Tass: Piilotettu räjähde ojennettiin suoraan sota­bloggarille – tutkitaan murhana

Viranomaisten mukaan yli 20 muuta ihmistä on loukkaantunut kahvilan räjähdyksessä Vasilinsaaressa Nevan rannalla. Pietarilaismedian mukaan kahvila on kuulunut Jevgeni Prigožinille.

Maksim Fomin tunnetaan myös vaikutusvaltaisena sotabloggaajana nimeltä Vladlen Tatarski. Hänellä on viestisovellus Telegramissa yli 560 000 seuraajaa.

Tunnettu venäläinen sotabloggari ja vapaaehtoistaistelija Maksim Fomin on kuollut räjähdyksessä kahvilassa Pietarissa, Venäjän sisäministeriö vahvistaa viestisovellus Telegramissa. Asiasta kertoivat aiemmin useat venäläisviestimet.

Venäläisviranomaisten mukaan sunnuntain räjähdyksessä loukkaantui 25 muuta ihmistä, joista 19 vietiin sairaalaan. Tapahtuneesta on avattu murhatutkinta.

Uutistoimisto Tassin nimettömän lähteen mukaan itse tehty räjähde oli piilotettu pieneen veistokseen, joka ojennettiin Fominille tämän puhuessa ihmisille kahvilassa.

Pelastustoimesta kerrottiin Tassille, että alustavien tietojen mukaan räjähteen voimakkuus vastasi yli 200:a grammaa TNT:tä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan venäläisiin lainvalvontaviranomaisiin kytkeytynyt Mash-kanava julkaisi Telegramissa videon, jossa mikrofonia pitelevä Fomin saa patsaan, joka esittää kypäräpäistä sotilasta.

Mashin mukaan räjähdys tapahtui joitakin minuutteja myöhemmin.

Räjähdys tapahtui Street Food Bar No. 1 -nimisessä kahvilassa Vasilinsaaren piirissä Nevan rannalla. Pietarilaisen Fontanka-lehden mukaan kahvila on kuulunut Jevgeni Prigožinille, joka omistaa ravintolapalveluita ja palkka-armeija Wagnerin.

Fomin tunnetaan myös nimimerkillä Vladlen Tatarski. Hän on sodan aikana profiloitunut vaikutusvaltaisena Venäjän-mielisenä propagandistina mutta myös Kremlin sodanjohdon ankarana arvostelijana.

Fominilla on Telegramissa yli 560 000 seuraajaa. Hänen merkityksestään kertoo myös se, että hän osallistui viime syksynä Kremlissä seremoniaan, jossa juhlistettiin neljän Ukrainan alueen pakkoliitosta Venäjään.

”Me päihitämme kaikki, tapamme kaikki, ryöstämme kaikki, jotka meidän täytyy. Kaikki tulee olemaan, kuten haluamme”, Fomin sanoi seremoniasta julkaistulla videolla.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuka tai mikä taho räjähdyksen takana mahdollisesti on.

Sisäministeriön mukaan poliisi ja ministeriön rikostutkijat ovat paikalla selvittämässä tilannetta. Tassin mukaan Pietarin syyttäjänviraston syyttäjä Viktor Melnik on mukana ohjaamassa toimintaa.

Jos Fomin oli iskun kohteena, kyseessä olisi toinen kerta, kun merkittävä venäläinen henkilö on tullut tapetuksi Venäjän maaperällä sitten hyökkäyssodan alun.

Viime elokuussa Venäjä syytti Ukrainaa toimittaja Darja Duginan salamurhasta. Autopommin räjähdyksessä kuollut Dugina oli venäläisen äärinationalistin ja politologin, Aleksandr Duginin, tytär.

Ukraina on kiistänyt osallisuutensa Duginan murhaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut