Pohjois-Norjaan loikannut venäläismies väittää todistaneensa paikan päällä, kuinka Wagner-joukot teloittavat sotilaskarkureita Ukrainassa

Andrei Medvedev kertoi paostaan Venäjältä Gulagu.netin sunnuntaina julkaisemalla videohaastattelulla.

Andrei Medvedev tuli ihmisoikeusjärjestö Gulagu.netin kautta julkisuuteen jo viime vuonna. Kuvakaappauksia järjestön Youtubessa sunnuntaina julkaisemalta videolta.

17.1. 12:00

Aamuyöllä perjantaina nuori venäläismies ilmestyi pieneen Skrøytnesin eli Roskaniemen kylään Paatsjoen rannalla. Hän kolkutti erään talon oveen ja pyysi saada ilmoittautua poliisille.

Paatsjoen vastaranta kuuluu Venäjälle. Skrøytnesin asukkaiden mukaan saman yönä Venäjän puolella näkyi paljon liikettä, moottorikelkkoja ja valonheittimiä.

Vielä perjantain aikana mies lennätettiin Osloon, jossa häntä pidetään säilössä. Hän kertoo olevansa nimeltään Andrei Medvedev ja taistelleensa pahamaineisen venäläisen Wagner-yhtiön riveissä Ukrainassa.

Norjassa Medvedeviä epäillään laittomasta rajanylityksestä. Hän on hakenut maasta turvapaikkaa. Hänen norjalaisen asianajajansa mukaan mies on valmis todistamaan sotarikoksista, mutta häntä itseään ei niistä epäillä.

”Pääpaino on luultavasti siinä, mitä tietoa hänellä on”, asianajaja Brynjulf Risnes sanoi Aftenpostenille.

Risnesin mukaan hänen päämiehensä on elänyt kuukausia stressin alaisena ja hänen täytyy nyt rauhoittua.

Norjan rajakomissaari on kertonut tavanneensa venäläiskollegansa tapauksen johdosta. Venäjä ei ole vaatinut miehen luovutusta.

Pariisissa toimiva venäläinen ihmisoikeusaktivisti Vladimir Osetškin ja hänen Gulagu.net-järjestönsä on vahvistanut, että kyseessä on Wagnerissa palvellut Andrei Medvedev.

Gulagu.net on jo vuosia pyrkinyt auttamaan Venäjällä vankeja. Osetškinilla on kuitenkin ollut tapana julkaista myös nimettömiä paljastuksia ja spekulaatioita.

Osetškinin mukaan ennen siirtymistään Norjaan Medvedev olisi aikonut kahdesti paeta Suomeen, mutta päästyään rajan lähelle hän olisi tullut toisiin ajatuksiin ja palannut Keski-Venäjälle.

Sunnuntaina Gulagu.net julkaisi miehen videohaastattelun, jossa hän kertoo paostaan Venäjällä.

Medvedev kertoo lähteneensä rajalle jalan Nikelin kaivoskaupungista. Hän kertoo menneensä läpi kahdesta venäläisten piikkilanka-aidasta niin, että hänen asunsa repeytyi. Norjasta lähettämissään kuvissa hänen kehossaan näkyy arpia.

Medvedev kertoo joutuneensa venäläisten rajavartijoiden jahtaamaksi.

”Kuulin koirien ääntä ja näin 150 metrin päässä ihmisiä, jotka juoksivat perääni. Lähdin juoksemaan eteenpäin. Kuulin kaksi laukausta. Luodit kirjaimellisesti viuhuivat ohitseni. Heitin puhelimeni metsään. Juoksin, juoksin ja juoksin”, hän sanoo videolla.

Hänen mukaansa takaa-ajajat päästivät hänen peräänsä koiran, mutta se jäi kiinni johonkin.

Medvedev kertoo lähteneensä ylittämään Paatsjokea, vaikka sen jää vaikutti ohuelta ja notkui. Jään päällä oli vettä.

”Ehkä he pelkäsivät tulla jäälle perässäni”, hän arvelee videolla.

Paatsjoki on Skrøytnesin kohdalla noin kilometrin levyinen.

Dramaattinen pako ei ole ensimmäinen kerta, kun Andrei Medvedevistä kuullaan.

Hän tuli Gulagu.netin kautta julkisuuteen jo joulukuussa, jolloin hän kertoi videolla todistaneensa Wagner-ryhmän tekemiä teloituksia Ukrainassa.

Tuolloin Medvedevistä kirjoitti luotettavana pidetty venäläinen tutkivan journalismin sivusto Insider.

Medvedev kertoi komentaneensa Wagnerissa 15 taistelijan ryhmää, joka osallistui Bahmutin taisteluihin.

Hän kertoo tehneensä neljän kuukauden sopimuksen yhtiön kanssa heinäkuussa.

Medvedevin mukaan tilanne Wagnerissa muuttui elokuussa, kun taistelijoiksi alettiin lähettää joukoittain vankeja.

”Samalla suhtautuminen taistelijoihin muuttui. Heitä ei enää pidetty ihmisinä, vaan heitettiin kivääri- ja panssarituleen kuin lihamyllyyn”, Medvedev sanoo joulukuun videollaan.

Medvedevin mukaan komppanian tappiot olivat suuret, 15–20 vankitaistelijaa päivässä. Hänen mukaansa Wagner ei maksanut kuolleiden palkkasoturien omaisille luvattuja rahoja, vaan heidät haudattiin Ukrainan puolelle ja ilmoitettiin kadonneiksi.

Medvedev ei ole kertonut Wagnerin ukrainalaisiin kohdistamista sotarikoksista, vaan siitä, kuinka yhtiö on teloittanut omiaan.

Insiderissa Medvedev kertoo tietävänsä kymmenestä tällaisesta tapauksesta. Teloitetut ovat kieltäytyneet osallistumasta taisteluihin.

Yhdessä tapauksessa haavoittuneet taistelijat yrittivät paeta sairaalasta.

”Heidät otettiin kiinni [Venäjän] rajalla. Paikalle saapui MED-ryhmä ja ampui heidät.”

Medvedevin mukaan MED on erillinen Wagnerin turvallisuusosaston joukko.

Toisessa tapauksessa kymmenen Wagner-taistelijaa tuotiin teloitettavaksi tukikohtaan. Yleisöksi kerätyille vankitaistelijoille ilmoitettiin, että näin käy karkureille.

Medvedev itse on kertonut olleensa läsnä useammassa teloituksessa, muttei osallistunut niihin vaan pysytteli sivummalla. Omien sanojensa mukaan hän vastusti avoimesti teloituksia ja joutui tämän vuoksi kidutetuksi.

Medvedevin mukaan yksi hänen ryhmänsä taistelijoista oli vanki nimeltä Jevgeni Nužin. Sukunimen hän tosin kertoo saaneensa tietää vasta myöhemmin, sillä sodassa käytössä ovat vain kutsumanimet.

”Hän tuli Ukrainaan vankilasta. Vein hänet henkilökohtaisesti asemiin, joista hän antautui vastapuolelle. Loukkaannuin sinä päivänä, ja minut vietiin sairaalaan. Seuraavan päivänä Wagnerin turvapalvelu tuli luokseni ja alkoi kysyä minulta hänestä.”

Ukrainalaisten vangiksi jäänyt Nužin antoi haastattelun, jossa kertoi vastustavansa sotaa. Vankienvaihdossa Ukraina kuitenkin palautti hänet venäläisille.

13. marraskuussa ilmestyneellä videolla Nužin surmataan hakkaamalla lekalla päähän Lekasta on tullut Wagner-yhtiöön liitettyjen raakuuksien symboli.

Medvedev kertoo paenneensa Wagnerista marraskuussa, koska yhtiö oli ryhtynyt pakottamaan sotilaitaan jatkamaan sopimuksiaan. Hänen mukaansa hänen pakonsa aiheutti yhtiön joukoissa useita pidätyksiä.

Tuoreessa videossa mies kertoo pitävänsä ihmeenä, ettei jäänyt kiinni Venäjällä.

”Uhkana oli, että he ottavat minut kiinni ja tappavat kuin Nužinin. Olen hyvin iloinen, että olen Norjassa.”

Siperialainen verkkomedia Taiga.info on jo ennen sotaa kertonut Medvedevin elämäntarinan.

Hän on syntyisin 500 asukkaan Ust-Baktšarin kylästä Tomskin alueelta. Hän on orpo, joka varttui lastenkohdissa.

Hän on kertonut palvelleensa Venäjän armeijassa Donbasin sodan aikana 2014–15 lähellä Ukrainan rajaa.

Vuonna 2016 hän sai kahden vuoden tuomion ryöstöstä. Omien sanojensa mukaan hän peri velkaa kaveriltaan. 2017 hän sai lisätuomion varkauksista.

Jo vankilassa Medvedevistä sukeutui aktivisti, joka protestoi kohteluaan, otti yhteyttä järjestöihin ja pyrki auttamaan vapautuvia vankeja saamaan asunnon.

Norjan viranomaisten tehtävänä on nyt selvittää, mikä miehen kertomuksissa on totta ja mitä hän tietää Wagnerin toiminnasta.

Aktivisti Osetškinin mukaan Medvedevin henki on yhä uhattuna, sillä Wagner-ryhmän perustaja ja johtaja Jevgeni Prigožin yrittää vaientaa hänet keinolla millä hyvänsä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut