Grönlannissa lämpimämpää kuin tuhanteen vuoteen

Tanskalaistutkijat selvittivät menneitä lämpötiloja poraamalla jää- ja luminäytteitä mannerjäätiköstä.

Grönlannin jäiden sulaminen on merkittävin merenpinnannousua aiheuttava tekijä. Kuva on otettu Grönlannin Ilulissatissa vuonna 2019.

20.1. 20:13

Lämpötilat Grönlannissa ovat paikoin korkeampia kuin tuhanteen vuoteen. Asia käy ilmi tanskalaistutkimuksesta, joka tehtiin poraamalla Grönlannin mannerjäätikköä ja analysoimalla sen kerroksia. Tutkimus julkaistiin tiedelehti Naturessa.

”Tulokset vahvistavat huonot uutiset, jotka valitettavasti tiesimme jo ennestään. On selvää, että meidän täytyy saada ilmaston lämpeneminen hallintaan, jotta voimme pysäyttää Grönlannin mannerjään sulamisen”, kertoi uutistoimisto AFP:lle Bo Møllesøe Vinther, yksi tutkimuksen tekijöistä. Hän joka työskentelee ilmastofysiikan apulaisprofessorina Kööpenhaminan yliopistossa.

Poraamalla mannerjäätä ja ottamalla sieltä jää- ja luminäytteitä tutkijat pystyivät selvittämään Pohjois- ja Keski-Grönlannin lämpötilat vuosilta 1000–2021. Tulosten mukaan vuosien 2000–2011 lämpeneminen ylittää lähes varmasti esiteollisen ajan lämpötilojen vaihteluvälin. Tuolla vuosikymmenellä lämpötila oli keskimäärin 1,5 astetta korkeampi kuin 1900-luvulla.

Grönlannin mannerjään sulaminen aiheuttaa jo nyt merenpinnan nousua, joka uhkaa hukuttaa alleen miljoonien rannikoilla asuvien ihmisten kodit tulevina vuosikymmeninä ja -satoina. Grönlannin jäiden sulaminen on merkittävin merenpinnan nousua aiheuttava tekijä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut