Rishi Sunak ilmoittautui pääministeri­kilpaan

Sunak onnistui saamaan yli sadan konservatiivi­kansanedustajan tuen, mikä oli edellytyksenä ehdolle pääsemiseksi. Aiemmin pääministerikilpaan oli ilmoittautunut Penny Mordaunt.

Rishi Sunak, Penny Mordaunt ja Boris Johnson.

23.10. 13:26

Britannian entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak on ilmoittanut asettuvansa ehdolle konservatiivien johtajaksi sekä uudeksi pääministeriksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Sunak kertoi asiasta Twitter-viestissään.

Viestiin liittämässään kirjeessä hän kertoi haluavansa korjata Britannian talouden, yhdistää konservatiivien rivit sekä johtaa maata rehellisesti, vastuullisesti ja ammattimaisesti.

Sunak onnistui saamaan yli sadan konservatiivikansanedustajan tuen, mikä oli edellytyksenä ehdolle pääsemiseksi.

Viime kesän puheenjohtaja­kisassa Sunak jäi toiseksi, vaikka häntä kannatti suurempi määrä puolueen kansanedustajia eli 137 verrattuna Liz Trussin 113 ääneen. Lopullinen valinta tehtiin kuitenkin puolueen rivijäsenten äänestyksenä, jonka Truss voitti.

Konservatiivi­puolueen pitää valita jo viides puheenjohtaja sitten vuoden 2016. Truss ilmoitti erostaan torstaina.

Kesällä järjestettyyn puheenjohtajakisaan osallistunut Britannian parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt ilmoitti perjantaina ensimmäisenä lähdöstään uuteen kisaan.

Mordaunt kertoi kollegoidensa kannustaneen tätä lähtemään kilpaan.

”Haen konservatiivipuolueen johtajan ja pääministerinne paikkaa – yhdistääkseni maamme, täyttääkseni lupauksemme ja voittaaksemme seuraavat vaalit”, Mordaunt kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Myös syyskuussa pestistä eronnut Boris Johnson on noussut uudelleen puheenjohtaja- ja pääministeri­suosikiksi. Hänenkin on huhuttu saavuttaneen vaaditun sadan kansanedustajan kannatuksen ja asettuvan ehdolle ennen maanantai-iltapäivän takarajaa.

Johnson palasi lauantaina Karibian-lomamatkaltaan Lontooseen ja tapasi Sunakin, mutta tapaamisen sisällöstä ei kerrottu tuoreeltaan julkisuuteen.

Britannian oppositio on vaatinut uusia vaaleja järjestettäväksi heti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut