Ulkopolitiikan asiantuntija Ylellä: Yhdysvaltain päätös F-16-hävittäjistä erittäin tärkeä

Viron kansainvälisen puolustus­tutkimus­keskuksen varajohtajan Kristi Raikin mukaan hävittäjien merkitys korostuu siinä, että Ukrainan vastahyökkäys tuottaa tulevaisuudessa enemmän tulosta.

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik kuvattiin Helsingissä 20. huhtikuuta 2022.

Yhdysvaltain päätös tukea F-16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle on erittäin tärkeä, kun Ukraina on valmistautumassa vastahyökkäykseen, sanoo Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen varajohtaja Kristi Raik.

Hänen mukaansa hävittäjiä tarvitaan kipeästi, jotta vastahyökkäys voi tulevaisuudessa tuottaa enemmän tulosta. Raik kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Raikin mukaan Euroopan maat ovat koonneet koalitiota maista, jotka ovat valmiita antamaan hävittäjiä. Siinä ovat tällä hetkellä mukana Britannia, Tanska, Hollanti ja Belgia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi Valkoisen talon mukaan tukemispäätöksestä perjantaina G7-kokouksen osallistujille. Yhdysvallat tukee myös ukrainalaispilottien kouluttamista hävittäjien käyttämiseen. Maan hyväksyntä tarvitaan hävittäjien luovuttamiseen, sillä ne ovat yhdysvaltalaisvalmisteisia.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi aiemmin lauantaina, ettei Ukraina tarvitse uusia hävittäjiä odotettuun vastahyökkäykseensä, vaan kyse on ennemminkin tulevaisuuden asioista ja Ukrainan ilmavoimien pitkäaikaisesta jälleenrakentamisesta. Hän sanoi, että koneita käytettäisiin vain puolustukseen.

Raik arvioi Ylellä, että kuluu kuukausia siihen, että Ukraina voi ottaa hävittäjiä käyttöönsä.

”Vastahyökkäystä odotetaan hyvin pian, paljon ennen kuin Ukraina niitä hävittäjiä saa”, Raik sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa hävittäjät ovat osa kokonaisuutta, jossa Ukraina pyrkii vapauttamaan miehitettyjä alueita, ja että hävittäjillä pystytään suojaamaan Ukrainan omia joukkoja. Hän painottaa, että Ukraina käy puolustussotaa.

”Puolustuksellisesta toimesta tässä on kaiken kaikkiaan kysymys. Ukraina puolustaa omia alueitaan. Nähdäkseni ei ole mitään mieltä sanoa, että hävittäjillä ei olisi roolia miehitettyjen alueiden vapauttamisessa. Totta kai niillä on oma roolinsa siinä.”

Hän lisää lännen ehtona olevan, ettei hävittäjillä tai muilla sen antamilla aseilla hyökätä Venäjän alueelle.

Ukraina on pyytänyt koneita useaan otteeseen, sillä sen omat hävittäjät ovat vanhentuneita Neuvostoliiton aikaisia konetyyppejä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut