Emerituspaavi Benedictus on kuollut

Benedictus toimi paavina vuosina 2005–2013. Hän oli paaviksi tullessaan 78-vuotias ja vanhin paaviksi noussut sitten vuoden 1730.

Paavi Benedictus vuonna 2012 Via Cruciksen kulkueessa Roomassa.

31.12.2022 11:53

Emerituspaavi Benedictus XVI on kuollut, kertoo Vatikaani muuan muassa uutistoimistojen Reutersin ja AFP:n mukaan. Benedictus oli kuollessaan 95-vuotias.

”Surulla ilmoitan, että emerituspaavi Benedictus XVI siirtyi ajasta iäisyyteen tänään kello 9.34 Mater Ecclesiae -luostarissa Vatikaanissa”, Pyhän istuimen tiedottaja kertoi Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa asiasta tiedotetaan lisää mahdollisimman nopeasti.

Vatikaani kertoi keskiviikkona emerituspaavin terveydentilan romahtaneen. Paavi Franciscus oli vieraillut hänen luonaan keskiviikkoaamuna ja pyysi rukoilemaan emerituspaavin puolesta.

Benedictus jätti tehtävänsä helmikuun lopussa vuonna 2013. Hän oli ensimmäinen paavi kuuteen vuosisataan, joka ei jatkanut virassaan kuolemaansa saakka. Benedictus kertoi luopumisensa syyksi sen, ettei hänellä ole voimia jatkaa paavina.

Hän sanoi myös haluavansa elää ”maailmalta piilossa”.

Benedictus toimi paavina vuosina 2005–2013. Hän oli paaviksi tullessaan 78-vuotias ja vanhin paaviksi noussut sitten vuoden 1730.

Emerituspaavi Benedictus ja paavi Franciscus tapasivat elokuussa 2022. Taustalla Benedictuksen henkilökohtainen sihteeri, saksalainen prelaatti Georg Gänswein.

Benedictus, oikealta nimeltään Joseph Ratzinger, syntyi 16. huhtikuuta 1927 Marktl am Innissä Saksassa. Toisen maailmansodan jälkeen hän opiskeli katolista teologiaa ja filosofiaa useissa kaupungeissa, ja kesällä 1951 hänet vihittiin papiksi. Ratzinger nimitettiin Münchenin ja Freisingin piispaksi maaliskuussa 1977 ja emeritusarkki­piispaksi 1982, kertoo katolinen kirkko Suomessa. Hän toimi pitkään Saksassa teologian professorina.

Vuonna 2005 Ratzingeristä tuli katolisen kirkon 265. paavi ja ensimmäinen saksalainen paavi moneen sataan vuoteen.

Konservatiivina tunnettu Ratzinger jatkoi paavina edeltäjänsä työtä kirkon perinteisten ja tiukkojen oppien puolustajana. Jyrkän linjan ja välillä kiistanalaisten lausuntojen takia paavi Benedictus aiheutti ja kohtasi monia kohuja. Yksi koski esimerkiksi islamia: vuonna 2006 Benedictus siteerasi keskiaikaista bysanttilaista hallitsijaa, jonka mukaan islam on väkivaltainen uskonto. Puhe aiheutti mielenosoituksia useissa maissa.

Viimeisin hänen kaudelleen osunut tapaus koski kirkon piirissä tapahtuneita pedofilia­tapauksia, jotka alkoivat paljastua vuonna 2009. Paavi tuomitsi rikokset, mutta Vatikaani ei ottanut niistä suurempaa vastuuta.

Saksalaisen lakiyhtiön selvitys kertoi tammikuussa 2022, että arkkipiispana toimiessaan Ratzinger ei ollut puuttunut hyväksikäyttöön vuosina 1977–1982. Paavin rooli nousi kriittiseen tarkasteluun, kun lakiyritys väitti selvityksessään Benedictuksen valehdelleen hyväksikäyttöä tutkineille.

Helmikuussa Benedictus pyysi anteeksi lapsiin kohdistunutta seksuaalista hyväksikäyttöä, joka tapahtui hänen toimiessaan erilaisissa korkeissa tehtävissä katolisessa kirkossa.

Vuonna 2013, samana vuonna kun Benedictus jätti tehtävänsä, dogmatiikan dosentti Jyri Komulainen arvioi HS:n haastattelussa paavin olleen paitsi taipuvainen perinteisiin myös Eurooppa-keskeinen:

”Vaikka hän on matkustanut Afrikkaan ja Brasiliaan ja hoitanut globaalin kirkon johtajuutta, tärkeimmät avaukset ja linjaukset ovat kuitenkin sen näköisiä, että paavina on ollut saksalainen professori.”

Viimeiset vuotensa Benedictus asui Mater Ecclesiae -luostarissa Vatikaanissa, vain kivenheiton päässä seuraajastaan.

Paavi Benedictus jouluyön messussa Pietarinkirkossa Vatikaanissa vuonna 2011.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut