Istanbul/Helsinki
Turkkia ja Syyriaa varhain maanantaina ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen ja jälkijäristysten vahvistettu uhriluku on nyt yli 5 000. Viranomais- ja lääkintälähteiden mukaan Turkissa kuolonuhreja on tiedossa lähes 3 500 ja Syyriassa yli 1 600.
Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat ovat arvioineet, että todellinen uhrimäärä voi olla jopa 20 000.
Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu elävänä tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.
Magnitudiltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.
Pelastustöitä haittasi myös talven kylmyys. Vaikka lämpömittari laski pakkasen puolelle, kaakkoisessa Sanliurfan kaupungissa rakennusten sortumia pelänneet asukkaat päättivät viettää yönsä kaduilla nuotioiden äärellä.
”Odotamme täällä, koska emme voi palata kotiin. Kaikki ovat peloissaan”, kommentoi 55-vuotias Mustafa Koyuncu uutistoimisto AFP:lle.
Uhrien määrä voi kasvaa vielä moninkertaiseksi
Turkissa maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan on julistanut seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla sunnuntai-iltaan saakka.
YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n edustajan mukaan järistyksen uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti.
”Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla”, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.
Smallwoodin mukaan uhrimäärä saattaa jopa kahdeksankertaistua, kun rakennuksia romahtaa ja raivaustyöt etenevät.
Biden lupaa Turkin Erdoğanille kaiken tarvittavan avun
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Turkin vastinparilleen Recep Tayyip Erdoğanille kaiken tarvittavan avun maanantain tuhoisasta maanjäristyksestä toipumiseen.
Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisia avustusjoukkueita ollaan parhaillaan lähettämässä pelastustöiden tueksi Turkin katastrofialueelle. Lausunnossa Turkin tapahtumia luonnehdittiin tragediaksi.
Biden on kertonut olleensa syvästi surullinen kuullessaan uutiset Turkin tuhoisasta maanjäristyksestä.
Noin 20 epäiltyä Isis-taistelijaa pakeni vankilasta Syyriassa
Syyriassa ainakin 20 ihmistä on paennut vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoo vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun aluetta tärisytti Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys, joka vaurioitti vankilaa.
Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2 000 vankia, joista noin 1 300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.
Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta vahvisti vankilakapinan.
”Seinät kaatuivat päällemme”
Järistyksen keskus sijaitsi Turkissa Gaziantepin kaupungin tuntumassa lähellä Syyrian rajaa. Tuhot kaupungissa ja sen lähiympäristössä olivat valtavia. Gaziantepissa kaupunginosia on täysin raunioina, ja Diyarbakirissa sortui kokonainen ostoskeskus.
Pelastustöitä maanjäristyksen jälkimainingeissa vaikeutti lumimyrsky, jonka jäljiltä tiet olivat jään ja lumen peitossa. Sähköt olivat monin paikoin poikki.
Myös sodan runtelemassa Syyriassa tuhot olivat pahoja. Azmarin kylässä lähellä Turkin rajaa asuva Abdel Hamid onnistui pelastautumaan tuhon keskeltä. ”Heräsin vaimoni ja lapsieni kanssa ja juoksimme kohti uloskäyntiä. Avasimme oven, ja äkkiä koko rakennus romahti”, hän kertasi.
Hamidin perhe hautautui raunioihin.
”Seinät kaatuivat päällemme, mutta poikani pääsi raunioista ja alkoi huutaa. Siitä ihmiset tiesivät, että raunioissa oli henkiin jääneitä, ja he vetivät meidät esiin”, Hamid kertasi.
Hamid perheineen selvisi hengissä, mutta hänen naapurinsa eivät olleet yhtä onnekkaita. He kaikki kuolivat.
Useat maat olivat maanantaina joko lähettäneet tai lähettämässä apua Turkkiin. Ainakin Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia ja Israel olivat kertoneet lähettävänsä apua tai henkilöstöä tuhoalueelle.
Ei tietoa suomalaisista järistysalueella Turkissa
Suomalaisia ei tiedetä joutuneen järistyksen uhriksi, kertoi Suomen Ankaran-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo STT:lle.
Alueella tiedetään hänen mukaansa olevan vain muutamia Suomen kansalaisia, eikä heihin liittyen suurlähetystölle ollut tullut tietoa tai avunpyyntöjä aamupäivään mennessä.
Turkin eteläosaa ja Pohjois-Syyriaa aamuyöllä ravistellut maanjäristys tuntui myös Turkin pääkaupungissa Ankarassa, Pahkasalo kertoi. Jälkijäristykset jatkuivat Turkissa vielä aamupäivällä.
Sosiaalisessa mediassa jotkut suomalaiset kertoivat tunteneensa järistyksen etelän lomakaupungissa Alanyassa aamuneljän aikoihin pienenä ”keinahteluna”, kuten eräs Alanyassa ollut suomalaismies kuvasi Facebookissa.
Kuvat näyttävät maanjäristysten tuhon
Sortuneita rakennuksia Kahramanmaraşissa Turkissa.
Pelastustyöt ovat käynnissä Diyarbakırssa Turkissa.
Ilmakuva näyttää besnialaisen asuinalueen tuhot Syyriassa.
Joukko asukkaita ja pelastustyöntekijöitä sortuneella talolla Jandarisissa.