Media: Trump ja demokraatit päässeet yhteisymmärrykseen "unelmoijien" suojelusta

STTWashington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja demokraattijohtajat ovat sopineet, että niin sanottujen unelmoijien suojelemiseksi karkotukselta tehdään suunnitelma, uutisoi muun muassa Washington Post -lehti. Asiasta ovat kertoneet lehdelle Trumpin ja demokraattijohtajien tapaamisesta perillä olevat ihmiset.

Asiasta myös uutisoineen Guardianin mukaan sopimuksesta ovat kertoneet senaatin demokraattijohtaja Charles Schumer ja edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi. Schumer ja Pelosi tapasivat Trumpin keskiviikkona.

Tapaamista koskevassa Valkoisen talon tiedotteessa kuvailtiin tapaamisen olleen rakentava ja keskittyneen muun muassa rajaturvallisuuteen ja DACA-suojeluohjelmaan.

Trumpin hallinto ilmoitti viime viikolla lakkauttavansa DACA-suojeluohjelman, joka on sallinut noin 800 000:n lapsina laittomasti maahan tuodun ihmisen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Ohjelma on Trumpin edeltäjän Barack Obaman luomus. Suojeluohjelmassa mukana olevia ei ole voinut karkottaa. Edellytyksenä on ollut, että he ovat tulleet maahan alle 16-vuotiaina ja heillä ei ole rikosrekisteriä.

Obama käynnisti ohjelman viisi vuotta sitten, jotta paperittomien siirtolaisten lapset voisivat opiskella ja työskennellä maassa laillisesti ja ilman pelkoa karkotuksesta. Ohjelman avulla haluttiin estää lasten syrjäytyminen ja päätyminen esimerkiksi rikoksen poluille.

Jos ohjelma olisi lakkautettu Trumpin suunnittelemalla tavalla, ohjelman piirissä olevien kaksivuotisia oleskelulupia ei olisi peruttu heti, mutta niitä ei olisi uusittu. Trumpin lakkauttamispäätöstä seurasi vastalauseiden myrsky. Huutokuorossa olivat mukana niin ammattiyhdistysliikkeen johtajat, yritysjohtajat, uskonnolliset ryhmittymät kuin demokraatit ja myös osa republikaaneista.

Lisäksi joukko osavaltioita ilmoitti haastavansa Trumpin hallinnon oikeuteen suojeluohjelman lopettamisesta. Osavaltioiden joukossa olivat muun muassa New York, Illinois, Washington ja Havaiji. Osavaltioiden pääsyyttäjien mukaan päätös ohjelman lakkauttamisesta syrjii meksikolaisväestöä, sillä suurin osa suojeluohjelman piirissä olevista on meksikolaistaustaisia. Osavaltioiden mukaan ohjelman lakkauttaminen on myös ristiriidassa perustuslain mielivaltaiset rangaistukset kieltävien osien kanssa.

Myös ex-presidentti Obama ilmoitti tuomitsevansa Trumpin lakkautuspäätöksen ja vetosi kongressiin, jotta se puuttuisi asiaan.

–Näiden nuorten ihmisten ottaminen kohteeksi on väärin, koska he eivät ole tehneet mitään väärää. Päätös on tuhoon tuomittu, koska nämä ihmiset haluavat aloittaa uusia yrityksiä, palvella armeijassamme ja antaa muilla tavoilla panoksensa hyväksi. Ja tämä päätös on julma, Obama kirjoitti.


Kommentit (1)

  • jepajee

    Obaman alkuperäinen itsenäinen päätös ei ollut saanut Kongressin hyväksyntää, joten se ei ollut lainvoimainen. Nyt asia ajetaan Kongressin kautta lainvoimaiseksi kun ensin Obaman vanha laiton sopimus umpeutuu.
    Tämä asia olisi aikoinaan jo pitänyt käsitellä Kongressissa, mutta Obama oikaisi oman pään mukaan asiassa. Ihmettelen suuresti ettei toimittajat selvitä asioiden oikeaa laitaa.

    Ostaako jo STT:kin jo valmiita uutisia Reutersilta ja AP:ltä?

    Terävyyttä uutisointiin ja asiat oikein. Vai onko tahallista että Yhdysvaltain uusi Presidentti nostetaan aina tikun nokkaan eikä kerrota taustalla vaikuttavista asioista?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio