Pohjois-Korea väittää kehittäneensä veden­alaisen droonin, joka laukaisee ”radio­aktiivisen tsunamin”

Uutta vedenalaista asetta testattiin Pohjois-Korean väitteiden mukaan alkuviikosta.

Pohjois-Korean diktatuurin hallintoa edustavan uutistoimisto KCNA:n julkaisema kuvassa maan johtaja Kim Jong Un tarkastaa ”Tsunami”-lennokkia.

Pohjois-Korean diktatuurin hallintoa edustava uutistoimisto KCNA kertoi perjantaina maan testanneen vedenalaista droonia, joka voi aiheuttaa ”radioaktiivisen tsunamin”.

Uutta vedenalaista asetta testattiin Pohjois-Korean väitteiden mukaan alkuviikosta.

Droonin väitettiin risteilleen 80–150 metrin syvyydessä yli 59 tuntia ennen kuin se räjäytettiin veden alla.

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean väitteisiin uuden aseen kyvykkyydestä tulisi suhtautua varauksella, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean yksitoista päivää kestänyt suurin yhteinen sotaharjoitus viiteen vuoteen päättyi keskiviikkona.

Sotaharjoituksen aikana ja sitä ennen Pohjois-Korea väitti tehneensä useita sotilaallisia kokeita.

Uusi vedenalainen drooni sai Pohjois-Korean hallinnolta nimen ”Haeil”, suomeksi käännettynä tsunami. Aseen väitetään aiheuttavan jättimäisen radioaktiivisen aallon, ja se on suunniteltu hyökkäämään vihollisaluksia ja -satamia vastaan. Drooni voidaan laukaista rannikolta, satamasta tai pinta-alukselta.

KCNA:n välittämissä uutiskuvissa naureskeleva Pohjois-Korean yksinvaltias Kim Jong-un vaikuttaa tyytyväiseltä. Hänen sanottiin olevan mielissään asetestin tuloksista.

Kim Jong-unin mukaan ”Tsunami”-drooni toimii varoituksena Yhdysvalloille ja Etelä-Korealle, että he ymmärtävät miten ”Pohjois-Korean rajaton ydinasepelotekyvykkyys on vahvistumassa valtavalla nopeudella”, uutistoimisto AFP kertoo.

Ydinaseasiantuntija Ankit Panda Carnegie Endowment for International Peace -ajatushautomosta totesi Pohjois-Korean uudesta vedenalaisesta droonista Twitter-viestipalvelussa. ”Minulla on tapana ottaa Pohjois-Korea vakavasti, mutta en pysty poissulkemaan mahdollisuutta, että kyseessä on psykologinen operaatio.”

Pakotteista huolimatta Pohjois-Korea laukaisi viime vuonna enemmän ohjuksia kuin minään muuna vuonna aiemmin, BBC kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut