Maanjäristyksen uhrimäärä Turkissa ja Syyriassa nousi jo yli 11 000:n

Talvimyrskyn tukkimat tiet vaikeuttavat avun toimittamista, ja järistysalueelle on luvassa hyytävän kylmää säätä.

8.2. 8:14 | Päivitetty 8.2. 14:20

Istanbul/Helsinki

Turkissa ja Syyriassa maanjäristyksen uhrien määrä on noussut jo yli 11 200:n. Turkissa kuolleita on lähes 8 600 ja Syyriassa vajaat 2 700, kertovat viranomaiset ja sairaalalähteet.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että varhain toissapäivänä iskeneen maanjäristyksen uhrimäärä voi nousta jopa yli 20 000:n.

Loukkaantuneita on Turkissa noin 50 000 ja Syyriassa 5 000.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on vieraillut Kahramanmarasin kaupungissa järistysalueella. Turkin televisio näytti päivällä kuvaa presidentistä halaamassa itkevää, vanhempaa naista ja kulkemassa väkijoukossa Punaisen puolikuun avustustelttojen lähellä.

Erdoğan on julistanut maan kymmeneen kaakkoiseen maakuntaan hätätilan tulevien kolmen kuukauden ajaksi.

WHO:n arvion mukaan jopa 23 miljoonaa ihmistä saattaa joutua kärsimään järistyksen seurauksista.

Syyriassa maahan kohdistuvat pakotteet vaikeuttavat kansainvälisiä avustustoimia. Syyrian Punainen Puolikuu vetoaa länsimaihin, jotta ne poistaisivat pakotteensa ja toimittaisivat apua maahan. Muun muassa Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se halua olla missään tekemisissä presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kanssa.

”Varat suunnataan Syyrian kansalle, ei hallitukselle. Tämä ei tule muuttumaan”, vakuutti Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.

Maanantain maanjäristys oli tuhoisin Turkissa sitten vuoden 1939, jolloin 33 000 ihmistä sai surmansa Erzincanin maakunnassa maan itäosassa. Vuonna 1999 tapahtunut järistys puolestaan tappoi yli 17 000 ihmistä.

Hyytävä kylmyys, ihmisiä taivasalla

Avustustyöntekijät ovat keskiviikkona käyneet epätoivoista taistelua aikaa vastaan yrittäessään pelastaa ihmisiä raunioista. Osaltaan selviytymismahdollisuuksia huonontaa kylmä sää.

Turkin Gaziantepissa lähellä maanjäristyksen keskusta lämpötila laski keskiviikon vastaisena yönä pakkaselle. Läheisellä vuoristoalueella oli vielä kylmempää, ja pakkasta oli viitisen astetta.

Sääennuste loppuviikolle ei sekään lupaa hyvää, sillä Gaziantepiin ennustetaan yöksi noin seitsemää pakkasastetta. Vuorilla pakkasta voi olla tätäkin enemmän, mikä tietää hyytäviä oloja taivasalla värjötteleville kodittomille ihmisille, kertoi yleisradioyhtiö BBC.

”Näimme, miten rakennukset romahtivat, joten olemme onnekkaita, koska olemme elossa”, kertoi Gaziantepin lentokentän terminaalissa kahden pienen lapsen kanssa värjötellyt Zahide Sutcu uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Nyt kaikki on kuitenkin niin epävarmaa. Miten pidän huolta näistä lapsista?”

Tuhansia pelastettu mutta tuhansia myös löytämättä

Magnitudiltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.

Pelastustöitä on haitannut myös talven kylmyys. Järistyksen tuhoalueiden tilanne oli jo ennestään ikävä sodan, taisteluiden, pakolaiskriisien ja koleran leviämisen vuoksi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat ovat arvioineet, että todellinen uhrimäärä voi olla jopa 20 000.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.

Uhrien määrä voi kasvaa vielä moninkertaiseksi

Turkissa presidentti Erdogan julisti jo aiemmin seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla sunnuntai-iltaan saakka.

YK:n alaisen WHO:n edustajan mukaan järistyksen uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti.

”Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla”, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Tuhot vaikuttavat miljooniin ihmisiin

WHO:n hätäapuasiantuntija Adelheid Marschang kertoi puhuessaan WHO:n johtokunnalle tiistaina, että maanjäristys saattaa vaikuttaa jopa 23 miljoonan ihmisen elämään. Joukossa on noin viisi miljoonaa erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä.

”Siviili-infrastruktuuri ja mahdollisesti terveydenhuollon infrastruktuuri ovat vahingoittuneet koko vaikutusalueella, lähinnä Turkissa ja Syyrian luoteisosassa”, Marschang sanoi.

WHO:n arvio on, että suurin välittömän ja keskipitkän aikavälin avun tarve saattaa olla Syyriassa. Kummassakin maassa pelastustöitä tehdään hyisessä kylmyydessä, jälkijäristysten pelossa ja rakennusten yhä sortuessa.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on kutsunut tilannetta kilpailuksi aikaa vastaan. Hän sanoi WHO:n lähettävän hätäapua ja henkilöstöä paikan päälle mahdollisimman pian. Marschangin mukaan avun vientiä Syyriaan hankaloittavat järistyksen aiheuttamat tuhot.

Myös Suomesta luvassa apua

Suomen ulkoministeriö tiedotti tiistaina lähettävänsä miljoonan euron arvosta humanitaarista apua Turkkiin ja Syyriaan. Apu menee perille Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton IFRC:n kautta, ja se sisältää esimerkiksi ruokaa, lääkinnällistä apua ja traumatukea.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Turkin vastinparilleen Erdoganille kaiken tarvittavan avun maanantain tuhoisasta maanjäristyksestä toipumiseen. Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisia avustusjoukkueita ollaan parhaillaan lähettämässä pelastustöiden tueksi Turkin katastrofialueelle. Lausunnossa tapahtumia luonnehdittiin tragediaksi.

EU on puolestaan koonnut lähes 30 etsintä-, pelastus- ja lääkintäryhmää paristakymmenestä maasta sekä esimerkiksi pelastuskoiria lähtemään Turkkiin ja Syyriaan. Myös Suomi lähettää asiantuntija-apua EU:n pelastuspalvelun kautta.

Apua tuhoalueille ovat luvanneet myös YK ja lukuisat maat, kuten Britannia, maanjäristyksistä itsekin kärsivä Japani, Kiina ja Venäjä. Venäjän puolustusministeriön mukaan Syyriassa olevat venäläissotilaat auttavat tuhojen raivaamisessa.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut sodan riepotteleman maansa olevan valmis tarjoamaan tarvittavaa apua katastrofista selviämiseksi.

Myös Turkin kanssa monesta asiasta kiistellyt Kreikka on luvannut antaa apua naapurilleen.

Noin 20 epäiltyä Isis-taistelijaa pakeni vankilasta Syyriassa maanjäristyksen seurauksena

Syyriassa ainakin 20 ihmistä on paennut vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoo vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun aluetta tärisytti Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys, joka vaurioitti vankilaa.

Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2 000 vankia, joista noin 1 300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.

Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta se vahvisti vankilakapinan.

Kuvat näyttävät maanjäristysten tuhon

Sortuneita rakennuksia Kahramanmaraşissa Turkissa.

Pelastustyöt ovat käynnissä Diyarbakırssa Turkissa.

Ilmakuva näyttää besnialaisen asuinalueen tuhot Syyriassa.

Joukko asukkaita ja pelastustyöntekijöitä sortuneella talolla Jandarisissa.

Lue lisää: Suomen suurlähettiläs: Maanjäristysalueella ainakin yksi suomalainen perhe – Tältä tilanne näyttää nyt paikan päällä

Lue lisää: Suomi lähettää Turkkiin asiantuntija-apua pelastustöihin ja avustustehtäviin

Lue lisää: EU lähettää apua Turkkiin maanjäristyksen vuoksi

Tämä on päivittyvä uutinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut