Maan­järistyksen uhri­määrä nousi jo yli 20 000:n – WHO arvioi, että jopa 23 miljoonaa joutuu kärsimään seurauksista

Talvimyrskyn tukkimat tiet vaikeuttavat avun toimittamista, ja järistysalueelle on luvassa hyytävän kylmää säätä.

Paikallisia kuvattuna keskiviikkona romahtaneen rakennuksen raunioilla Kahramanmaraşin kaupungissa.

9.2. 10:32

Turkissa ja Syyriassa maanantaisen maanjäristyksen uhrien määrä on tähän mennessä noussut jo yli 20 000:n.

Turkissa kuolleita on vajaat 12 900 ja Syyriassa yli 3 100, kertovat viranomaiset ja sairaalalähteet.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että varhain maanantaina iskeneen maanjäristyksen uhrimäärä voi nousta edelleen. Etenkin Syyriasta on vaikea saada tietoa uhreista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vieraili keskiviikkona Kahramanmaraşin kaupungissa järistysalueella. Presidentti lupasi, että järistysalue jälleenrakennetaan vuoden kuluessa.

Useita tuhansia rakennuksia on sortunut monissa kaupungeissa Turkissa ja Syyriassa. Pelastustöitä on vaikeuttanut talvimyrsky, jonka seurauksena monet teistä ovat kulkukelvottomassa kunnossa. Liikenneruuhkat ovat paikoin venyneet kilometrien mittaisiksi.

Erdoğan on julistanut maan kymmeneen kaakkoiseen maakuntaan hätätilan tulevien kolmen kuukauden ajaksi.

WHO:n arvion mukaan jopa 23 miljoonaa ihmistä saattaa joutua kärsimään järistyksen seurauksista.

Syyriassa maahan kohdistuvat pakotteet vaikeuttavat kansainvälisiä avustustoimia. Syyrian Punainen Puolikuu vetoaa länsimaihin, jotta ne poistaisivat pakotteensa ja toimittaisivat apua maahan.

Maanantain maanjäristys oli tuhoisin Turkissa sitten vuoden 1939, jolloin 33 000 ihmistä sai surmansa Erzincanin maakunnassa maan itäosassa.

Avustustyöntekijät kävivät keskiviikkona epätoivoista taistelua aikaa vastaan yrittäessään pelastaa ihmisiä raunioista. Osaltaan selviytymismahdollisuuksia huonontaa kylmä sää.

Turkin Gaziantepissa lähellä maanjäristyksen keskusta lämpötila laski keskiviikon vastaisena yönä pakkaselle. Läheisellä vuoristoalueella oli vielä kylmempää, ja pakkasta oli viitisen astetta.

Sääennuste loppuviikolle ei sekään lupaa hyvää, sillä Gaziantepiin ennustetaan yöksi noin seitsemää pakkasastetta. Vuorilla pakkasta voi olla tätäkin enemmän.

Keskiviikkona Turkin suurimpien teleoperaattoreiden tarjoamista liittymistä ei päässyt Twitteriin. Pääsy palveluun loppui sen jälkeen, kun ihmiset olivat valittaneet siellä hallituksen huonosti sujuneista pelastus- ja etsintätöistä.

Torstaiaamuna Twitteriin pääsi jälleen Turkissa.

Turkin viranomaiset eivät ole kommentoineet Twitterin kaatumista. Palveluun kuitenkin pääsi sijaintitietoja salaavaa vpn-yhteyttä käyttämällä.

Twitterin kaatuminen haittasi myös raunioiden alla olevien ihmisten etsintää, sillä loukkuun jääneet ovat twiitanneet olinpaikkojaan pelastajien tiedoksi.

Päivitetty 9.2. kello 20.30: Uhriluku on noussut jo yli 20 000:een.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut