Espanjasta löytynyt useita kirje­pommeja: Uusin kuori Yhdys­valtain suur­lähetystössä

Espanjan sisäministeriö kertoo nostaneensa turvatasoa julkisissa tiloissa. Merkittäviin kohteisiin lähetettyjä, kirjepommeiksi kutsuttuja räjähteitä on löytynyt mahdollisesti jo kuusi.

Poliisit vartioivat Ukrainan Espanjan-lähetystöä pommin räjähtämisen jälkeen.

1.12.2022 20:36

Espanjan sisäministeriö ilmoitti torstaina nostaneensa turvatasoa julkisissa tiloissa ja diplomaattien rakennuksissa kirjepommien vuoksi. Tähän mennessä pommeja on löytynyt mahdollisesti jo kuusi.

Torstaiaamuna yksi pommeista räjähti Ukrainan Espanjan-lähetystössä, kun lähetystön turvallisuuspäällikkö avasi kirjekuoren.

Hän loukkaantui räjähdyksessä, mutta espanjalaisen El Pais -lehden mukaan virkailijan vammat eivät ole vakavia.

Keskenään samanlaisia pommeja on viikon aikana lähetetty Ukrainan lähetystön lisäksi ainakin Espanjan pääministerille Pedro Sanchezille, espanjalaiseen aseita valmistavaan yhtiöön ja lentotukikohdassa sijaitsevaan EU:n satelliittikeskukseen.

Reutersin mukaan viranomaiset tutkivat nyt, miten pommit liittyvät toisiinsa.

Ukrainska Pravdan englanniksi siteeraama ukrainalainen uutissivusto European Pravda kertoi, että kirjepommiksi kutsuttu Ukrainan suurlähetystöön lähetetty paketti oli todellisuudessa selvästi kirjettä isompi.

”Lähetys sisälsi laatikon, mikä sai turvallisuusvirkailijan epäilykset heräämään. Hän päätti viedä sen ulos, missä kukaan ei ollut lähellä, ja avata sen”, Ukrainan Espanjan-suurlähettiläs Serhii Pohoreltsev kertoi European Pravdan mukaan.

”Avattuaan laatikon ja kuultuaan avaamista seuranneen naksahduksen hän heitti sen pois ja kuuli räjähdyksen. Vaikkei hän pitänyt sitä käsissään räjähdyksen aikaan, [ainakin] hänen kätensä vahingoittuivat.”

Espanjan hallituksen tiedottaja Mercedes Gonzalez kuvasi Telemadridin lähetyksessä virkailijan vammoja pieneksi haavaksi. Hänen mukaansa pommi oli lähetetty tavan­omaisen postin mukana ja se räjähti puutarhassa.

Ensimmäinen eli Espanjan pääministerille lähetetty pommi löytyi viime viikon torstaina. El Pais -lehden lähteiden mukaan pommi löytyi, kun paketti läpivalaistiin. Samojen lähteiden mukaan paketti räjäytettiin hallitusti.

Asiasta ei tuolloin kerrottu julkisuuteen.

Aikajärjestyksessä toinen pommi löytyi vajaa viikko myöhemmin, viime keskiviikkona. Se oli lähetetty espanjalaisen aseyhtiön Intalazan Koillis-Espanjassa Zaragozassa sijaitsevaan pääkonttoriin.

Yhtiö valmistaa C90-raketinheittimiä, joita Espanja on toimittanut Ukrainaan käytettäväksi Venäjän hyökkäystä vastaan.

Kolmas pommi löytyi varhain torstaiaamuna kirjeestä, joka oli lähetetty Euroopan Unionin satelliittikeskukseen. Pommi paljastui lähetyksen läpivalaisussa, ja sisältä löytyi tukikohdan edustajien ”mekanismiksi” kuvailema asia.

Satelliittikeskus liittyy EU:n yhteiseen satelliittitiedustelu­järjestelmään.

Aikajärjestyksessä neljäs pommi oli aiemmin mainittu Ukrainan suurlähetystöön lähetetty räjähde.

Espanjalaisen El Mundo -lehden mukaan tänään torstaina löytyi myös viides, Espanjan puolustusministerille Margarita Roblesille osoitettu pommi. Lehden mukaan siinä oli mekanismi, joka olisi räjäyttänyt pommin, kun kirjeessä olleesta narusta olisi vedetty.

Turvallisuusministeri Rafael Peréz kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että pommit ovat kotikutoisen oloisia. Ne ovat olleet ruskeissa kuorissa, ja niihin on merkitty vastaan­ottaja käsin kirjoittaen, isoilla kirjaimilla ja samalla käsialalla.

”On viitteitä siitä, että pommit olisivat peräisin Espanjan alueelta”, Perez totesi El Mundon mukaan. Hän kuitenkin korosti, että tämä ei ole vielä varmaa.

Torstaina iltapäivällä Espanjan viranomaiset vahvistivat, että samankaltainen kirjekuori on löytynyt myös Yhdysvaltain Espanjan-suurlähetystöstä. El Mundo -lehden tietojen mukaan kuoressa oli samanlaisia sytytyslaitteistoja kuin muissakin kuorissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut