Pääministeri Liz Truss erosi, jatkaa vain kunnes seuraaja on valittu

Britannian pääministeri Liz Truss joutui ilmoittamaan erostaan torstaina, kun paine kasvoi liian suureksi.

20.10. 16:05

Lontoo

Britannian konservatiivipääministeri Liz Truss eroaa. Hän jatkaa pääministerin tehtäviään vain siihen asti, kunnes seuraaja on valittu.

Truss ilmoitti erostaan torstai-iltapäivänä virka-asuntonsa edessä.

Konservatiivipuolue valitsee uuden johtajansa todennäköisesti ensi viikolla. Uudesta johtajasta tulee samalla uusi pääministeri.

Trussin kausi jäi näin ennätyksellisen lyhyeksi.

Brittimediassa ennustettiin jo aiemmin torstaina, että Trussin pääministeritaipaleen loppu on lähellä.

Trussin jatko kävi mahdottomaksi, ja paine erota kasvoi liian suureksi. Omat konservatiivikansanedustajat eivät seisseet enää johtajansa takana. Trussille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin ilmoittaa lähdöstään.

The Times -lehden torstaiaamupäiväisten tietojen mukaan jo 13 konservatiivikansanedustajaa vaatii Trussin eroa. Puolueella on 357 parlamentaarikkoa.

Britannian oppositiojohtaja eli työväenpuolueen Keir Starmer puolestaan vaati torstaina ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämistä.

”Britannialla ei ole varaa konservatiivien luomaan kaaokseen”, Starmer twiittasi.

Jos vaalit järjestettäisiin nyt, ottaisi työväenpuolue eli labour mielipidemittausten mukaan selvän voiton.

Pääministeri Liz Truss kertoi erostaan Downing Streetillä keskiviikkona.

Vielä keskiviikkona alkuiltapäivästä Trussin asema näytti hetkellisesti vakaantuvan. Truss esiintyi odotettua vakuuttavammin alahuoneessa pääministerin kyselytunnilla.

Keskiviikkoiltana oltiin kuitenkin taas jo täydessä kaaoksessa ja epävarmuudessa.

Sisäministeri Suella Braverman ilmoitti erostaan, mikä rapautti Trussin uskottavuutta entisestään.

Braverman on jo toinen avainministeri, joka on pitänyt korvata uudella Trussin vasta syyskuun alussa aloittaneessa hallituksessa. Pääministeri antoi potkut ensimmäiselle valtiovarainministerilleen eli Kwasi Kwartengille viime perjantaina.

Bravermanin eron virallinen syy oli henkilökohtaisesta sähköpostiosoitteesta lähetetty hallituksen materiaali. Brittiviestimien mukaan Trussilla ja Bravermanilla olisi kuitenkin ollut hyvin eri näkemys hallituksen linjasta.

Truss joutui hautaamaan hallituksen aiemman talouspoliittisen linjan, koska markkinat säikähtivät holtitonta taloudenpitoa. Uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt perui maanantaina lähes kaikki aiemmin luvatut veronalennukset.

Sekä Hunt että uusi sisäministeri Grant Shapps tukivat konservatiivipuolueen loppukesällä järjestetyssä johtajakisassa Trussin vastaehdokasta eli entistä valtiovarainministeriä Rishi Sunakin.

Nimitysten on tulkittu merkitsevän sitä, että Trussin on nyt pakko yrittää laajentaa tukijakuntaansa konservatiivipuolueen parlamenttiryhmän sisällä.

Konservatiivien sisäisten sääntöjen mukaan puoluejohtajaa ei saa haastaa, ennen kuin hän ollut asemassaan vuoden. Sääntöjä voi kuitenkin muuttaa jos tarpeeksi moni niin haluaa.

Jos kapinaleiri konservatiivien parlamenttiryhmässä voimistuu, on riviedustajien elimen (eli niin sanotun 1922-komitean) puheenjohtajan Graham Bradyn otettava Trussin kohtalo jatkokäsittelyyn ja mahdolliseen äänestykseen.

PA-uutistoimiston mukaan Brady ja Truss keskustelivat torstaina pääministerin virka-asunnolla Downing Streetillä pääministerin kutsusta.

Konservatiivipuolueen sekava sisäinen tilanne korostui keskiviikkoiltana, kun puoluekurista vastaavan ministerin eli Wendy Mortonin huhuttiin eronneen. Tieto osoittautui myöhemmin vääräksi. Epätietoutta oli myös siitä, kuinka tiukasti konservatiivien kansanedustajien piti pysytellä hallituksen linjoilla vesisärötystä koskevassa äänestyksessä.

Hallitus otti lopulta äänestysvoiton, mutta se ei Trussin asemaa kohentanut.

Trussista tuli pääministeri syyskuun 6. päivänä. Hän korvasi Boris Johnsonin, josta oli tullut taakka puolueelleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut