”Ruumiita kannettiin ambulansseihin” – Suomalais­nainen kuvailee kaaosta Soulissa, yli 150 kuoli tungoksessa

Etelä-Korean Soulissa ainakin 151 ihmistä on kuollut ja yli 80 loukkaantunut kesken Halloween-juhlien.

Ainakin 151 ihmistä on kuollut Soulissa tallautuessaan väkijoukkoon. Uhriluvun odotetaan nousevan, sillä pelastustyöt ovat vielä kesken.

30.10. 8:47

Ainakin 151 ihmisiä kuoli väentungoksessa kesken Halloween-juhlinnan lauantai-iltana paikallista aikaa Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa, kertoo uutistoimisto Reuters viitaten eteläkorealaiseen uutistoimisto Yonhapiin.

Kuolleiden joukossa on viranomaisten mukaan 19 ulkomaalaista Kiinasta, Iranista, Uzbekistanista ja Norjasta.

Paikallisen palokunnan päällikkö Choi Seong-beom kertoi uutistoimisto Yonhapin mukaan, että kuolleista 97 oli naisia ja 54 miehiä. Suurin osa kuolleista oli teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia.

Loukkaantuneiden määrästä on esitetty eriäviä arvioita. Etelä-Korean sisäministeriön mukaan onnettomuudessa loukkaantui noin 150 ihmistä, kun taas paloviranomaiset ovat puhuneet Yonhapin mukaan noin 80 ihmisestä.

Tappava tungos syntyi pääkaupungissa Itaewonin kaupunginosassa, jonne oli kokoontunut raporttien mukaan jopa 100 000 ihmistä. Kaupunginosa sijaitsee lähellä entistä Yhdysvaltain sotilastukikohtaa ja on tunnettu baareistaan ja klubeistaan.

Kapealla alamäkeen suuntaavalla kujalla syntyi väentungos, jossa ihmiset ”kaatuivat kuin dominot”, silminnäkijät kertoivat Yonhapille.

”Minun kaltaiseni lyhyt ihminen ei voinut edes hengittää. Näyttää siltä, että keskellä olleet ihmiset kärsivät eniten”, kujan reunalla ollut naispuolinen silminnäkijä sanoi uutistoimistolle.

Toinen silminnäkijä kertoo AFP:lle, että hän oli tuntenut olonsa turvattomaksi juhlijoiden joukossa jo ennen kuin tilanne pääsi kärjistymään.

”Siellä oli niin paljon ihmisiä, joita vain tönittiin ympäriinsä. Jäin kiinni väkijoukkoon, enkä päässyt itsekään aluksi ulos”, paikalla ollut Jeon Ga-eul sanoi.

Pelastusviranomaisten mukaan vaaratilanne alkoi iltakymmenen jälkeen paikallista aikaa, kun ihmisiä kaatui väkijoukon täyttämillä kapeilla kaduilla. Hätäkeskus sai lauantai-iltana yli 80 puhelua Itaewonin alueelta.

Eteläkorealaisen The Korea Timesin mukaan presidentti Yoon Suk-yeol määräsi kiireisesti viranomaiset antamaan hätäapua onnettomuuspaikalle ja varmistamaan riittävästi sairaalapaikkoja loukkaantuneille. Yli 140 pelastusyksikköä hälytettiin paikalle.

Presidentti Yoon aloittaa uutiskanava CNN:n mukaan tutkinnan väentungoksen syistä. Hän lupasi uusia toimia, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi uudestaan.

Yoon ilmoitti, että kansallinen suruaika jatkuu, kunnes onnettomuuden käsittely on päättynyt. Hän ilmaisi osanottonsa uhreille ja toivotti pikaista paranemista loukkaantuneille.

”Tämä on todella traagista. Soulin sydämessä tapahtui viime yönä tragedia ja katastrofi, jota ei olisi pitänyt tapahtua”, Yoon sanoi lausunnossaan.

Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kuvissa näkyy, kuinka suuri määrä ihmisiä oli ahtautunut kapeille kujille juhlimaan halloweenia.

Soulissa vaihto-opiskeleva suomalainen Siiri Kinnari oli lauantai-iltana juhlimassa halloweenia ystäviensä kanssa Itaewonissa sijaitsevalla klubilla, aivan tapahtuma­paikan vieressä.

”Kesken illan kaikki ovet yhtäkkiä lukittiin, ja sanottiin että ulos ei pääse, siellä on vaarallista”, Kinnari kertoo puhelimitse HS:lle.

Kinnarin mukaan tunnelma klubin sisällä muistutti paniikkia, kun ihmiset yrittivät selvittää uutisista, mitä ulkona on tapahtunut. Kinnari ystävineen oli lukittuna sisälle noin tunnin, kunnes klubilla kuulutettiin, että rakennus evakuoidaan ja ihmiset päästettiin ulos.

Yli sata ihmistä kuoli Soulin Itaewonissa, kun halloweenin juhlijoita tallautui kapeilla juhlakujilla. Läheisille suuremmille kaduille kertyi runsaasti pelastusajoneuvoja.

”Klubi sijaitsi aivan [Itaewonin] päätiellä, missä kaikki ruumiit makasivat peitettyinä. Jouduimme kävelemään sen ohi. Siellä oli varmaan kymmeniä ambulansseja. Ruumiita kannettiin ambulansseihin, loukkaantuneita ihmisiä istui kadun reunalla käärittynä peittoihin ja ihmisiä elvytettiin kadulla”, Kinnari kuvailee näkyä tapahtumapaikalla.

Kinnari pääsi lähtemään klubilta hieman ennen kahta sunnuntaina aamuyöllä. Hänen mukaansa kaduilla kulki paljon ihmisiä, jotka yrittivät päästä koteihinsa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan onnettomuus on yksi vuosikymmenen tappavimmista.

Tapahtuneen johdosta Soulin pormestari Oh Se-hoon on ilmoittanut palaavansa maahan pikimmiten Euroopan vierailultaan, kertovat kaupungin viranomaiset AFP:n mukaan.

Onnettomuus on kerännyt osanottoja valtionjohtajilta ja poliitikoilta.

Britannian pääministeri Rishi Sunak esitti osanottonsa tapahtuneen johdosta viesti­palvelu Twitterissä.

Euroopan unionin ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell kertoi olevansa tapahtuneesta syvästi surullinen.

”Juhlaksi tarkoitettu tapahtuma muuttui tragediaksi, jossa kuoli niin paljon nuoria”, Borrell kirjoitti Twitterissä.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron lähetti Twitterissä suruvalittelunsa Soulin asukkaille ja kaikille eteläkorealaisille.

”Ranska on teidän rinnallanne”, Macron twiittasi.

Suruvalittelut lähetti myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

”Ajattelen kaikkia, joita tämä tragedia koskee, ja toivon nopeaa ja täyttä paranemista loukkaantuneille.”

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi Yhdysvaltain tukevan Etelä-Koreaa tragedian jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut