Kuningas Charles nimitti Rishi Sunakin Britannian uudeksi pää­ministeriksi

Entisestä valtiovarainministeristä Rishi Sunakista on tullut virallisesti Britannian uusi pääministeri. Saarivaltakunta sai ensimmäisen värillisen pääministerinsä ja samalla nuorimman yli kahteen vuosisataan.

Britanniassa kuningas Charles III nimitti Rishi Sunakin maan uudeksi pääministeriksi Buckinghamin palatsissa tiistaina 25. lokakuuta. Sunak on ensimmäinen pääministeri, jonka Charles on nimittänyt.

25.10. 15:07

Britanniassa entisestä valtiovarainministeristä Rishi Sunakista on tullut virallisesti maan uusi pääministeri, kun kuningas Charles III nimitti hänet tehtävään tiistaina.

Sunak on ensimmäinen värillinen pääministeri Britannian historiassa ja samalla 42-vuotiaana nuorin pääministeri yli kahteen vuosisataan.

Hän on myös ensimmäinen pääministeri, jonka kuningas Charles on nimittänyt, ja jo kolmas viran haltija kuluvana vuonna.

Edesmennyt kuningatar Elisabet nimitti Sunakin edeltäjän Liz Trussin virkaansa vain kaksi päivää ennen kuolemaansa syyskuun alussa.

Rishi Sunak puhui kansalaisille ja lehdistölle ensimmäistä kertaa Britannian pääministerinä Lontoon Downing Streetin virka-asunnon edustalla tiistaina 25. lokakuuta.

”Alkaa välittömästi”

Sunak sanoi ensimmäisessä puheessaan pääministerinä korjaavansa edeltäjänsä virheet. Sunak sanoi pitävänsä Trussin välitöntä pyrkimystä kasvun lisäämisestä jalona, vaikka toteutus epäonnistuikin.

”Virheiden syynä ei ollut pahansuopuus tai katalat aikeet, pikemminkin päinvastoin, mutta silti eräitä virheitä tehtiin. Virheiden korjaaminen alkaa välittömästi”, Sunak lupasi yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Uusi pääministeri lupasi myös työskennellä ”yötä päivää” Britannian tilanteen parantamiseksi. Hän muistutti jo valtiovarainministerinä tehneensä kaikkensa suojellakseen työntekijöitä ja yrityksiä.

”Samalla intohimolla käyn nykyisten haasteiden kimppuun. En jätä seuraaville sukupolville hoidettavaksi velkoja, joita olemme liian heikkoja maksamaan itse.”

Sunak sanoi olevansa hyvin selvillä siitä, että luottamus on ansaittava. ”En yhdistä maatamme sanoilla vaan teoilla. Tulen panemaan ihmisten edun politiikan edelle.”

Sunak kiitteli myös entistä pääministeriä Boris Johnsonia tämän ”uskomattomasta työstä” sekä lämpimyydestä ihmisenä.

Britannian väistyvä pääministeri Liz Truss antoi lyhyen lausunnon pääministerin virallisen virka-asunnon edustalla Lontoon Downing Streetillä tiistaina 25. lokakuuta. Trussin ilmoitti viime viikolla eroavansa virasta, kun paine erosta kasvoi liian suureksi.

”Jatkamme taistelua”

Ennen Sunakin nimitystä väistynyt pääministeri Liz Truss toivotti onnea ja menestystä seuraajalleen. Truss puhui tiistaina, kun hän poistui pääministerin virallisesta virka-asunnosta Lontoossa jättämään eroilmoituksensa kuningas Charlesille.

”Jatkamme taisteluamme läpi myrskyn, mutta uskon Britanniaan ja britteihin ja tiedän, että edessämme on kirkkaampia päiviä”, Truss sanoi.

”Vakautta ja yhtenäisyyttä”

Maanantaisessa puheessaan Sunak lupasi pahojen talousongelmien kanssa painivaan Britanniaan ”vakautta ja yhtenäisyyttä”. Oman puolueensa, konservatiivien, kuppikuntaisuuden ja eripuran Sunak on niin ikään luvannut korjata.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on toistuvasti vaatinut konservatiiveja järjestämään enneaikaiset vaalit toistuvien pääministerivaihdosten vuoksi.

”Sunakilta puuttuvat mandaatti, vastaukset ja ideat”, tylytti työväenpuolueen johtoon kuuluva Angela Rayner Twitterissä.

Kansa tuntuu olevan samaa mieltä, sillä Ipsos-markkinatutkimuslaitoksen mittauksen mukaan 62 prosenttia äänestäjistä haluaisi uurnille jo ennen vuodenvaihdetta.

Britannian vaalijärjestelmän mukaan vaaleja ei kuitenkaan ole pakko järjestää ennen tammikuuta 2025. Koska konservatiivien kannatus on surkealla tolalla, on erittäin epätodennäköistä, että puolue suostuisi vaaleihin ennen kuin on pakko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut