Sananvapaus­tilanne Venäjällä muuttui jälleen huonommaksi: ”Ihmiset eivät luota enää keneenkään”

Myös liberaalit venäläismediat ovat rangaistusten pelossa poistaneet sivuillaan olleita viittauksia Meduza-lehteen, joka torstaina julistettiin ”ei-toivotuksi” toimijaksi Venäjällä.

Riippumaton Meduza-julkaisu nimettiin torstaina Venäjällä ”ei-toivotuksi toimijaksi”. Kuvassa maanpaosta käsin toimivan Meduzan uutissovelluksen ikoni älypuhelimen ruudulla.

27.1. 19:47

Riippumaton Meduza-uutissivusto julistettiin torstaina Venäjällä ”ei-toivotuksi toimijaksi”. Syyttäjien mukaan venäjänkielinen sivusto on turvallisuusuhka Venäjälle.

”Eilen [torstaina] monissa liberaaleissakin toimituksissa poistettiin sivuilta kaikki viittaukset ja linkit Meduzan artikkeleihin”, riippumattoman Toimittajien ja media-alan työläisten ammattiliiton varapuheenjohtaja Sofja Rusova kertoo Moskovasta käsin.

Kun toimija julistetaan Venäjällä ei-toivotuksi, voivat sen kanssa yhteistyötä tekevät tahot – toimittajat, haastateltavat, jopa juttujen linkkejä jakavat – saada tuntuvia sakkorangaistuksia tai jopa kuuden vuoden vankeusrangaistuksen.

Vaikka Meduza on jo pitkään toiminut Venäjän ulkopuolella, ”ei-toivotun” toimijan status lisää sivustoon kohdistuvaa painetta huomattavasti. Se vaikeuttaa myös Meduzan materiaalien jakamista Venäjällä.

”Ei väliä vaikka Meduzan artikkeli olisi linkattu hyperlinkillä, sen jakaminen on silti rikos. Myös linkin jakanut media voi joutua sen vuoksi estetyksi ja menettää toimilupansa Venäjällä”, hän jatkaa.

”Esimerkiksi [venäläinen toimittaja ja poliitikko] Ksenija Sobtšak ilmoitti, ettei aio enää jakaa Meduzan juttuja, koska pelkää rikosoikeudellista rangaistusta”, Rusova kertoo.

24. helmikuuta 2022 Venäjän valvontaviranomainen Roskomnadzor ilmoitti, että tiedotusvälineiden tulee käyttää vain valtion virallisia tietoja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Se myös vaati poistamaan kaikki julkaisut, joissa sanan ”sotilaallinen erityisoperaatio” sijasta käytettiin sanoja ”sota” tai ”hyökkäys”.

Vuonna 2022 käytännössä kaikki Venäjällä toimiva riippumaton media suljettiin, estettiin, tai se joutui muunlaisen vallanpitäjien taholta tulevan painostuksen kohteeksi. Yli 210 000 verkko-osoitetta estettiin, selviää riippumattoman venäläisen kansalaisjärjestön OVD-infon tiedoista.

Venäjän hallitus painostaa myös riippumattomia toimittajia erilaisten rikossyytteiden ja etsintöjen uhalla. Vuonna 2022 esimerkiksi sodanvastaisten julkilausumien vuoksi syytteen sai 34 toimittajaa, ja 90 julistettiin ulkomaisiksi agenteiksi. Syytteitä on annettu myös muilla perusteilla. Satoja toimittajia on muuttanut ulkomaille.

Sortotoimet eivät Rusovan mukaan aina jää tuomioon ja vankeusrangaistukseen. Vielä vapautumisenkin jälkeen tuomittu voi joutua käymään useiden vuosien ajan säännöllisesti ilmoittautumassa viranomaisten luona, eikä voi poistua maasta.

”Tällä näytetään yhteiskunnalle, että on hyviä ja huonoja toimittajia”, Rusova selittää.

Sananvapaustilanne Venäjällä voi muuttua yhä huonommaksi. ”Erikoisoperaatiosta” puhumista seurataan nyt hyvin tarkasti kaikissa sosiaalisen median kanavissa, Rusova kertoo.

Epäluottamuksen kylväminen näkyy ihmisten asenteissa.

”Ihmiset sanovat jo, etteivät he luota enää keneenkään ja ovat lopettaneet tiedotusvälineiden seuraamisen.”

Myös sananvapauden ja toimittajien oikeuksien puolesta toimiva Toimittajien ja mediatyöläisten ammattiliitto on käynyt kuluneella viikolla oikeudessa taistelemassa lopettamispäätöstään vastaan.

Syyttäjän kannan mukaan liitto on toistuvasti halventanut paitsi Venäjän Ukrainassa käymää ”erikoisoperaatiota”, myös itse Venäjän valtiota, Rusova kertoo.

Päätös pysyi voimassa, mutta Rusovan mukaan oikeustaistelu ei ole ohi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut