Pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili perjantaina Kiovassa. Hänen mukaansa kutsu vierailuun tuli Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiltä kiireellisellä aikataululla.
Vierailulla oli mukana myös ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.), jonka aiemmin sovittuun matkaan Marinin vierailu sovitettiin.
Alkuillasta ministereiden pitämässä tiedotustilaisuudessa Marin kertoi, että keskusteluissa Zelenskyin kanssa nousi esille Ukrainan tarve raskaammalle aseavulle. Hän sanoi, että Suomen parhaillaan valmistelema 14. aseapupaketti ei tule riittämään.
”Ukraina tulee tarvitsemaan entistä raskaampaa aseistusta jatkuvasti niin kauan kuin sota on käynnissä. Sen vuoksi on myös tärkeää, että seuraavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa tulemme keskustelemaan tällaisesta yhteishankinnasta, miten voimme yhdessä vauhdittaa eurooppalaista puolustusteollisuutta ja toimittaa Ukrainaan esimerkiksi ammuksia, joita kuluu aika lailla.”
Marin ei halunnut kommentoida Suomen tulevan aseapupaketin sisältöä.
Ympäristöministeri Maria Ohisalo (vihr.) (vasemmalla) ja pääministeri Sanna Marin (sd.) pitivät alkuillasta yhteisen tiedotustilaisuuden Kiovassa.
”Suomen aseapupaketteihin on tähänkin asti sisältynyt raskasta kalustoa, ja varmasti me tulemme tulevaisuudessakin keskustelemaan entistä raskaammasta kalustosta. Mitä raskaampaa se on, sitä enemmän tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä.”
Marin sanoi, että Ukrainan toivomista hävittäjistä keskustelua voidaan käydä myös Suomessa. Hänen mielestään Suomi on asiassa kiinnostavassa asemassa, sillä se on tehnyt päätökset uusien hävittäjien hankinnasta.
”Kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös (käytöstä poistuvien) Hornetien osalta, olisiko niitä mahdollista Ukrainaan luovuttaa ja millaista koulutusta se tarvitsisi rinnalle.”
Marin korosti, että keskustelut ovat hyvin alkuvaiheessa ja asiassa tarvitaan mittavaa kansainvälistä yhteistyötä.
Ohisalo: Venäjä on saatava vastuuseen sodan aiheuttamista ympäristötuhoista
Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) allekirjoitti perjantaina kaksi yhteisymmärryspöytäkirjaa Ukrainan ympäristö- ja luonnonvara- sekä kunta-, alue- ja infrastruktuuriministeriöiden kanssa. Tarkoituksena on auttaa Ukrainaa muun muassa sodan aiheuttamien ympäristötuhojen arvioinnissa.
”On selvää, että paitsi tämä brutaali hyökkäyssota vie ihmishenkiä, tämä hyökkäyssota kuormittaa valtavan paljon paikallista ympäristöä”, Ohisalo sanoi perjantaina Kiovassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
”Ukraina on jo aiemmin pyytänyt Suomelta apua ja tukea siinä, että näitä mittavia ympäristötuhoja lähdettäisiin arvioimaan ja dokumentoimaan. – – Meidän pitää saada näytettyä ympäristötuhojen mittakaava ja saada aikanaan Venäjä vastuuseen tästä.”
Ympäristöministeriön tiedotteessa sanotaan, että Venäjän tekemät iskut muun muassa Ukrainan kemian- ja kaivosteollisuuteen, öljyvarastoihin sekä vesilaitoksiin ovat saastuttaneet maaperää, pinta- ja pohjavesiä sekä ilmaa. Sotatoimet ovat pilanneet ympäristöä synnyttämällä massiivisen määrän haitallista jätettä, kuten asbestia. Ukrainan ympäristöministeriön mukaan viidennes Ukrainan suojelualueista on vahingoittunut sodassa.
Vierailusta ei kerrottu etukäteen
Pääministerin matkasta Kiovaan ei kerrottu etukäteen julkisuuteen turvallisuussyistä.
Marin osallistui Kiovassa muun muassa sotilaan hautajaisiin Pyhän Mikaelin kultakupolisessa luostarissa. Luostarissa järjestettiin muistoseremonia ukrainalaiselle sankarivainajalle, Dmytro ”Da Vinci” Kotsjubailolle.
Valkovenäläinen oppositiomedia Nexta julkaisi kuvia Marinista ja Zelenskyistä yhden jälkeen iltapäivällä.
Ukrainan varaulkoministerin Jevhen Perebyinisin julkaiseman twiitin videossa puolestaan näkyy, kun Marin ja Ohisalo nousevat junasta.
”Minulla oli ilo toivottaa tervetulleeksi Kiovaan Suomen pääministeri Sanna Marin”, Perebyinis kirjoittaa.
”Tässä sodassa vain toisella puolella on sankareita”
Presidentti Zelenskyin kanssa aiemmin päivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa Marin kertoi myös vierailleensa sairaalassa ja tavanneensa sotilaita.
”Tässä sodassa vain toisella puolella on sankareita. Sotilaanne Donetskissa, Luhanskissa ja muualla vastustavat Putinin armeijaa ja tulevat voittamaan.”
Marin vakuutti moneen kertaan, että Suomi jatkaa avun antamista Ukrainalle niin kauan kun tarvitsee.
”Me olemme teidän puolellamme ja me tuemme teitä niin kauan kuin on tarve”, hän sanoi.
Marin sanoi Suomen valmistelevan neljättätoista aseapupakettia ja lisäsi, että tässä asiassa hän aikoo kuunnella tarkasti, mitä Zelenskyi kertoo Ukrainan puolustusvoimien tarpeista.
Pääministeri Sanna Marin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lehdistötilaisuudessa Kiovassa perjantaina.
Marin lisäsi, että myös Ukrainalle annettavasta pitkäaikaisesta aseavusta on keskusteltava vakavasti. Vaihtoehdot nousevat hänen mukaansa esille seuraavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa.
Marin sanoi toivovansa, että Suomi voi jonain päivänä toivottaa Ukrainan tervetulleeksi Natoon. Hän totesi olevansa vakuuttunut Ukrainan ponnistuksista korruption torjunnassa ja uskovansa tämän mahdollistavan maan EU-jäsenyyden.
”Sinä olet symboli vapaudelle ja rohkeudelle ja lupaus uudesta ja paremmasta Euroopasta”, Marin sanoi osoittaen sanansa Zelenskyille.
Sanna Marin ja Volodymyr Zelenskyi kävivät laskemassa kukkia Pyhän Mikaelin kultakupolisessa luostarissa Kiovassa.
Zelenskyi Nord Stream -väitteistä: Meillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa
Zelenskyi ilmaisi useaan kertaan kiitollisuutensa Suomelle. Hän kertoi keskustelleensa Marinin kanssa Venäjään kohdistuvista lisäsanktioista. Hänen mukaansa tavoitteena on tilanne, jossa globaalit sanktiot estävät Venäjää käyttämästä ohjuspotentiaaliaan Ukrainaa vastaan.
Zelenskyi korosti sen tärkeyttä, että Venäjä joutuu vastuuseen tekemistään sotarikoksista ja että ihmiset, jotka ovat kärsineet sodasta, saavat oikeutta.
Zelenskyiltä kysyttiin väitteistä, joiden mukaan Ukraina olisi sekaantunut Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiin.
”Meillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa. Mikä olisi se syy?”
Hän jatkoi sanomalla pitävänsä vaarallisena, että riippumaton media levittää tällaisia väitteitä. Hänen mukaansa siitä hyötyvät ainoastaan Venäjä ja tahot, joiden etu on, että Venäjään ei kohdisteta pakotteita.
Ulkoministeriö kertoi perjantaina erillisessä tiedotteessa, että Suomi toimittaa Ukrainalle yhteensä 29 miljoonaa euroa humanitaarista apua ja kehitysyhteistyötukea.
Kyseessä on jo toinen kerta, kun Marin vierailee Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aikana. Toukokuussa Marin kävi Kiovan lisäksi tutustumassa Irpinin ja Butšan tuhoihin.
Marin ja Zelenskyi tapasivat toisensa lyhyesti myös helmikuussa järjestetyssä EU:n huippukokouksessa.
”On todella tärkeää käydä myös kasvotusten keskustelua Ukrainan tilanteesta. Ukraina tarvitsee niin humanitääristä kuin taloudellista tukea ja ennen muuta aseita ja raskaampaa aseistusta”, Marin sanoi tuolloin.