Brasilian Sao Paulossa on kuollut karnevaaliviikonlopun tulvissa ja maanvyörymissä ainakin 36 ihmistä

Kuolonuhrien määrän odotetaan vielä kasvavan. Viranomaiset eivät ole kertoneet, kuinka monta ihmistä on mahdollisesti kateissa tai loukkaantunut.

Televisiossa ja sosiaalisessa mediassa nähdyssä kuvamateriaalissa Sao Sebastiaossa oli kokonaisia naapurustoja veden varassa.

20.2. 8:33

Sao Paulo

Brasiliassa rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä on kuollut ainakin 36 ihmistä Sao Paulon osavaltiossa ja kuolonuhrien määrän odotetaan kasvavan entisestään.

”Valitettavasti kuolemia tulee olemaan vielä paljon enemmän”, arvioi osavaltion väestönsuojelupäällikkö Henguel Pereira Folha de Sao Paulo -lehdelle.

Televisiossa ja sosiaalisessa mediassa nähdyssä kuvamateriaalissa Sao Sebastiaossa oli kokonaisia naapurustoja veden varassa. Kukkulan rinteellä olevista taloista oli valunut osia vyörymien mukana, valtatiet olivat veden valtaamia ja kaatuneet puut olivat tuhonneet autoja.

Sao Sebastiaon kaupungissa on osavaltion hallinnon mukaan kuollut ainakin 36 ihmistä. Lisäksi Ubatuban kaupungissa on mediatietojen mukaan kuollut yksi tyttö.

Sao Paulon hallinto kertoi tiedotteessa, että yli 200 ihmistä on jäänyt tuhojen vuoksi koditta, ja Sao Paulon pohjoispuolella olevalta rannikkoalueelta on evakuoitu yli 300 ihmistä.

Viranomaiset eivät ole kertoneet, kuinka monta ihmistä on mahdollisesti kateissa tai loukkaantunut.

Sateet iskivät karnevaaliviikonlopun aikana, ja osassa osavaltiota on jouduttu perumaan tapahtumia.

Vuorokauden aikana yli kahden kuukauden sateet

Sao Sebastiaon kaupunki on yksi pahiten kärsineistä. Kaupunki sijaitsee noin 200 kilometriä pohjoiseen Sao Paulosta ja monet ihmiset viettävät paastoa edeltävää juhlaviikonloppua Sao Sebastiaossa. Karnevaalitapahtumia on jouduttu perumaan myös Sao Sebastiaossa.

Paikallisten viranomaisten mukaan vuorokauden sisällä kaupunkiin satoi ennätysmäiset 60 senttimetriä vettä. Määrä on yli kaksinkertainen verrattuna siihen, mitä kaupunkiin tavallisesti sataa kuukaudessa.

”Emme ole vielä arvioineet tuhojen laajuutta. Yritämme pelastaa uhreja”, sanoi pormestari Augusto ja kuvaili kaupungin tilannetta erittäin kriittiseksi.

Hän kertoi Globonews-uutiskanavalle, että töitä tehdään lähes 50 veden voimasta romahtaneessa asunnossa. Auguston mukaan ihmisiä on edelleen hautautuneena romahduksen jäljiltä

Yli sata pelastushenkilöstön jäsentä on paikan päällä, ja pelastustöissä on avustamassa myös helikoptereita. Myös sotilaat ovat osallistuneet sateista kärsineiden ihmisten auttamiseen.

Presidentti aikoo vierailla alueella maanantaina

Maan kaakkoisosassa sijaitsevan Sao Paulon osavaltion kuvernööri Tarcisio de Freitas julisti hätätilan viiteen rannikolla sijaitsevaan kaupunkiin. Lisäksi hän vapautti noin 1,4 miljoonaa euroa vastaavan summan pelastusoperaatioita varten.

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva sanoi Twitterissä, että aikoo vierailla alueella maanantaina. Hän on ollut lomailemassa perjantaista lähtien Bahian osavaltiossa maan koillisosassa.

Lulan mukaan hallinto tekee kaikilla tasoillaan työtä loukkaantuneista huolehtimiseksi, kadonneiden etsimiseksi sekä teiden, sähköjen ja viestiyhteyksien palauttamiseksi.

Viranomaisten mukaan hävityksen keskellä on onnistuttu kuitenkin myös pelastamaan mutameren keskeltä kaksivuotias poika sekä synnyttävä nainen.

Ilmastonmuutoksen ruokkimat äärimmäiset sääilmiöt ovat kurittaneet Brasiliaa kovasti. Esimerkiksi viime vuonna kaatosateet johtivat Petropolisin kaupungissa yli 230 ihmisen kuolemaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut