Katriina Mäkelä, IL, AFP, SpiegelStuttgart

Auschwitzin kuolemanleirin vartija voi joutua oikeuteen.

Rumassa, nykyisessä Serbiassa, syntynyt mies toimi Auschwitzin keskitysleirillä vartijana lokakuusta 1942 tammikuuhun 1943. Mies oli 19-vuotias vartijana aloittaessaan.

Stuttgartin syyttäjän mukaan tuona aikana Auschwitzissa murhattiin ainakin 13 335 ihmistä. Syyttäjä päättikin maanantaina nostaa miestä vastaan syytteen avunannosta murhiin.

Nyt Mannheimin oikeuslaitoksen pitää vain päättää, meneekö 94-vuotiaan juttu oikeuteen vai ei.

Jos menee, niin epäilty joutuu vastaamaan teoistaan nuoriso-oikeudessa. Näin siksi, koska mies oli epäiltyjen tekojen alkaessa teini-ikäinen.

Saksa muutti natseja koskevia oikeuskäytäntöjään vuonna 2011, kun müncheniläinen oikeusistuin tuomitsi John Demjanjukin viideksi vuodeksi vankeuteen, koska hän oli toiminut vartijana Sobiborin tuhoamisleirillä. Liki 60 vuoden ajan saksalaiset oikeusistuimet nostivat natsisotarikollisia vastaan syytteet vain, jos todisteet osoittivat heidän syyllistyneen henkilökohtaisesti julmuuksiin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio