Ruotsalaiskenraali: Naton pohjoinen esikunta todennäköisesti perustetaan uudelleen

Karlis Neretnieksin mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon edellyttää Pohjoismaiden puolustusresurssien tehokkaampaa yhteensovittamista. Eniten uusiksi ajateltavaa on Ruotsilla, jonka suunnittelussa uloin puolustuslinja palaa parinsadan vuoden jälkeen Narvaan ja Karjalankannakselle.

Ruotsalaisten joukkojen itseliikkuva haupitsi maavoimien Northern Forest 21 sotaharjoituksessa Rovajärven ampuma-alueella Rovaniemellä 21. toukokuuta 2021.

12.11. 15:47

Suomen ja Ruotsin on vakuutettu vanhoina Nato-kumppaneina sujahtavan ongelmitta liittokunnan jäseniksi. Todellisuudessa liittyminen edellyttää monen asian järjestämistä ja ajattelemista uusiksi – niin Pohjoismaissa kuin myös Natossa.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun entisen rehtorin, kenraalimajuri evp. Karlis Neretnieksin mukaan urakan voi tiivistäen nimetä pohjoismaisten resurssien kokoamiseksi yhteen parhaan mahdollisen vaikutuksen aikaansaamiseksi. Eräs käytännön esimerkki voi hänen mukaansa olla Naton pohjoisen alueellisen esikunnan perustaminen uudelleen.

Kenraalimajuri evp. Karlis Neretnieks.

Afnorth (Allied Forces Northern Europe) -esikunta toimi Norjassa 1952–94.

”Jos me pohjoismaiset Nato-jäsenet ehdottaisimme yhdessä, että Afnorth pitää perustaa uudelleen alueemme puolustuksen hoitamiseksi, luulen, että on olemassa hyvät mahdollisuudet, että niin myös tapahtuu”, Suomessa vieraillut Neretnieks sanoi STT:n haastattelussa.

Ilma- ja merivoimien komentokeskukset

Neretnieks huomauttaa Naton järjestelevän parhaillaan puolustustaan uudelleen ja hyvien ideoiden olevan siksi tervetulleita. Hänen mukaansa tarvitaan lisää esikuntia, jos halutaan luoda todellista sodankäyntikykyä. On nimittäin olemassa selvät käytännön rajat sille, kuinka monta alempaa komentajaa ylemmällä komentajalla voi olla johdossaan.

”Ei meidän pidä perustaa esikuntaa, jota ei tarvita, mutta tätä tarvitaan”, Neretnieks sanoo.

Hänen mukaansa uuden esikunnan alaisuuteen tarvittaisiin ainakin koko Pohjolan alueen kattava yhteinen ilmavoimien komentokeskus, joka voisitulevaisuudessa muun muassa koordinoida Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan yli 200:n F-35- ja Gripen E -hävittäjän toimintaa.

Vastaava järjestely tarvittaisiin myös eri maiden merivoimien toiminnan yhteensovittamiseen, Neretnieks kirjoittaa Stronger Together -kirjassa.

Aivan pohjoisessa tarpeen voisi hänen mukaansa olla armeijakuntatason esikunta, joka voisi johtaa Suomen, Ruotsin ja Norjan maajoukkojen taistelun lisäksi ilma- ja meritoimintaa.

Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen -hävittäjiä ilmavoimien Ruska 22 -harjoituksessa Rovaniemellä 5. lokakuuta 2022.

Ruotsilla ja Suomella tärkeä rooli Baltiassa

Naton uuden linjauksen mukaan Venäjän hyökkäys Baltiaan olisi pysäytettävä alkuunsa. Tässä Suomen ja Ruotsin liittymisellä Natoon on olennainen merkitys.

Neretnieksin mukaan eniten suunnitelmia pitää uudistaa Ruotsissa, joka voi jälleen ajatella etummaisen puolustuslinjansa kulkevan Narvassa ja Karjalankannaksella.

”Ne olivat edellisen kerran osa Ruotsin sodanajan suunnitelmia ennen vuotta 1809”, Neretnieks kirjoittaa.

Neretnieksin mukaan Ruotsi voisi tukea etulinjan maita, Suomea ja Baltian maita, toimimalla tukialueena Nato-operaatioille.

Myös suora tuki olisi tarpeen, koska Pohjoismaiden ja Baltian alueen puolustuksessa on merkittävä puute: liian vähän maajoukkoja eniten uhatuissa suunnissa aivan pohjoisessa ja Baltiassa.

Neretnieksin mukaan Ruotsin pitäisi perustaa pohjoiseen uusi prikaati, joka loisi suomalaisten ja norjalaisten joukkojen kanssa riittävän pelotteen. Etelä-Ruotsista pitäisi puolestaan olla valmiina siirtymään Baltian avuksi, koska sinne ehdittäisiin lyhyen etäisyyden ansiosta todennäköisesti Nato-joukoista ensimmäisinä.

Samasta syystä Suomen pitäisi varautua maajoukoilla Viron nopeaan avustamiseen, vaikka Suomella olisikin paljon Ruotsia suurempia omia ongelmia Venäjän hyökätessä.

”Mutta Baltian ongelmat ovat vieläkin suurempia”, Neretnieks arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut