Kiinan hävittäjä oli törmätä Yhdysvaltain tiedustelu­koneeseen

Yhdysvaltain armeijan mukaan kiinalainen hävittäjä lensi kuuden metrin päähän Yhdysvaltain tiedustelukoneen nokasta, minkä vuoksi se joutui tekemään väistöliikkeitä.

31.12.2022 10:31

Kiinalainen hävittäjä lensi kolmen metrin päähän Yhdysvaltain tiedustelu­lentokoneesta ja pakotti sen tekemään väistöliikkeitä välttääkseen törmäyksen kansainvälisessä ilmatilassa, kertoi Yhdysvaltain armeija. Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian.

Kiinan laivaston J-11-hävittäjän ja Yhdysvaltain ilmavoimien RC-135-tiedustelu­lentokoneen vaarallinen kohtaaminen tapahtui 21. joulukuuta, kertoi Yhdysvaltain armeija lausunnossaan.

Yhdysvaltain armeijan tiedottajan mukaan kiinalainen hävittäjä lensi kolmen metrin päähän tiedustelukoneen siivestä mutta kuuden metrin päähän sen nokasta, ja siksi Yhdysvaltain kone joutui tekemään väistöliikkeitä.

Kiina on aiemmin todennut, että Yhdysvaltojen alusten ja lentokoneiden lähettäminen Etelä-Kiinan merelle ei edistä rauhaa. Yhdysvaltain sotilaslentokoneet ja -alukset suorittavat rutiininomaisesti valvontatoimia ja kulkevat alueen läpi.

Kiina vaatii itselleen Etelä-Kiinan merestä laajoja alueita, jotka ovat päällekkäisiä Vietnamin, Malesian, Brunein, Indonesian ja Filippiinien talousvyöhykkeiden kanssa.

Marraskuisessa tapaamisessa Kiinan puolustusministerin kanssa Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin toi esiin tarpeen parantaa kriisiviestintää ja totesi myös, että kiinalaiset sotilaslentokoneet käyttäytyvät hänen mukaansa vaarallisesti.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välisistä jännitteistä huolimatta Yhdysvaltojen viranomaiset ovat jo pitkään pyrkineet pitämään avointa viestintää kiinalaisten viranomaisten kanssa, jotta tilanteen kärjistymisen riskiä voitaisiin vähentää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut