Unkarin parlamentti aloitti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien puimisen, Unkarin presidentti piti jäsenyyksiä perusteltuina

Haavisto: Unkarin delegaatio saapuu Suomeen alustavien tietojen mukaan 9. maaliskuuta.

Unkarin presidentti Katalin Novak kertoi keskiviikkona, että Suomen ja Ruotsin liittyminen sotilasliitto Natoon on nykytilanteessa perusteltua.

1.3. 20:00

Helsinki

Unkarin parlamentti aloitti keskiviikkona yleiskeskustelun Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä sotilasliitto Natossa. Asian käsittelyä on siirretty useita kertoja viime syksystä lähtien.

On edelleen epäselvää, milloin parlamentti päättää ratifioinneista, mutta äänestystä on Politico-lehden mukaan uumoiltu maaliskuun loppupuolelle.

Unkarin presidentti Katalin Novak kertoi keskiviikkona Twitterissä, että Suomen ja Ruotsin liittyminen sotilasliitto Natoon on nykytilanteessa perusteltua. Presidentti kertoi oman kantansa asiaan olevan selvä ja luottavansa siihen, että parlamentti tekee viisaan päätöksen mahdollisimman pian.

Novakin mukaan päätös on monimutkainen ja -tahoinen ja sillä on vakavia ja merkittäviä seurauksia.

Yleiskeskustelun aikana keskiviikkona Suomea ja Ruotsia arvosteltiin, koska ne ovat muun muassa kritisoineet Unkarin oikeusvaltiotilannetta. Tästä huolimatta monet poliitikot ilmoittivat kannattavansa maiden jäsenyyttä.

”Ei mitään perustavanlaatuista”

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi STT:lle, että Unkarin delegaatio saapuu Suomeen alustavien tietojen mukaan 9. maaliskuuta. Tätä ei hänen tietojensa mukaan ole kuitenkaan vielä vahvistettu. Hän sanoi pitävänsä myönteisenä signaalina sitä, että Unkarin parlamentti on aloittanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien käsittelyn.

Haavisto kertoi Unkarin ulkoministerin käyneen maanantaina Ruotsissa ja siellä oli selvitelty tiettyjä Ruotsin EU-kantoja suhteessa Unkariin. Haavisto oli keskustellut asiasta tiistaina Ruotsin ulkoministeri Tobias Billströmin kanssa.

”Ymmärsin, että mitään perustavanlaatuista ei ole Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan”, hän kommentoi toimittajille eduskunnassa.

Unkaria hiertävät asiat saattavat Haaviston mukaan liittyä oikeusvaltiokysymyksiin. Unkari on lisäksi esittänyt erilaisia huolia muun muassa unkarinkielisten vähemmistöjen tilanteesta Ukrainan rajan läheisyydessä Ukrainan puolella.

”Varmasti näitä asioita Unkari nostaa esille meitä tavatessaan. En usko, että ne liittyvät suoraan Nato-jäsenyyteen, mutta kuuntelemme Unkaria ja katsomme, onko jotain yhteisiä asioita”, joita voidaan edesauttaa.

Haavisto toivotti unkarilaiset delegaatiot ja parlamentaarikot tervetulleiksi.

”Järjestämme asianmukaista ohjelmaa ja olemme valmiit käymään keskustelun Nato-jäsenyydestä”,

Suomen eduskunta jää vaalitauolle tämän viikon perjantaina, mutta Haaviston mukaan unkarilaisille yritetään järjestää mahdollisimman korkeatasoiset tapaamiset muun muassa kansanedustajien kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut