Presidentti Niinistö: Zelenskyillä on ”kaikki oikeat syyt olla antamatta periksi”

Ajankohtaisiin turvallisuusaiheisiin keskittyvä Naton seminaari alkoi tiistaina Helsingissä.

18.10. 19:17

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sitä mieltä, että Ukrainan presidentillä Volodymyr Zelenskyillä ”on kaikki oikeat syyt olla antamatta periksi”.

Niinistö piti tiistaina aamupäivällä puheen Naton parlamentaarisen yleiskokouksen 103. Rose-Roth-seminaarissa. Tiistaina alkaneen seminaarin teemana on muuttuva turvallisuusympäristö.

”Venäjällä ja Putinilla taas on vain huonoja syitä olla antamatta periksi”, Niinistö sanoi tilaisuudessa aamupäivällä.

Niinistö totesi, että Ukrainassa käytävälle hyökkäyssodalle ei valitettavasti näy loppua. Rauhasta tulisi neuvotella suurvaltojen kesken, hän totesi, jotta sota ei eskaloituisi entisestään.

Niinistön mukaan Suomessa ei missään vaiheessa olla suhtauduttu naiivisti Venäjään, vaikka muualla Euroopassa niin olisikin tehty. Hän nosti esimerkiksi Suomen puolustusvoimien järjestäytymisen.

”Jos kaikki Euroopan Nato-valtiot olisivat noudattaneet samanlaista politiikkaa kuin Suomi, Euroopassa olisi noin 20 miljoonan sotilaan yhteinen armeija”, hän vertasi.

Niinistön mukaan kansallista huomiota olisi nyt kiinnitettävä yhtenäisyyteen, ”jotta kaikki kokisivat olevansa osa yhteiskuntaa”. Natoon liittyminen on Suomelta turvallisuuden maksimointia, eikä se ole keneltäkään pois, hän totesi.

”Me emme halua puhua vain siitä, mitä Nato voi tarjota meille, vaan mitä me voimme tarjota Natolle.”

Niinistö kiitteli puheessaan Suomen Nato-jäsenyyden nopeasti edistynyttä ratifiointia. Hän sanoi, ettei halua edes alkaa spekuloida Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon eri aikoihin.

”Aloitimme tämän prosessin yhdessä, ja jatkamme sen kulkemista yhdessä. En ala mielelläni edes spekuloida asialla.”

Tilaisuudessa Turkin delegaation edustaja kysyi Niinistöltä aseviennistä ja siitä, mitä järjestöjä Suomi määrittelee terroristijärjestöiksi. Turkin edustajan mielestä aseviennin rajoittaminen toisiin Nato-maihin vahingoittaa sotilasliiton uskottavuudesta.

Turkin edustaja kysyi, pitäisikö aseviennissä noudattaa ”EU:n vai Naton kriteerejä”.

Niinistön mukaan Naton puolustusministerikokouksessa ministerit keskustelivat siitä, miten vahvistaa yhteistä tai yhdessä organisoitua puolustusteollisuutta.

”En näe mitään esteitä EU-lainsäädännössä tai EU:n käytännöissä tässä”, Niinistö sanoi.

Niinistö korosti vastauksessaan, että Suomi jakaa huolet terrorismista ja että Suomen lainsäädäntö antaa selvät vastaukset siitä, kuinka Suomi reagoi terrorismiin.

Avauspuheenvuoron tilaisuudessa käyttivät eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) ja Naton parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Gerald E. Connolly.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) korosti puheenvuorossaan, Venäjän toimet sodassa ovat olleet yhä brutaalimpia. Tämän ovat hänen mukaansa osoittaneet muun muassa viime aikojen ohjusiskut esimerkiksi Kiovaan.

”Venäjä näyttää ottavan aina vain suurempia riskejä edistääkseen poliittisia tavoitteitaan, mobilisoimalla asevoimansa naapurimaata vastaan ja uhkaamalla ydinaseilla”, Haavisto sanoi.

Haavisto totesi Suomen tuomitsevan Venäjän toiminnan.

Haaviston mukaan Suomi ei halua muodostaa minkäänlaisia blokkeja Naton sisällä. Hän totesi, että Suomi näkee EU:n ja Naton toisiaan tukevina tahoina.

Tilaisuudessa puhui myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk). Kaikkonen kertoi odottavansa Unkarin ja Turkin ratifointeja Suomen Nato-jäsenyydestä ”niin pian kuin mahdollista”.

Kaikkonen uskoo Nato-jäsenyyden vahvistavan pohjoisen alueen yhteistyötä ja vakautta.

Hän viittasi puheessaan Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksiin. Kaikkosen mukaan samankaltaiseen, kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvaan vihamieliseen toimintaan on jatkossa varauduttava.

”Meidän on myös kyettävä suojelemaan siviiliväestöämme ja pidettävä yhteiskunta toiminnassa huolimatta mahdollisesta siihen kohdistuvasta häirinnästä”, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen pitää Ukrainan sodan huolestuttavimpana piirteenä Venäjän jatkuvia iskuja siviilikohteisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut