Ruotsin pääministeri matkustaa Turkkiin tapaamaan Erdoğania – Presidentin tiedottaja arvioi: ”Historiallinen mahdollisuus”

Ruotsin uusi hallitus on tehnyt selvempää pesäeroa Turkin silmätikkuina oleviin kurdijärjestöihin.

Ruotsin tuore pääministeri Ulf Kristersson puhui yhteisessä lehdistötilaisuudessa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa sotilasliiton päämajassa Brysselissä 20. lokakuuta.

8.11. 8:04

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson matkustaa tiistaina Turkkiin tapaamaan maan presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania.

Vierailun aihe on Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksien ratifiointi, jota Turkki panttaa odottaen Ruotsilta selkeämpää sitoutumista terrorismin vastaiseen taisteluun.

Ruotsin uusi porvarihallitus ilmoitti viikonloppuna ottavansa etäisyyttä kahteen kurdijärjestöön, syyrialaiseen PYD-puolueeseen ja sen aseellisen siipeen YPG:hen.

Erdoğanin kanslian lehdistöpäällikkö Fahrettin Altun kirjoitti maanantaina Aftonbladetissa Turkin pitävän Ruotsin hallituksen uusia linjauksia tervetulleina ja Kristerssonin vierailua Turkkiin ”historiallisena mahdollisuutena” Ruotsin pääsylle Naton jäseneksi.

Atunin mukaan pääministerin vierailu on merkki siitä, että Ruotsi on kuullut Turkin ”oikeutettuja huolenaiheita” ja kieltäytyy taipumasta PKK:n kaltaisten terroristi­järjestöjen painostukseen.

”On kuitenkin tärkeää muistaa, että Turkki arvioi Ruotsin jäsenyyshakemusta sitä tavoitetta vastaan, että Ruotsin hallitus ryhtyy konkreettisiin toimiin Madridissa allekirjoitetun sopimuksen puitteissa”, Altun kirjoitti.

Miten käy luovutuspyyntöjen?

Fahrettin Altunin kirjoituksessa muun muassa todetaan, että Turkissa ”kymmeniätuhansia viattomia kuolonuhreja” vaatineita terrori-iskuja Turkissa tehneet järjestöt harjoittavat Ruotsissa edelleen keräystoimintaa, rekrytointia ja propagandan levittämistä.

Kurdijärjestöjen ja Turkin puolustusteollisuutta koskevien rajoitusten lisäksi kirjoituksessa ei kuitenkaan mainittu Turkin terroristeina pitämien henkilöiden luovuttamisia, joita Turkki on Ruotsilta ja Suomelta vaatinut.

Viikonvaihteessa haastateltu Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi, etteivät Ruotsin kannanotot PYD/YPG:stä riittäisi Turkille, vaan että se aikoisi pitää myös luovutusasiaa yhä pinnalla.

Ruotsin hallituksen kannanottoa Alaranta ei sinänsä pitänyt ollenkaan yllättävänä.

”Lausunto on linjassa sen kanssa, mihin Suomen ja Ruotsin hallitukset sitoutuivat Madridissa (Naton-huippukokouksessa) yhteisymmärryspaperissa. Siinä mielessä ei pitäisi olla mikään uutinen, mitään dramaattista ei varsinaisesti tapahtunut, vähän terävämpää ilmaisua kuin aikaisemmalta hallitukselta vain”, Alaranta kertoi sunnuntaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut