Britannian tuore pääministeri Rishi Sunak on demokraattisen maailman äveriäin johtaja

Rishi Sunakin ja hänen puolisonsa Akshata Murtyn varallisuus on noin 830 miljoonaa euroa. Heidän omaisuutensa kuitenkin kalpenee, jos sitä vertaa maailman itsevaltiaiden rohmuamiin miljardeihin.

Britannian pääministeri Rishi Sunak, Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi ja Kenian edellinen presidentti Uhuru Kenyatta.

25.10. 20:30

Kun Britannian pääministeri Rishi Sunak tiistaina tapasi kuningas Charles III:n, kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun brittimonarkilla oli vähäisempi varallisuus kuin uuden pääministerin perheellä.

Konservatiivipoliitikko Sunak ja hänen intialainen puolisonsa Akshata Murty ovat upporikkaita. Pariskunnan varallisuudeksi on arvioitu noin 830 miljoonaa euroa.

Englannin nykyinen kuningas Charles III, pääministeri Rishi Sunak ja hänen puolisonsa Akshata Murty keskustelivat juhlatilaisuudessa Lontoossa viime helmikuussa. -- Kuvausajankohtana Charles oli Walesin prinssi ja Sunak oli valtiovarainministeri.

Kuningas Charlesin perintöomaisuus taas on noin 550 miljoonan euron luokkaa, kertoo yhdysvaltalainen talouslehti Forbes.

Pääministeriparin varallisuudesta valtaosa on Murtyn.

Akshata Murty omistaa 0,9 prosenttia isänsä Narayana Murtyn perustamasta teknologiajätti Infosysistä.

Infosysin markkina-arvo oli tiistaina noin 77 miljardia euroa, mikä tekee Akshata Murtyn osuuden arvoksi liki 700 miljoonaa euroa.

42-vuotias Sunak ei kärsisi puutetta, vaikka hän jäisi itse kartuttamansa omaisuuden varaan. Sitä on yli 100 miljoonaa euroa.

Ennen poliitikkouraansa Sunak työskenteli noin vuosikymmenen verran investointipankki Goldman Sachsin ja sitten kahden sijoitusrahaston, TCI:n ja Theleme Partnersin leivissä.

Brittimedia onkin toistuvasti kutsunut Sunakia lempinimellä ”Rishi Rich”. Se on viittaus 1990-luvun lastenelokuvaan Richie Rich, joka suomeksi kääntyi muotoon Riku Rikas.

Jos vertauskohdaksi otetaan länsimaisten demokratioiden nykyiset johtajat, Rishi Sunak on rahalla mitattuna aivan omassa sarjassaan.

Yhdysvaltain presidentillä Joe Bidenilla oli viime kesäkuussa varallisuutta noin kahdeksan miljoonaa euroa, kertoo Newsweek. Lehti huomauttaa, että Biden on usein luonnehtinut itseään ”keskiluokkaiseksi” presidentiksi.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on ilmeisesti hitusen Bidenia vauraampi noin 10 miljoonan euron varallisuudellaan. Trudeaun kohdalla kyse on enimmäkseen perintöomaisuudesta. Hänen sukunsa vaurastui alkujaan kiinteistöbisneksissä.

Hämmästyttävänkin vähävarainen on Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka Sunakin tavoin työskenteli nuoremmalla iällään investointipankissa. Macronin työnantaja oli Rotschild.

Viime kevään presidentinvaalien alla ranskalaismedia vertaili ehdokkaiden varallisuutta. Macronilla sitä on 550 000 euroa, kertoi uutissivusto L’Internaute.

Rishi Sunakin kaltaiset yltiörikkaat johtajat eivät toki ole demokratioissa uusi ilmiö. Lähihistoria tuntee lukuisia esimerkkejä.

Kenian edellinen presidentti Uhuru Kenyatta (virassa 2013–2022) on maansa rikkaimpien joukossa noin 530 miljoonan euron varallisuudella, kertoo Business Insider Africa.

Miljardisarjassa painii Yhdysvaltain edellinen presidentti, kiinteistömoguli Donald Trump (virassa 2017–2021), jonka varallisuus on tällä hetkellä Forbesin arvion mukaan noin 3,2 miljardia euroa.

Vielä äveriäämpi on italialainen mediapohatta Silvio Berlusconi, joka on ollut kolmeen otteeseen pääministerinä. Forbes arvioi Berlusconin perheen varallisuudeksi 5,8 miljardia euroa.

Tavallisella pulliaisella jo satojen miljoonien tai muutaman miljardin euron varallisuus tahtoo karata käsityskyvyn tuolle puolen.

Vielä vaikeampi on hahmottaa kymmenien miljardien eurojen omaisuuksia. Sellaisia on joillakin itsevaltaisilla johtajilla.

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah tervehti kunniakomppaniaan omilla 65-vuotispäivillään Bandar Seri Begawanissa vuonna 2011.

Kaakkoisaasialaista Bruneita hallitsee sulttaani Hassanal Bolkiah, jonka varallisuudeksi arvioidaan noin 28 miljardia euroa.

Sulttaani ei piilottele hänelle siunaantunutta mammonaa. South China Morning Post -lehden mukaan hän omistaa muun muassa 600 Rolls-Roycea, 450 Ferraria ja 380 Bentleyä.

Samaan hyperrikkaiden kategoriaan kuuluu Thaimaan kuningas Maha Vajiralongkorn, jonka varallisuus on hieman lähteestä riippuen jopa 30 miljardia euroa.

Oma kategoriansa ovat yksinvaltiaat, joiden voi sanoa omistavan valtapiirinsä kokonaan.

Esimerkiksi Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin tai Päiväntasaajan Guinean tyrannin Teodoro Obiangin kohdalla kysymys omaisuuden suuruudesta menettää merkityksensä, koska he ovat jo vuosikausia tehneet valtioillaan ja kansalaisilla mitä huvittaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut