Republikaanit voivat voittaa edustajainhuoneen ja ehkä myös senaatin Yhdysvalloissa

Välivaalien tulos sanelee presidentti Joe Bidenin loppukautta ja voi ratkaista Donald Trumpin asettumisen ehdolle presidentinvaaleissa 2024.

Yhdysvaltalaiset äänestivät tiistaina kongressin välivaaleissa.

8.11. 19:13

Helsinki/Washington

Yhdysvaltalaiset vaelsivat tiistaina vaaliuurnille kongressin välivaaleissa, joissa jaetaan kolmasosa senaatin paikoista ja kaikki edustajainhuoneen paikat. Lisäksi lukuisissa osavaltioissa pidetään kuvernöörinvaaleja sekä äänestetään edustajia paikallisiin lainsäädäntöelimiin.

Tiistaina julkaistujen ennusteiden mukaan republikaanit olisivat viemässä demokraateilta enemmistön 435-paikkaisessa edustajainhuoneessa. Senaatissakin republikaaneilla näytti olevan hienoinen etulyöntiasema. Nykyisessä senaatissa demokraateilla on varapresidentti Kamala Harrisin myötä niukin mahdollinen yhden äänen enemmistö.

Jos republikaanit voittavat enemmistön kongressin molemmissa kamareissa, vaikeuttaa se huomattavasti presidentti Joe Bidenin loppukauden toimintaa.

Vaalien lopputuloksien odotetaan sanelevan osaltaan myös sitä, päättääkö ex-presidentti Donald Trump asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Trump on kertonut antavansa erittäin suuren ilmoituksen ensi viikolla.

Biden on painottanut demokratian olevan panoksena välivaaleissa. Trump on kampanjoinut välivaalien alla ahkerasti ja tukenut useita republikaanien ehdokkaita. Heistä monet kiistävät yhä vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen, jonka myötä Biden syrjäytti Trumpin.

Inflaatio yksi tärkeimmistä vaaliteemoista

Välivaalien tärkeimmiksi teemoiksi muodostuivat inflaatio ja rajusti kohonneet elinkustannukset, joita erityisesti republikaanit ovat pitäneet lisääntyneen rikollisuuden ohella esillä kampanjassaan.

Demokraatit ovat puolestaan korostaneet muun muassa hyvinvointia, terveydenhuoltoa sekä aborttioikeutta.

Aborttioikeus nousi merkittäväksi vaaliteemaksi sen jälkeen, kun korkein oikeus kumosi kesäkuussa vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen. Se oli taannut aborttioikeuden liittovaltion tasolla.

Vaalituloksia odotetaan keskiviikkona aamuyöstä alkaen Suomen aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut