Kiina katsoo Yhdys­valtojen tunkeutuneen vesilleen laittomasti

Yhdysvaltain laivaston mukaan sen USS Milius -ohjushävittäjä on suorittanut tehtävän lähellä Spratlysaaria, joiden Kiina katsoo kuuluvan itselleen.

Yhdysvaltain USS Milius -ohjushävittäjä on suorittanut tehtävän Etelä-Kiinan merellä maanantaina, Yhdysvaltain laivasto kertoo.

Laivaston mukaan tehtävä koski merenkulkuoikeuksia, ja se suoritettiin noin 1 400 kilometrin päässä Taiwanin eteläkärjestä lähellä Spratlysaaria, joiden Kiina katsoo kuuluvan itselleen.

Operaation jälkeen USS Milius poistui alueelta ja ”jatkoi operaatioita Etelä-Kiinan merellä”.

Kiinan mielestä Yhdysvaltain sotalaiva ”tunkeutui laittomasti” Kiinan aluevesille. Kiinan asevoimien tiedottajan Tian Junlin mukaan yhdysvaltalaisalus liikkui Spratlysaarten läheisyydessä ilman Kiinan hallituksen lupaa. Tianin mukaan Kiinan ilmavoimat tarkkaili alusta.

USS Milius -ohjushävittäjä operaatiossa Etelä-Kiinanmerellä Yhdysvaltain laivaston 10. huhtikuuta julkaisemassa kuvassa.

Taiwanin puolustusministeriö kertoi maanantaina havainneensa 59 kiinalaista sotakonetta ja 11 sotalaivaa lähellä Taiwania, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Reutersin mukaan ilma-aluksista 39 ylitti Taiwaninsalmen ja lensi Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Kiinalaisalukset ovat jo kolmen päivän ajan suorittaneet sotaharjoituksia Taiwanin ympärillä. Harjoitukset ovat seurausta Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin ja Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Kevin McCarthyn viime viikon tapaamisesta.

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan ja se on uhannut vallata Taiwanin tarvittaessa voimakeinoin.

Kiina kertoo, että sen maanantaisiin harjoituksiin osallistui myös Shandong-lentotukialus. Kuvassa Shandong-alus Tyynellämerellä 5. huhtikuuta noin 300 kilometrin päässä Japanille kuuluvasta Okinawan prefektuurista.

Kiina kertoo suorittaneensa maanantaina ”simuloituja iskuja” lähellä Taiwania ja harjoitelleensa saaren eristämistä.

Kiinan mukaan sen H-6K-pommittajat kantoivat harjoituksissa taisteluammuksia. Lisäksi kiinalainen Shandong-lentotukialus on osallistunut harjoituksiin.

Myös Japanin puolustusministeriö ilmoitti havainneensa Shandong-aluksen lähellä Okinawan saaria sunnuntaina. Japanin mukaan kiinalaiset hävittäjät ja helikopterit tekivät ilmatukialuksella 120 nousua tai laskua perjantain ja sunnuntain välillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut