Ranskassa laajoja mielenosoituksia eläkeiän nostoa vastaan – Ammattiliiton mukaan protestoijia olisi jopa 2,8 miljoonaa

Protesteilla vastustettiin suunniteltua eläkeiän nostamista 62:sta 64:ään ikävuoteen.

Mielenosoittajia Pariisissa tiistaina. Protesteilla vastustettiin suunniteltua eläkeiän nostamista 62:sta 64:ään ikävuoteen.

1.2. 10:56

Pariisi

Ranskassa on tänään osoitettu mieltä kiisteltyä eläkeuudistusta vastaan. Pelkästään Pariisissa protesteihin osallistui puoli miljoonaa ihmistä, kertoi maan johtava ammattiliitto CGT tänään. Koko Rankassa heitä olisi liiton mukaan ollut jopa 2,8 miljoonaa.

Protesteilla vastustettiin suunniteltua eläkeiän nostamista 62:sta 64:ään ikävuoteen.

Lakkoilu aiheutti häiriöitä muun muassa joukkoliikenteessä, kun sekä joukkoliikenteen työntekijät että opettajat lakkoilivat.

Ranskalaislehti Le Monden mukaan maassa on järjestetty tänään lähes 250 eri protestia. Maan sisäministeriön mukaan protesteja valvoi noin 11 000 poliisia.

Ammattiliittojen mukaan lakossa olisi ollut noin puolet opettajista, Ranskan opetusministeriön mukaan vain noin neljännesosa, kertoo BBC.

”Kyse on siitä, millaisen yhteiskunnan haluamme”

Eläkeuudistus on aiheuttanut ärtymystä Ranskassa. Ärtymystä on lisännyt se, että elinkustannukset ovat nousseet muun Euroopan tapaan.

”Ihmiset eivät tulleet vain protestoidakseen eläkeuudistusta vastaan: ihmiset ovat vain kyllästyneitä”, sanoi Länsi-Ranskan Quimperissa ammattiliitto CFDT:n edustaja Joel Ledantec Le Mondelle.

”Tässä ei ole kyse eläkkeistä vaan siitä, millaisen yhteiskunnan haluamme”, sanoi puolestaan protestiin osallistuva yliopistoprofessori Martine Beugnet uutistoimisto AFP:lle.

Lakiesityksen tiestä tulossa kivikkoinen

Presidentti Emmanuel Macron on sanonut, että vaikka eläkeuudistuksen yksityiskohdista voidaan keskustella, eläkeiän nostovaatimuksesta ei luovuta missään tapauksessa.

Ranskan eläkeikä on tällä hetkellä yksi Euroopan alhaisimmista. Maan hallituksen mukaan eläkeiän uudistus on tarpeellinen, sillä työntekijöiden määrä suhteessa eläkeläisiin on vähentynyt ja eläkkeiden rahoitus on vaarassa.

Lakiesityksen tie eteenpäin parlamentissa ei kuitenkaan ole ruusuinen, sillä vasemmisto-oppositio on jättänyt siihen yli 7 000 muutosesitystä. Lisäksi Macronin koalitio ei pysty yksinään ajamaan esitystään läpi, vaan tarvitsee siihen tukea myös konservatiivipuolueilta. Myös ekonomisteilla on ollut eri näkemyksiä uudistuksen hyödyllisyydestä.

”Herra Macron tulee varmasti häviämään. Kukaan ei halua hänen uudistuksiaan, ja mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän vastusta niihin kohdistuu”, sanoi Ranskan vasemmiston johtohahmoihin kuuluva poliitikko Jean-Luc Melenchon uutistoimisto AFP:n mukaan.

OpinionWay-mielipidemittauslaitoksen tuoreen kyselyn mukaan 61 prosenttia ranskalaisista vastustaa eläkeiän nostoa ja tukee mielenosoittajia. Luku on kolme prosenttiyksikköä suurempi kuin edellisessä mittauksessa ennen tammikuun puoliväliä.

”En halua työskennellä pidempään. Työni on rankkaa, ja olen jo 62-vuotiaana uupunut”, sanoi protestiin osallistunut 56-vuotias keittiöapulainen Sylvie Dieppois AFP:lle.

Myös aikaisemmin tammikuussa liki 1,1 miljoonaa ihmistä valtasi kadut vastaavassa mielenilmauksessa. Moisia ihmismääriä ei ole nähty Ranskan kaduilla sitten vuoden 2010. Tuolloinkin vastustettiin eläkejärjestelmän uudistamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut