Suomi on myöntänyt uuden puolustus­tarvikkeiden vienti­luvan Turkkiin – Li Andersson arvostelee

Vasemmistoliiton mielestä suojausteräksen vientilupaa Turkkiin ei olisi pitänyt myöntää.

Puolustusministeri Mikko Savola on myöntänyt uuden puolustustarvikkeen vientiluvan Turkkiin.

25.1. 15:50

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) on myöntänyt vientiluvan ajoneuvojen suojaukseen käytettävälle suojausteräkselle Turkkiin.

Asian vahvistaa toimitukselle neuvotteleva virkamies Riikka Pitkänen puolustusministeriöstä. Pitkäsen mukaan asiaan ei tarvita valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä vaan tämän­kaltaisessa vientiluvassa riittää ministerin tekemä päätös.

Pitkänen ei avaa sitä, onko Suomen ja Ruotsin keskeneräinen Nato-prosessi vaikuttanut asiaan, vaan toteaa, että luvissa on aina kyse kokonaisharkinnasta.

Vientilupa on myönnetty Miilux-yhtiölle, jonka vientilupahakemuksen Turkkiin Suomi on hylännyt marraskuussa 2021.

Suomi ja Ruotsi tiukensivat linjaansa syksyllä 2019, kun ne EU-rintamassa päättivät olla myöntämättä Turkkiin uusia asevientilupia sen hyökättyä Pohjois-Syyriaan. Sen jälkeen on hylätty kaksi Turkkia koskevaa vientilupahakemusta.

Suomesta on tällä hetkellä voimassa kaksi puolustustarvikkeiden vientilupaa Turkkiin. Niistä toisessa kyse ei ole kaupallisesta viennistä, vaan potentiaalisen alihankkijan kartoittamisesta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson arvostelee tuoretta päätöstä viestipalvelu Twitterissä.

Anderssonin mukaan asiaa ei ole käsitelty hallituksen kesken.

”Vasemmistoliitto ei kannata puolustusmateriaalin viemistä sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin. Mielestämme Suomen ei tulisi myöntää suojausteräksen vientilupaa Turkkiin”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut