Päästökauppa­järjestelmän uudistuksesta ”kunnian­himoinen” sopu

Tarkoituksena on, että päästökauppa-alojen päästöjä leikataan vuoteen 2030 mennessä 62 prosenttia vuoden 2005 tasoon verrattuna.

Saavutettu sopimus antaa ”selvän merkin siitä, että vihreään teknologiaan investoiminen kannattaa”, sanoo Peter Liese. Kuva on otettu marraskuussa 2021.

18.12.2022 12:17

EU:ssa on päästy alustavaan sopuun päästökauppajärjestelmän uudistuksesta. ”Kunnianhimoiseksi” luonnehdittu uudistus on osa tavoitetta vähentää päästöjä ja investoida ilmastoystävällisiin teknologioihin EU:ssa.

Euroopan parlamentin tiedotteen mukaan sopimuksen tavoitteena on nopeuttaa päästöjen leikkaamista, poistaa asteittain ilmaisia ​​päästöoikeuksia teollisuudelle sekä kohdentaa rakennus- ja tieliikenteen polttoainepäästöjä.

Neuvottelijat kävivät uutistoimisto AFP:n mukaan kiihkeitä keskusteluja yli vuorokauden ajan ennen sopua.

Tarkoituksena on, että päästökauppa-alojen päästöjä leikataan vuoteen 2030 mennessä 62 prosenttia vuoden 2005 tasoon verrattuna. Ilmaisten päästöoikeuksien jakamista teollisuudelle vähennetään asteittain vuodesta 2026 alkaen, kunnes ne poistuvat kokonaan vuoteen 2034 mennessä. Lisäksi rakennus- ja tieliikenteen polttoainepäästöille perustetaan uusi päästökauppajärjestelmä viiden vuoden kuluttua.

”Tämä sopimus antaa valtavan panoksen ilmastonmuutoksen torjumiseen matalin kustannuksin. Se antaa kansalaisille ja teollisuudelle hengähdystauon vaikeina aikoina sekä selvän merkin eurooppalaiselle teollisuudelle siitä, että vihreään teknologiaan investoiminen kannattaa”, sanoi uudistuksen esittelijä ja Euroopan parlamentin jäsen Peter Liese tiedotteessa.

Tiistaina EU:ssa päästiin myös uudistukseen liittyvään sopimukseen siitä, että jatkossa EU:n sääntöjä ei voi enää kiertää tekemällä tuotteita löysemmillä velvoitteilla unionin ulkopuolella. Näin ilmastotoimia ei voida heikentää tuotannon siirtämisellä EU:sta maihin, joiden ilmastopolitiikka on höllempi.

Sääntelyn astuttua voimaan vain sellaiset maat, joilla on samat ilmastotavoitteet kuin EU:lla, voivat tuoda tuotteitaan EU:hun ostamatta niin sanottuja CBAM-sertifikaatteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut