Venäläisiltä jäädytetyt varat olisi Puolan ja Suomen mielestä käytettävä Ukrainan hyväksi

Vielä ei ole täyttä varmuutta Puolan itäosaan osuneen ohjuksen alkuperästä, Puolan pääministeri Morawiecki sanoi tiedotustilaisuudessa Suomen pääministeri Marinin kanssa.

Pääministeri Sanna Marin ja Puolan pääministeri Mateiusz Morawiecki tapasivat Helsingissä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

20.11. 19:47

Helsinki

Vanhoista EU:n oikeusvaltiokiistoista ei sunnuntaina näkynyt jälkeäkään, kun Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa. Helsingin Kesärannassa toimittajille esiintyneet Morawiecki ja Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) näyttivät yhteistä Venäjän vastaista rintamaa.

Tilaisuudessa Puolan ja Suomen pääministerit ehdottivat Venäjän valtiolta ja venäläisiltä oligarkeilta EU:ssa jäädytettyjen varojen takavarikoimista ja käyttämistä Ukrainan hyväksi, jotta sodassa kärsittyjä vahinkoja voitaisiin korvata.

”Erityiset ajat vaativat erityisiä toimenpiteitä. Kun kymmenet ohjukset iskevät Ukrainaan, meidän on iskettävä yhtä kovaa Venäjää vastaan. Varoja ei pidä vain jäädyttää, vaan ne on käytettävä Ukrainan jälleenrakentamiseksi”, Morawiecki sanoi.

Samoilla linjoilla oli Suomen pääministeri Marin, jonka mukaan olisi tärkeää, että EU-maat löytävät laillisen perustan venäläisvarojen käyttämiselle Ukrainan hyväksi.

”Se lähettäisi tärkeän signaalin, että kun Venäjä hyökkää Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin, sen on maksettava siitä korvaukset”, Marin sanoi.

Pääministerien tapaamisessa keskusteltiin Ukrainan ohella muun muassa Suomen Nato-jäsenyyshakemuksesta. Naton jäsenmaa Puola ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset heinäkuussa.

Itäiseen Puolaan osunut ohjus kaikkien huulilla

Puolan jäsenyys Natossa nousi kansainvälisen politiikan polttopisteeseen kuluneella viikolla. Tiistaina Puolan Ukrainan-vastaisen rajan lähellä Przewodowin kylään osui ohjus, joka tappoi kaksi ihmistä.

Alun perin ohjusta epäiltiin venäläiseksi, mutta sittemmin läntiset viranomaisarviot kääntyivät sille kannalle, että kyseessä olisi Ukrainan ilmatorjuntaohjus. Sunnuntain tiedotustilaisuudessa Puolan pääministeri tähdensi, että tutkinta on vielä kesken.

”Olemme kutsuneet ukrainalaiset ja kansainväliset asiantuntijat osaksi tutkintaa. Meillä on joitakin todisteita, kuten rajavartiomme kuvaama aineisto, mutta ne eivät osoita vielä 100-prosenttisella varmuudella sitä, mistä ohjus laukaistiin”, Morawiecki sanoi.

Helsingin tiedotustilaisuudessa korostettiin, että vaikka Puolaan olisikin osunut Ukrainan ilmatorjuntaohjus, viime kädessä vastuun kantaa Venäjä.

”Ilman Venäjän siviileihin kohdistuvia hyökkäyksiä eivät nämäkään viattomat siviilit olisi kuolleet”, Marin totesi.

Ukraina syytti tapahtuneesta alun perin Venäjää, mutta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pehmensi sittemmin kantaansa sanomalla, ettei tapahtumien kulusta ole varmuutta. Torstaina Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi, että Puolaan on saapunut ryhmä ukrainalaisasiantuntijoita tapahtunutta selvittämään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut