Ossi Rajala

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pitää viikonloppuna Saudi Arabiassa puheen kymmenien muslimimaiden johtajille radikalisoitumisen ehkäisemisestä ja toiveesta rauhanomaiselle islamille.

Puhe on herättänyt jo ennakkoon maailmalla huomiota, koska Trump on aiemmin puhunut kriittiseen sävyyn muslimeista ja yrittänyt panna maahantulokiellon Yhdysvaltoihin tiettyjen muslimimaiden kansalaisille. Viikonloppuna pidettävää puhetta on markkinoitu ennakkoon "inspiroivana".

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh ei usko, että Trump saa aikaan vahinkoa ainakaan suhteille sunnimaille.

–Geopolitiikka ja talous sanelevat nyt politiikkaa. Aiemmin Barack Obama syytti Saudi Arabiaa fundamentalistien tukemisesta, mutta Trump hyväksyy Saudi Arabian sen ongelmista riippumatta. Ja tekeillä on ilmeisesti uusia asekauppoja. Trump on lisäksi tärkeä liittolainen sunnimaille, jotka pitävät shiialaista Irania uhkana, Salehzadeh pohtii.

Muslimimaailma on jakaantunut sunni- ja shiiamuslimeihin. Näiden kahden leirin välillä on ollut islamin alkuajoista lähtien jännitteitä ja jopa sotia. Riita syntyi alkujaan islamin profeetta Muhammedin seuraajasta.

Sunnimuslimit ovat enemmistö, sillä heitä on noin 80 prosenttia kaikista muslimeista. Shiiamuslimeita on erityisesti Iranissa. Saudi Arabia on puolestaan johtava sunnivaltio.

–Trumpille islam on nyt väline. Sunnimaissa Trump on monelle sankari, koska hän on suhtautunut kriittisesti Iraniin. Iranin vaikutusvaltaa halutaan rajoittaa. Hänen puheessaan paljon riippuu siitä, kenen islamista puhutaan, Salehzadeh sanoo.

Saudi Arabian valinta Trumpin ensimmäiseksi viralliseksi valtiovierailumaaksi kertoo osaltaan siitä, minkä puolen Yhdysvaltojen nykypresidentti on entistä selkeämmin valinnut.

–Republikaanien linjana on aina ollut liittolaisuus niin Israelin kuin Saudi Arabian kanssa. Esimerkiksi Venäjä ja Kiina suhtautuvat myötämielisemmin shiiamuslimeihin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio