Demokraatit pysyvät vallassa Yhdysvaltain senaatissa – tulos on suuri helpotus presidentti Bidenille

Ennen vaaleja ennustettiin, että republikaanit ottavat vallan sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.

Demokraatit säilyttävät paikkansa Nevadassa, kun istuva senaattori Catherine Cortez Masto on valittu jatkokaudelle.

13.11. 8:37

Washington

Yhdysvalloissa demokraatit pitävät enemmistöasemansa maan senaatissa, kertovat uutiskanavat. Demokraatit säilyttävät paikkansa Nevadassa, kun istuva senaattori Catherine Cortez Masto on valittu jatkokaudelle.

Demokraatit ovat nyt varmistaneet senaattiin 50 paikkaa ja republikaanit 49. Viimeinen paikka ratkeaa myöhemmin, sillä Georgiassa järjestetään joulukuussa uusintaäänestys, koska kummankin puolueen ehdokkaat jäivät välivaaleissa alle 50 prosentin ääniosuuteen.

Demokraateille senaatin hallintaan riittää tasan 50 paikkaa. Varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee, jos satajäsenisen senaatin äänestys päättyy tasatulokseen.

Voitto on merkittävä puolueelle ja presidentti Joe Bidenille, sillä vallassa oleva puolue ottaa välivaaleissa perinteisesti takkiin. Ennen vaaleja ennustettiin ”punaista aaltoa”, jonka myötä republikaanit olisivat ottaneet vallan sekä edustajainhuoneessa että senaatissa.

Edustajainhuoneen tulos ei edelleenkään ole selvillä. Tällä hetkellä näyttää, että republikaanit ottavat edustajainhuoneen enemmistön, mutta ero on todennäköisesti pienempi kuin puolue ennen vaaleja uskoi.

Huono menestys haittaa Trumpin suunnitelmia

Republikaanien odotettua huonompi menestys on saanut ex-presidentti Donald Trumpin esittämään jälleen perusteettomia väitteitä vaalivilpistä. Väitteet ovat kerta toisensa jälkeen osoittautuneet perättömiksi.

Trumpin odotetaan ilmoittavan tiistaina lähdöstään mukaan vuoden 2024 presidenttikisaan. Hän oli ilmeisesti suunnitellut julkistuksen olevan jatkoa republikaanien murskavoitolle, jota ei kuitenkaan tullut.

Trumpin on arveltu pyrkivän ehdokkuusilmoituksellaan karttamaan mahdollisia rikossyytteitä, joita saattaa olla tulossa lukuisista tutkinnoista. Tutkinnat liittyvät niin presidenttikauteen kuin liiketoimiinkin.

Tällä viikolla Trumpin asianajajat ilmoittivat haastavansa viime vuoden loppiaisen kongressihyökkäystä tutkivan komitean oikeuteen. Asianajajien mukaan Trumpilla on ex-presidenttinä täydellinen syytesuoja eikä häntä voida velvoittaa komitean kuultavaksi.

Trumpin oli määrä saapua komitean kuultavaksi ensi viikolla.

Trumpin kannattajat mellakoivat ja hyökkäsivät kongressirakennukseen, kun Bidenin vaalivoittoa oltiin vahvistamassa. Trump oli tuolloinkin levittänyt valheellisia väitteitä, joiden mukaan vaalitulosta oli peukaloitu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut