Haavisto pyysi Turkilta selvitystä suomalais­nuorten kaltoin­kohtelusta

Matkustussuositukseen lisätty ohjeet olla varovainen maan kansallisten symbolien ja somepostausten kanssa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ei halua arvioida, mihin jatkotoimeen Suomi tai ulkoministeriö voisi Turkin suuntaan ryhtyä.

13.12.2022 21:00

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoo STT:lle pyytäneensä selvitystä, mitä kahdelle Turkista karkotetuksi joutuneelle suomalais­nuorelle tapahtui Turkissa.

Haavisto sanoo pitävänsä hyvin huolestuttavana tietoja, joiden mukaan somevideon takia vangitut nuoret joutuivat poliisiasemalla ja karkotuskeskuksessa kaltoinkohdelluksi.

”Tällaiset tapaukset täytyy selvittää. Kysymys on kuitenkin Suomen kansalaisista ja heidän oikeuksistaan.”

Haaviston mukaan nuoret eivät olleet suoraan yhteydessä suurlähetystöön pyytääkseen konsuliapua. Ministeri kertoi pyytäneensä ulkoministeriön virkakuntaa tapaamaan nuoret mahdollisimman pian ja kuulemaan heitä tapahtuneesta.

”Nämähän on hyvin huolestuttavia uutisia, että on ollut tällainen kaltoinkohtelu­tilanne. Tarkistin vielä meidän Ankaran-päästä, että tällä meidän konsulillamme [Raimo] Pahkasalolla ei ollut tällaisesta väkivallasta tai kaltoinkohtelusta tietoa.”

Lue lisää: Turkin poliisi otti kiinni kaksi suomalaisopiskelijaa somejulkaisun vuoksi

Haavisto kertoi olleensa käsityksessä, että nuoret piti tuoda oikeuden eteen ja karkottaa sen jälkeen seuraavana päivänä niin, että palautuksen piti olla jo 1. joulukuuta.

”Nyt tässä onkin sitten ollut tällainen usean päivän viive, jonka aikana nämä väitetyt epäkohdat olisivat tapahtuneet. On hyvä selvittää, mitä on tapahtunut. Tietenkään näin ei pitäisi tapahtua kenellekään.”

Haavisto ei ryhtynyt arvioimaan, mihin jatkotoimeen Suomi tai ulkoministeriö voisi Turkin suuntaan ryhtyä.

”Me haluamme tietysti selvittää mitä on tapahtunut ja kuulla näitä henkilöitä itseään tapahtumien kulusta. Sitten totta kai palataan myös Turkin viranomaisten kanssa tarvittaessa, kun tiedetään mitä on sattunut ja tapahtunut.”

Ulkoministeriö on vastikään täydentänyt Turkkia koskevaa matkustustiedotetta maininnalla, että valtion ja maan symboleihin kohdistuvia loukkauksia on syytä välttää. Sosiaalisen median postauksissa tulee olla varovainen ja hillitty, tiedote opastaa.

Haavisto ei usko, että tapauksesta voisi koitua ongelmia Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista käytävään keskusteluun Turkin kanssa. Kyse on kuitenkin konsuliasiasta ja ajattelemattomuudesta, hän sanoi.

”Tässä on näköjään tällaisesta hölmöilystä lähtenyt episodi liikkeelle. Kaikenlaista voi tapahtua ja kaikenlaisesta voi joutua myös ongelmiin. Tämä on tietysti kova kokemus ollut henkilöille jotka ovat ajattelemattomuuttaan siihen joutuneet.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut