Iranin presidentinvaaleissa äänestysaikaa on pidennetty – alustavia tuloksia odotettavissa lauantaina

ABEDIN TAHERKENAREH
Iranin presidentinvaaleissa äänestysaikaa on pidennetty – alustavia tuloksia odotettavissa lauantaina

Iranin äänestyspaikoilla on ollut pitkiä jonoja.

STT

Iranissa presidentinvaalien äänestysaikaa on pidennetty iltamyöhään paikallista aikaa. Viranomaiset päätyivät ajan pidentämiseen, koska äänestyspaikoilla on ollut pitkiä jonoja. Alustavia vaalituloksia odotellaan lauantaina.

Äänestysaikaa on ennenkin pidennetty vilkkaan osallistujamäärän takia, kertoo BBC.

Presidentinvaalissa tärkeimmät ehdokkaat ovat nykyinen maltillinen presidentti Hasan Ruhani, 68, sekä vanhoillisempaa linjaa edustava Ebrahim Raisi, 56. Presidentin virkakausi on nelivuotinen. Jos kukaan ehdokkaista ei saa nyt yli puolta äänistä, presidentinvaalien uusintakierros järjestetään ensi viikolla.

Sisäministeriön mukaan koko maassa on käytössä yli 63 000 äänestyspaikkaa. Äänioikeutettuja on yli 54 miljoonaa.

Maahan tullut ulkomaisia toimijoita

Ruhanin saavutuksiin kuuluu maan ydinohjelmaa koskevan sopimuksen solmiminen ulkovaltojen kanssa, minkä seurauksena Iranin vastaisia pakotteita osin jäädytettiin. Raisi on luvannut pitää kiinni ydinsopimuksesta, mutta kannattaa tiukempaa linjaa länsimaita vastaan.

–Emme vieläkään ole tyytyväisiä tilanteeseen, mutta Ruhanin neljä vuotta ovat olleet verrattain edistyksellisiä. Minä äänestin sen puolesta, sanoi valokuvaaja Alireza Nikpour, 40, Teheranissa.

Insinööriksi opiskeleva Mohammad Ali Serkani, 23, oli toista mieltä.

–Kaikkein tärkeimmät asiat opimme jo vallankumouksessa: köyhyyden poistaminen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Äänestin Raisia, koska Ruhanin hallinto ja sen solmima ydinsopu ovat lopettaneet paljon tieteellistä tutkimusta ydin- ohjus- ja avaruusteknologian aloilla, Serkani aprikoi.

Ydinsopimuksen myötä avautuneet taloussuhteet ovat tuoneet runsaasti ulkomaisia toimijoita Iranin avautuneille markkinoille. Talouden avautumisen hyödyt eivät kuitenkaan vielä tunnu merkittävästi tavallisen kansalaisten elämässä, mikä on osaltaan johtunut alamaissa olleesta raakaöljyn maailmanmarkkinahinnasta.

Kun Ruhani aloitti presidenttinä 2013, inflaatio laukkasi eteenpäin huikeaa 40 prosentin vauhtia, mutta nyt sen eteneminen on saatu suitsittua yhdeksään prosenttiin.

Konservatiivisen Raisin etuna on läheinen suhde Iranin korkeimpaan uskonnolliseen johtajaan ajatollah Ali Khameneihin, jolla on ylin päätäntävalta maan asioissa.

Iranilaiset äänestävät tänään myös paikallisvaaleissa, missä uudistusmieliset toivovat viimein lyövänsä konservatiivit muun muassa maan pääkaupungissa Teheranissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio