Maailman syvimmissä vesissä uiva kala tallentui kameralle

Izu-Ogasawaran haudassa Tynellämerellä havaittiin kalalaji, joka ui jopa syvemmällä kuin aiemmin Mariaanien haudassa havaitut syvänmeren kalat.

Kuvakaappaus videolta, jossa kameraan tallentui syvimmissä vesissä koskaan havaittu kala. Kala ympyröity kuvassa.

Tyynellämerellä Izu-Ogasawaran syvänmeren hautaan tiputettuun kameraan on tallentunut syvimmällä koskaan havaittu kala. Pseudoliparis-sukuun kuuluva imukala kuvattiin 8 336 metrin syvyydessä.

Paljon sitä syvemmällä kala ei voisi uida, sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle Länsi-Australian yliopiston professori, Minderoo-UWA syvän­meren­tutkimus­keskuksen perustaja Alan Jamieson.

”Jos tämä ennätys rikotaan, se rikottaisiin vain juuri ja juuri, ehkä muutamalla metrillä”, sanoo Jamieson.

Aiempi ennätys oli Mariaanien haudasta 8 178 metrin syvyydestä. Jamiesonin mukaan Izu-Ogasawaran haudan vesi on Mariaanien hautaa lämpimämpää, jonka vuoksi siellä kalat voivat uida hieman syvemmällä.

”Ennustimme, että syvimmällä uiva kala olisi siellä ja ennustimme, että se olisi imukala”, sanoi Jamieson.

Jamieson arvioi jo kymmenisen vuotta sitten, että kaloja luultavasti tullaan havaitsemaan 8 200–8 400 metrin syvyydestä.

Maailman vesissä on yli 300 eri imukalojen lajia. Osa niistä elää myös matalissa vesistöissä kuten jokien estuaareissa eli jokisuualueilla.

Imukalat, joiden ruumis on hyytelömäinen, ovat kuitenkin mukautuneet myös syvien sekä kylmien arktisten ja Etelämantereen alueiden vesiin. Vedenpaine kahdeksan kilometrin syvyydessä on 800 kertaa korkeampi kuin merenpinnalla.

Erittäin syvistä vesistä ja siellä asuvista lajeista opitaan jatkuvasti enemmän, kertoo Jamieson.

Pseudoliparis swirei -lajin imukala, joita elää Mariaanien haudassa Tyynellä valtamerellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut