Meloni halusi näköisensä hallituksen: perheministeriksi aborttivastainen konservatiivi

Italian ensimmäinen naispääministeri Giorgia Meloni muutti useiden ministeriöiden nimiä vastaamaan paremmin omaa ideologiaansa.

23.10. 18:48

Italian ensimmäinen naispääministeri, Italian veljien Giorgia Meloni, aloitti virassaan sunnuntaina. Lasikaton rikkoutumisesta huolimatta naisten ja vähemmistöjen oikeuksien puolustajat ovat olleet ensisijaisesti huolissaan.

Italian uusi hallitus on Italian oikeistolaisin ja arvokonservatiivisin sitten Benito Mussolinin fasistisen diktatuurin. Samalla se on naisjohtajastaan huolimatta miesvaltainen.

Pääministerin salkkua lukuun ottamatta kaikki tärkeimmät pestit ovat menneet miehille. Yhteensä 24 ministeristä kuusi on naisia.

Melonin politiikan konservatiiviset arvot – jumala, isänmaa ja perhe – näkyvät paitsi nimityksissä, myös ministerisalkkujen muuttuneissa nimissä.

Maatalousministeriö on nyt maatalous- ja elintarvike­omavaraisuus­ministeriö, talouskehitys­ministeriö puolestaan yritys- ja ”valmistettu Italiassa” -ministeriö, opetusministeriö taas opetus- ja ansio­ministeriö.

Ympäristöön keskittynyt ekologisen siirtymän ministeriö muuttaa painopistettään energiaturvallisuuden ministeriönä. Meloni ei ole osoittanut erityistä kiinnostusta ilmasto- ja ympäristöteemoihin huolimatta siitä, että Euroopan unionin elvytysrahojen käyttäminen edellyttää sitoutumista vihreään siirtymään.

Italian veljien retoriikassa ovat korostuneet italialaiset perheet. Käsite perheestä on suppea: kyse on miehen ja naisen lapsineen muodostamasta ydinperheestä.

Perheministeriö on nimetty perheen, syntyvyyden ja tasa-arvoisten mahdollisuuksien ministeriöksi. Uusi perheministeri, katolinen ja ääri­oikeistolainen Eugenia Maria Roccella tuskin keskittyy pestissään tasa-arvoisten mahdollisuuksien luomiseen.

Sen sijaan abortti- ja vähemmistö­vastaisuudestaan tunnettu konservatiivi Roccella on luvannut taistella Italian laskevaa syntyvyyttä vastaan.

Italian uusi pääministeri Giorgia Meloni poseerasi ministeriensä kanssa virkavalansa aikana presidentinpalatsissa.

Italian perheministeri Eugenia Maria Roccella (vas.) ja yliopistoministeri Anna Maria Bernini kuvattuna lauantaina.

Meloni piti yhdeksän ministerinsalkkua puolueellaan, kun taas Lega ja Forza Italia saivat kumpikin viisi salkkua. Loput ministerinpaikat menivät puoluepolitiikan ulkopuolisille toimijoille.

Ideologiastaan huolimatta kaikkein tärkeimmät tehtävät Meloni vaikuttaa jakaneen osaamisen perusteella. Valtio­varainministeriä hän yritti saada kokonaan puoluepolitiikan ulkopuolelta kertovat muun muassa El País -sanomalehti ja verkkomedia The Local.

Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen ja Italian keskuspankin entinen johtaja Fabio Panetta kuitenkin kieltäytyi tehtävästä. Samoin teki Mario Draghin hallituksen valtio­varainministerinä toiminut Italian keskuspankin johtaja, Daniele Franco.

Nyt ministeriksi nousee Lega-puolueen maltillista siipeä edustava Giancarlo Giorgetti, joka toimi Draghin hallituksen talouskehitys­ministerinä. Myös hän ottaa harteilleen Italian valtavan valtionvelan ja talouden pelastamisen hieman vastentahtoisesti.

”Mieluummin en tekisi sitä”, hän sanoi El Paísin mukaan, kun häneltä ensi kerran kysyttiin, pyrkiikö hän tehtävään.

Melonin ulkoministerivalinta on sekin todennäköisesti helpotus uuden hallituksen muodostumista huolestuneena seuranneille EU-johtajille.

Tehtävään nousee Forza Italian Antoni Tajani. Eurooppa-mielinen Tajani on toiminut Euroopan parlamentin puhemiehenä ja tuo Melonin hallitukseen kokemusta, jota monilta uuden pääministerin puoluetovereilta puuttuu.

Italian uusi ulkoministeri Antonio Tajani kätteli pääministeri Giorgia Melonia virkaanastujaisissa lauantaina 22. lokakuuta.

Perhearvoja korostava Meloni on pitänyt hallitusta muodostaessaan myös oman perheensä lähellään. Maatalous- ja elintarvike­omavaraisuuden ministeriksi nousee Francesco Lollobrigida, joka on paitsi Melonin puoluetoveri, myös hänen siskonsa aviomies.

Lollobrigida on luvannut tehtävässään puolustaa italialaisia erikoisuuksia, kuten parmesaania ja proseccoa.

Melonin valinnat herättävät todennäköisesti tyytymättömyyttä hänen koalitio­kumppaneissaan. Legan puoluejohtaja Matteo Salvini ja Forza Italian Silvio Berlusconi eivät kumpikaan saaneet jaossa sitä, mitä havittelivat.

Maahanmuutto­vastaisuudella kannatusta kerännyt Salvini olisi halunnut palata sisäministeriksi, jona hän toimi 2018–2019. Meloni ei kuitenkaan nimittänyt häntä tehtävään, sillä Salvinia vastaan käynnissä oleva oikeuskäsittely on yhä kesken.

Salvinia syytetään siitä, että hän sisäministerinä esti siirtolaisia pelastavan espanjalaisen hyväntekeväisyysjärjestön aluksen rantautumisen Italiaan.

Kokonaan ilman ministerivastuuta Salvini ei jäänyt, sillä Meloni teki hänestä infrastruktuuriministerin.

Myös oikeusministerin salkkua puolueelleen tavoitellut Berlusconi sai pettyä. Politico-lehden mukaan oikeusministeriön hallinnointi olisi voinut auttaa entistä pääministeriä ja miljardööriyrittäjää suojelemaan yrityksiään ja toteuttamaan uudistuksia. Meloni nimesi oikeusministeriksi kuitenkin oman puoluetoverinsa Carlo Nordion.

Italian uusi pääministeri Giorgia Meloni saapui vannomaan virkavalaansa Roomassa sunnuntaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut