Ruotsin viranomaiset: Nord Stream -kaasuputkien vauriot varmistuivat sabotaasiksi

Tutkimukset vahvistivat aiemmat mittaukset putkien luona tapahtuneista räjähdyksistä. Syyllisen mahdollinen saaminen selville jää nähtäväksi jatkotutkimuksissa.

Nord Stream -kaasuputkien syyskuussa paljastuneet vauriot ovat tutkinnassa varmistuneet sabotaasiksi.

18.11. 11:35

Helsinki/Tukholma

Nord Stream -kaasuputkien syyskuussa paljastuneet vauriot ovat tutkinnassa varmistuneet sabotaasiksi, kertovat Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo sekä syyttäjä. Viranomaisten mukaan kaasuputkien läheltä on otettu talteen runsaasti vieraita esineitä, joissa on jäämiä räjähdysaineista.

Tutkimukset jatkuvat edelleen tarkempien johtopäätösten tekemiseksi sekä mahdollisen syyllisen selvittämiseksi. Syyttäjä Mats Ljungqvistin mukaan tutkimuksissa tarvitaan nyt työrauhaa eikä asiasta aiota tiedottaa tässä vaiheessa enempää.

Vuodot Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkissa havaittiin 26.–27. syyskuuta. Vuotokohtia oli kaikkiaan neljä: kaksi Ruotsi ja kaksi Tanskan talousalueella. Talousalue (EEZ) ei ole minkään maan aluevettä vaan kansainvälistä merialuetta.

Seismologiset mittaukset sekä Tanskassa että Ruotsissa rekisteröivät vuotokohtien lähellä räjähdyksiä jo ennen vuotojen havaitsemista.

Nord Stream -kaasuputket kulkevat Venäjältä Saksaan. Kaasuputkiyhtiön suurin omistaja on venäläinen kaasujätti Gazprom.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut