälkeinen äitiysloma on päättymässä. On aika palata tuttuun ja mieluisaan työhön pankin palveluneuvojana.

Nämä olivat lähtökohdat, kun Emmi Lehtimäki, 31, palasi äitiyslomalta töihin vuonna 2017. Kaikki oli hyvin, mutta hän huomasi kaipaavansa muutakin.

– Halusin tehdä jotakin itselleni merkityksellistä ja päästä eteenpäin työelämässä. Olin pitkään pohtinut ylempää amk-tutkintoa ja ajankohta tuntui oikealta.

Lehtimäki ei ollut huolissaan opiskelusta töiden ja pikkulapsiarjen keskellä, vaan päätti hakea kouluun. Tutkittuaan vaihtoehtoja Satakunnan ammattikorkeakoulun master-tutkinto alkoi tuntua parhaalta väylältä.

– Halusin opiskella työn ohella joustavasti. Business Management & Entrepreneurship -koulutusohjelma vastasi täysin kriteereitäni.

Lehtimäki sai opiskelupaikan ja aloitti opinnot tammikuussa 2018. Hän valitsi englanninkielisen koulutusohjelman, koska oli opiskellut englanniksi aiemminkin, sekä lukion että alemman korkeakoulututkinnon. Samalla opiskelukielellä jatkaminen tuntui luontevalta.

– Hyvä kielitaito on aina plussaa. Olen kiinnostunut yritysten kansainvälisistä toiminnoista, ja opintojen kautta karttui paljon alan sanastoa.

Lehtimäki aloitti yamk-opinnot vuonna 2018 palattuaan vain muutama kuukausi aiemmin äitiyslomalta töihin. Syksyllä perheeseen syntyy toinen lapsi.

Vaikka perheen koti oli Kaarinassa, työpaikka Turussa ja opintojen kotikampus Raumalla, arki rullasi ja opinnot etenivät aikataulussa. Lehtimäen mukaan jopa yllättävän hyvin.

– Vaatihan se tietysti itsekuria, omistautumista ja tarkkaa aikatauluttamista. Olimme kuitenkin puolisoni kanssa keskustelleet, että opinnot ovat vain parin vuoden jakso ja näillä mennään sen aikaa.

FAKTA

Kolme syytä hakea

”Samkin master-tutkinto on joustava ja ongelmat ovat ratkaistavissa. Jos pohdit, saatko opiskelun yhdistettyä muuhun elämään, niin vastaus on kyllä!”

”Koulutusohjelma antaa todella hyvät eväät jatkoon työelämässä. Jos olet epävarma, mitä haluat tulevaisuudessa tehdä, niin tutkinto todennäköisesti selkeyttää ajatuksiasi.”

”Opiskelu on palkitsevaa ja avartaa kuvaa omasta työnantajasta.”

Lähipäiviä oli vain yksi tai kaksi kuukaudessa, joten Raumalla ei tarvinnut käydä jatkuvasti.

– Lähipäivät olivat tiiviisti rakennettuja ja todella hyödyllisiä. Kertaakaan ei ollut sellainen olo, että olisin ollut turhaan töistä poissa.

Joustavaa ja työelämälähtöistä opiskelua

Lehtimäki valmistui tämän vuoden kesäkuussa, joten parin vuoden opiskelurupeama on nyt onnellisesti takana. Hän kiittelee erityisesti Satakunnan ammattikorkeakoulun tarjoamaa joustavuutta ja koulutusohjelman työelämälähtöisyyttä.

– Lehtorit olivat alusta saakka todella yhteistyöhaluisia. Kaikki saatiin soviteltua, jos oli jotakin kotiin tai töihin liittyvää, mikä vaikutti opiskeluaikatauluihin.

Joustavuutta opintoihin toivat myös etäopetus ja verkkoympäristöt.

– Valmistuin tradenomiksi vuonna 2014. Sen jälkeen on menty valtavasti eteenpäin esimerkiksi etäopetuksessa ja ryhmätyöympäristöissä. Tällaiset asiat sujuvoittavat opiskelua.

Lehtimäki pitää työstään pankissa, mutta opinnot selkeyttivät hänen ajatuksiaan uralla etenemisestä tulevaisuudessa.

Koulutusohjelman tehtävät olivat Lehtimäen mukaan monipuolisia ja työelämälähtöisiä.

– Yksi iso ryhmätyö toteutettiin verkkoon luodussa business-ympäristössä. Meidän tuli pohtia yritysten strategiaa ja kilpailla keskenämme vähän kuin oikeassa yritysmaailmassa. Se oli hauska ja toimiva tapa oppia.

Ryhmätöiden lisäksi master-tutkintoon sisältyy lukuisia yksilötehtäviä. Lehtimäki kokee hyödylliseksi, että monissa tehtävissä asioita sai peilata omaan työhön ja työnantajaorganisaatioon.

– Perehdyin tehtäviä tehdessäni työnantajaani paljon syvemmin kuin aiemmin ja se opetti paljon. Tunnen organisaation nykyisin paremmin ja ymmärrän laajemmin, mitä kaikkea saman katon alla tehdään.

Opinnot selvensivät urahaaveita

Työnantajaorganisaatioon perehtyminen avasi Lehtimäen silmät siitä, millaisiin tehtäviin hän haluaa tulevaisuudessa edetä.

– Koulutus antoi itsevarmuutta tekemiseeni ja suunnan urahaaveilleni. Olen käynyt keskusteluja myös esimieheni kanssa ja nostanut näitä asioita esiin.

Hän näkee itsensä tulevaisuudessakin rahoitusalalla, mutta mielenkiinnon kohteet ovat laajentuneet henkilöstöhallintoon.

– Tein opinnäytetyöni muutosjohtamisesta digitalisoituvassa pankkitoiminnassa. Pankkialalla eletään jatkuvassa muutoksessa ja palvelut digitalisoituvat ja kehittyvät jatkuvasti. On kiinnostavaa, miten työntekijät ja pankki saadaan muutoksen polulle, kun uudistuksia tulee jatkuvalla syötöllä.

– Opinnäytetyö oli iso puristus, mutta sen tekeminen oli palkitsevaa, kun sai tutkia itselle tärkeää aihetta.

Emmi Lehtimäki rohkaisee kaikkia kiinnostuneita hakemaan opiskelemaan, sillä tutkinto antaa paljon. – Opinnoista selviää kyllä, jos on intoa ja päättäväisyyttä.

Hyvä ponnahduslauta tulevaan

Vaikka opiskeluvuodet olivat hektisiä ja päivät välillä raskaita, Lehtimäki ei kadu hetkeäkään päätöstään opiskella ylempi ammattikorkeakoulututkinto.

– Sain opinnoista valtavan paljon eväitä työelämään ja uutta motivaatiota. Opinnot mahdollistivat pankkialan tarkastelemisen ulkoapäin ja sen ansiosta sain kartutettua erilaista asiantuntijuutta työhöni.

Hän kuitenkin muistuttaa, että pelkkä tutkinto ei ole itseisarvo.

– On tärkeää muistaa olla hyvä tyyppi! Sain Samkista monta kivaa uutta tuttavuutta. Opiskelu tarjoaa myös mahdollisuuksia verkostoitumiseen.

Lehtimäki on oiva esimerkki siitä, että koulun, perheen ja työn yhdistäminen on aidosti mahdollista.

– Lopulta se on kuitenkin omasta päättäväisyydestä ja itsekurista kiinni. Kuka tahansa onnistuu, jos vain haluaa.

FAKTA

Master-tutkinto

Kiinnostuitko Satakunnan ammattikorkeakoulun Business Management and Entrepreneurship master-tutkinnosta? Lue lisää täältä.

Tutkinto opiskellaan monimuotona, kesto 2,5 vuotta.

Koulutus alkaa tammikuussa 2021.

Haku Samkin englanninkielisiin koulutusohjelmiin 17.8.–16.9.