Väkivaltaa, raiskauksia, nälkää, kidutusta – YK:lta synkkä lista siirtolaisten oloista Libyassa

Väkivaltaa, raiskauksia, nälkää, kidutusta – YK:lta synkkä lista siirtolaisten oloista Libyassa

Välimeren kautta pyrkii Eurooppaan yhä paljon siirtolaisia. Libya on yksi suosituimmista lähtöpaikoista. Arkistokuva.

Ossi Rajala

YK:n ihmisoikeusasioiden korkea edustaja Zeid Raad Al Hussein moittii kovin sanoin Euroopan unionia ja muuta kansainvälistä yhteisöä siitä, ettei se ole riittävästi puuttunut siirtolaisten heikkoon asemaan Libyassa Pohjois-Afrikassa.

–Libyassa pidätettyjen siirtolaisten kärsimys on kauhistus inhimillisyyden omalletunnolle. EU:n avustus Libyan rannikkovartiostolle siirtolaisten palautuksessa Välimereltä on epähumaania, jordanialainen Al Hussein sanoo tiedotteessaan.

Libyasta on tullut yksi siirtolaisten suosituimmista lähtöpaikoista Eurooppaan. Afrikasta, Lähi-idästä ja Aasiasta kotoisin olevat ihmiset pyrkivät Eurooppaan pakoon väkivaltaa tai köyhiä oloja. Välimeren yli pyritään usein salakuljettajien liian täyteen ahtamilla veneillä, ja tänäkin vuonna Välimerellä on hukkunut lähes kolme tuhatta ihmistä.

Libyan sisäinen tilanne on ollut pitkään epävakaa. Eri ryhmittymien väliset aseelliset välikohtaukset ja väkivaltaisuudet jatkuvat yhä eri puolilla maata.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston tiistaina julkaiseman raportin mukaan matkaa odottavien siirtolaisten asema on Libyassa surkea.

Toimiston tarkkailijat vierailivat marraskuun alussa pidätyskeskuksissa Libyan Tripolissa ja olot olivat raportin mukaan huonot.

–Tuhansia traumatisoituneita miehiä, naisia ja lapsia oli kerroksittain laitettu halleihin, joissa kaikissa ei ole edes toimivia vessoja. Monet pidätyskeskuksissa olevat ovat joutuneet salakuljettajien käsissä ihmiskaupan, väkivallan, raiskausten ja kidutuksen kohteiksi. Jotkut siirtolaiset ovat myös joutuneet näkemään nälkää tai joutuneet pakkotyöhön, raportissa todetaan.

Myös pidätyskeskuksen vartijoiden väitetään syyllistyneen raiskauksiin ja muihin vakaviin väkivallantekoihin.

YK:n Libyalta saamien tietojen mukaan maassa on nyt pidätettynä noin 19 900 siirtolaista, joiden Libya katsoo olevan laittomia. EU auttaa YK:n mukaan Libyan rannikkovartiostoa ottamaan kiinni siirtolaisten veneitä Välimerellä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet tätä, koska toiminnan pelätään vievän siirtolaisilta heidän ihmisoikeutensa.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkea edustaja Al Hussein vaatii Libyaa parantamaan pidätyskeskuksien oloja, rankaisemaan rikkomuksiin syyllistyneitä ja avaamaan pidätyskeskukset, jotta ihmiset eivät olisi niissä vankeina.

Kansainväliseltä yhteisöltä Al Hussein toivoo maiden sisäisiä ratkaisuja siihen, ettei siirtolaisuus enää olisi laitonta.

–EU:n ja sen jäsenmaiden yritykset vähentää siirtolaisten kärsimyksiä Libyassa eivät ole toistaiseksi saaneet aikaan parannuksia. Emme voi olla hiljaisia todistajia nykyaikaiselle orjuudelle, raiskauksille ja väkivallalle sen nimissä, että hallitsemme maahanmuuttoa ja estämme traumatisoituneita ihmisiä pääsemästä Eurooppaan, Al Hussein sanoo.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Kyllä kannatti Jenkkien Kaddafi tappaa ei muuten olisi saatu noin suurta sekasortoa ja pakolais sumaa kuin nyt. Nyt varmaan useampi kärsinyt kuin kaddafin aikana. Kaddafikin olisi aikanaan kuollut ei maltettu odottaa sellaista rauhan tekoa jenkeiltä.

  • Pysykää siellä missä olette

    Muutos lähtee ensin yksilöstä, sitten kansasta. Mikään ei muutu jos muutosta haluavat tulevat kaikki eurooppaan ja muut jäävät kotimaahansa. Parempi, että maat ja yksilöt opettelevat elämään kotikonnuillaan rauhassa. Voi tuntua tylyltä, mutta väestönsiirrot Eurooppaan eivät toimi, koska tänne siirtyvät odottavat meidän toimivan heidän tavallaan ja kotimaihinsa jäävät lisääntyvät kuten ennekin. Opetelkaa elämään sovussa niin kenekään ei tarvitse lähteä kannattamaan turvapaikkabisnestä ja rikollisia ihmissalakuljettajia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio