Kiinalainen ilmapallo on lähes Helsingin tuomiokirkon kokoinen – Grafiikat näyttävät, mitä Pohjois-Amerikan taivaalla seikkailevista palloista tiedetään

Yhdysvaltojen ja Kanadan ilmatilassa on havaittu reilun viikon aikana neljä lentävää esinettä. Vain ensimmäisen tiedetään olevan kytköksissä Kiinaan.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n työntekijät tutkivat epäillyn vakoilupallon jäämistöä.

13.2. 18:14

Yhdysvaltojen ilmatilassa on ammuttu runsaan viikon aikana alas kolme lentävää esinettä ja Kanadan ilmatilassa yksi.

Vain ensimmäisen esineen tiedetään olevan kytköksissä Kiinaan. Yhdysvaltojen puolustusministeriö seuraa tilannetta tiiviisti.

Mitä lentävistä esineistä tiedetään tällä hetkellä?

Ensimmäinen esine ammuttiin alas mereen Etelä-Carolinan edustalla reilu viikko sitten lauantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeriö totesi viime viikolla, että ensimmäisen pallon uskotaan olevan kiinalainen vakoilupallo. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI oli varovaisempi lausunnoissaan. FBI kertoi tutkinnan olevan alkuvaiheessa ja odottavansa lisää todisteita tutkittavakseen, kertoi uutistoimisto AFP.

Palloa ei nähty sotilaallisena tai tiedustuksellisena riskinä Yhdysvalloille. Huomattavan koon ja painon takia pallon pelättiin aiheuttavan harmia maanpinnalla, minkä takia se päätettiin ampua meren yläpuolella. Pallon osia kerätään parhaillaan, ja tiedot siitä tarkentuvat.

Kiinan mukaan kyseessä oli ilma-alus, jota käytettiin meteorologisiin tutkimuksiin.

Yhdysvaltain apulaispuolustusministeri Melissa Dalton sanoi sunnuntaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että kolme myöhemmin havaittua esinettä erosivat ensimmäisestä siinä, että he eivät tarkalleen tiedä, mitä ne olivat.

Daltonin mukaan esineiden ei uskottu aiheuttavan sotilaallista uhkaa Yhdysvalloille tai Kanadalle. Niiden reitin arvioitiin kuitenkin kulkevan turvallisuuden kannalta arkaluonteisten kohteiden yläpuolelta, ja niiden lentokorkeuden pelättiin aiheuttavan vaaratilanteita siviililentoliikenteelle, minkä takia ne päätettiin ampua alas.

Yhdysvaltain pohjoisen alueen komentaja kenraali Glen VanHerck, jonka tehtäviin kuuluu Yhdysvaltojen ilmatilan turvallisuus, kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että kyseessä oli hyvin pieniä esineitä, joita tutkan on vaikea havaita.

Hän kertoi esineiden lentävän erittäin hitaasti, noin tuulennopeudella.

VanHerckin mukaan vielä on liian aikaista sanoa, mitä esineet todella olivat.

”Kutsumme niitä esineiksi, emme palloiksi, syystä” VanHerck sanoi.

Yhdysvaltain ilmavoimien F-22-hävittäjä ampui vieraan esineen perjantaina Alaskan yläpuolella. Viranomaisten mukaan se oli kooltaan pienen auton kokoinen, ja se lensi noin 12 000 metrin korkeudessa ilman voimanlähdettä tai ohjailtavuutta. Siviililento­liikenne lentää samalla korkeudella. Esineen jäämistöä kerätään parhaillaan, mutta arktinen ilmasto, lumi ja vähäinen päivänvalo hidastavat etsintöjä.

Lauantaina Kanadan ilmatilassa ammuttiin alas esine. Kanadan puolustusministerin Anita Anandin mukaan kyseessä oli lieriön muotoinen esine. Kokoluokaltaan se oli samaa kuin perjantaina Alaskan ilmatilassa alasammuttu esine.

Neljännestä esineestä tehtiin ensimmäinen havainto Montanan yläpuolella lauantaina, minkä takia lentoliikenne alueella keskeytettiin hetkeksi. Esine ammuttiin Michiganin osavaltion yllä sunnuntaina.

Esinettä kuvattiin kahdeksankulmioksi, josta roikkui köysiä. Sen sanottiin lentävän noin 6 000 metrissä eli huomattavasti alempana kuin siviililentoliikenteen.

Ilmatieteen laitoksen sääluotauksista vastaavan vanhemman suunnittelijan Timo Laineen mukaan on vaikea uskoa, että näissä olisi kyse ainakaan sääpalloista.

Laineen mukaan radioluotain, jota sääpallo kuljettaa, painaa vain noin 90 grammaa. Sääpallon halkaisija on lähtötilanteessa 2–3 metriä.

Sääpalloja ei voi ohjailla mitenkään, vaan ne nousevat ylös, ja kulkevat tuulen mukana, kunnes ne puhkeavat. Laineen mukaan sääpallot kulkevat tyypillisesti 200 kilometrin säteellä.

Kiinalaiseksi vakoilulaitteeksi epäilty pallo ammuttiin alas Yhdysvaltain itärannikolla helmikuun alussa.

Ensimmäinen, vakoilupalloksi arvioitu esine, sai matkata Yhdysvaltojen ilmatilassa seitsemän päivää ennekuin se ammuttiin alas. Viivyttely sai presidentti Joe Bidenin poliittiset vastustajat kritisoimaan hallintoa.

Viimeisten kolmen esineen kohdalla hallinnon toiminta onkin ollut ripeää.

Apulaispuolustusministeri Daltonin mukaan vakoilupallon jälkeen Yhdysvaltojen ilmapuolustus sääti tutka-asetuksia tarkkaillakseen paremmin pienempiä ja hitaammin liikkuvia esineitä.

Tämä on voinut osittain vaikuttaa siihen, että ilmatilassa havaitaan nyt enemmän esineitä kuin aikaisemmin, Dalton sanoi.

Eli tällä hetkellä ei tiedetä, onko ilmiö uusi vai onko esineitä leijaillut ilmatilassa aiemminkin.

Daltonin mukaan hallinto on tietoinen, että näillä korkeusasteilla ajelehtii myös tutkimuskeskusten ja yksityisten yhtiöiden esineitä.

”Presidentti halusi toimia varmuuden vuoksi suojellakseen turvallisuuttamme ja etuamme, koska emme ole voineet varmistaa, mitä nämä esineet ovat”, Dalton sanoi.

Yhdysvaltojen hallinnon mukaan Kiinalla on käytössään vakoilupallojen laivue, jota on lennätetty yli 40 maan yllä viidessä maanosassa.

Yhdysvaltojen ilmatilassa palloja on havaittu ainakin neljä kertaa viime vuosien aikana.

Financial Times -lehden mukaan Taiwan on havainnut tusinan verran kiinalaisia sotilas­palloja ilmatilassaan viime vuosina.

Myös muut maat Kauko-Aasiassa, kuten Japani ja Filippiinit, ovat havainneet palloja, FT kertoo.

Kiinan ulkoministeriö sanoi viikoittaisessa tiedotustilaisuudessaan maanantaina, ettei sillä ole mitään tietoa Yhdysvaltain ilmatilassa lentävistä esineistä. Ulkoministeriö totesi myös, että yhdysvaltalaiset pallot ovat lentäneet Kiinan ilmatilassa viime vuoden jälkeen 11 kertaa ilman Kiinan lupaa. Valkoisen talon tiedottaja John Kirby kiisti maanantaina Kiinan väitteen.

Britannia ilmoitti maanantaina käyvänsä läpi omaa turvallisuuttaan epäiltyjen vakoilupallojen takia, uutistoimisto Reuters kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut